AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

El-ayak-agiz hastaligi banyo yapilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

El-ayak-ağız hastalığı banyo yapılır mı?​

Uzmanlar, döküntülerin oluşmaya başladığı ilk 3-4 gün içerisinde çocuğun özellikle lifli bezlerle yaralarına temas edilerek yıkanmaması gerektiğini belirtiyor. Hastalık süresince banyo yaptırmak yerine, temiz bir şekilde yaralara dokunmadan su dökerek temizliği yapılmalıdır.

El-ayak-ağız hastalığı belirtileri nelerdir?​

Belirtileri Nelerdir? El, ayak ve ağız hastalığı genellikle ateş (38-39 derece) , iştahsızlık, belli belirsiz bir kırıklık hali ve boğaz ağrısı ile başlar. Karın ağrısı ve öksürükte olabilir. Ateşin başlamasından 1-2 gün sonra, ağızda herpanjina adı verilen ağrılı, içi su dolu döküntüler meydana gelir.
Hastalığın spesifik bir tedavisi ve aşısı yoktur. Tedavi hastanın şikayetlerine ve bulgularına göre planlanır. Hastalık genellikle hafif seyreder ve kendi kendine düzelir. Boğaz ağrısı için sprey, ağrı kesici, ateş düşürücü, kaşıntı için antihistaminik, lezyonlar enfekte olursa antibiyotikli kremler kullanılabilir.
El-ayak-ağız hastalığı nasıl başlar?
El-ayak-ağız hastalığı ülkemizde yaz aylarında ve sonbahar başında sık görülüyor. Hasta kişinin hapşırması ve öksürmesiyle, tükürükle, lezyonların olduğu deriye yakın temasla ve idrar-dışkı yoluyla bulaşabiliyor. Yazın havuz sezonunun açılması ve enfekte havuz sularının yutulması ise ayrı bir risk oluşturuyor.
El ayak ağız hastalığı ne iyi gelir?
El ayak hastalığında ağız içinde oluşan yaralar genellikle can yakıcıdır. Çocuklar bu süreçte aftların acısı nedeniyle yemek yemek hatta su içmek istemeyebilir. Karbonatlı su ile yapılan gargara aftların acısını azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

El ayak hastalığı yetişkinlere Geçer mı?​

El, ayak ve ağız hastalığı, genellikle 5 yaşından küçük bebekleri ve çocukları etkileyen yaygın bir viral hastalıktır. Hastalık genellikle ağır değildir, ancak çok bulaşıcıdır. Bazen büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.

El ayak hastalığı bulaştıktan kaç gün sonra ortaya çıkar?​

El-Ayak-Ağız Hastalığında Ne Şikayetler Olur? Virüsün 5-7 günlük kuluçka süresi vardır. Virüs bulaşır bulaşmaz hastalık başlamaz, virüs bulaştıktan sonra 5-7 gün içinde belirtiler başlar. Hastalık genellikle ateş (38-39 derece), iştahsızlık, halsizlik, kırgınlık, kulak ve boğaz ağrısı ile başlar.
Ellerde ayaklarda ve kalçada döküntüler oluşmaktadır. El ayak hastalığına iyi gelen bazı yiyecek ve içecekler bulunmaktadır. Soğuk ve buzlu yiyecekler ile içecekler ve yoğurt iyi gelen yiyecek ve içeceklerin başında yer almaktadır. Sert olan yiyecekleri çiğnemek zor olacağı için soğuk çorbalar tercih edilmektedir.
El ayak hastalığı ağrısına ne iyi gelir?
Özellikle uygulanan bir tedavisi olmayan ve kendi kendini sınırlayan hastalık, 1 hafta kadar süreyle bulaşıcılığını sürdürür. Bu hastalıkta ateş ve ağrı giderici olarak parasetamol ve ibuprofen içeren şuruplar önerilir. Döküntüler kaşıntılı ise kaşıntı giderici losyonlar fayda edebilir.
 
Geri
Üst