AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ekvatorda neden surekli alcak basinc vardir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ekvatorda neden sürekli alçak basınç vardır?​

1. Ekvatoral Alçak Basınç Alanı (Tropikal Siklon): Ekvator ve yakın çevresi, yıl boyunca sürekli fazla ısındığından bu kuşakta sıcaklığa bağlı bir alçak basınç alanı oluşur. Bu sürekli alçak basınç alanına Ekvatoral alçak basınç kuşağı adı verilir.

Basıncın azalmasına neden olan faktörler?​

Basıncın azalmasına neden olan faktörler?
Atmosfer basıncını etkileyen faktörler şunlardır;
- Sıcaklık. Hava ısındıkça genleşir ve hafifler.
- Mevsim. Mevsime göre sıcaklık değiştiği için atmosfer basıncı da değişir.
- Yükseklik. Yükselti ile basınç arasında ters orantı vardır.
- Yerçekimi. Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır.
- Dinamik Etkenler.
- Rüzgarlar.

Dinamik alçak basınç nerede görülür?​

Dinamik alçak basınç nerede görülür?
Kutuplardaki büyük basınç merkezleri ile ekvator üzerindeki termik alçak basıncın etkileşimi sonucu, dinamik yani hareketli alçak basınç merkezleri oluşur. Genellikle 30 derece ile 70 derece arasında, kutup rüzgarları ile batı rüzgarlarının karşılaşması sonucu dinamik alçak basınç merkezleri oluşur.

Ekvatorda sürekli basınç var mıdır?​

Ekvator, yıl boyunca sürekli Termik Alçak Basınç alanıdır. Bu nedenle ekvatorda yıl boyunca her mevsim yağışlıdır. Sürekli termik yüksek basınç alanları ise kutuplardır.

Hava basıncı azalırsa ne olur?​

Hava basıncı azalırsa ne olur?
Düşük basınç genellikle yüksek rüzgarlar, ılık hava ve atmosferik kaldırma ile ilişkilidir. Bu koşullar altında, normal olarak bulutlar, yağışlar ve tropik fırtınalar ve siklonlar gibi diğer çalkantılı havalar üretir.

Dinamik basınç merkezleri hangi enlemlerde oluşur?​

Dinamik basınç merkezleri hangi enlemlerde oluşur?
Dinamik Basınç Dünya’nın günlük (eksen) hareketine bağlı olarak oluşan basınç kuşaklarıdır. Ekvatoral bölgede ısınarak yükselen hava kutuplara doğru hareket eder. Bu hereket Dünya’nin dönmesine bağlı olarak dönenceler çevresinde (30° enlemleri) yığılıp birikir ve buralarda dinamik yüksek basınç alanları oluşturur.
Dinamik yüksek basınç alanları nerelerdir?​
Dinamik yüksek basınç alanı, dünyanın eksen hareketine bağlı şekilde oluşan alçalıcı hava hareketine denilmektedir. Güney ve kuzey yarım küre enlemlerinin 30 dereceleri yakınında oluşmaktadır. Bu basınç alanları alçalma yaşarken sürtünme etkisi ile ısınıp yere inmektedirler.

Dünyada sürekli basınç merkezleri nelerdir?​

Dünyada sürekli basınç merkezleri nelerdir?
Yeryüzünde ki “sürekli basınç merkezleri” ise Dünya’nın şeklinden dolayı Ekvator ve kutup noktalarında sürekli termik basınç kuşakları, Dünya’nın günlük hareketinden dolayı ise 30° ve 60° enlemlerinde sürekli dinamik basınç kuşaklarıdır.
 
Ekvator bölgesinde sürekli alçak basınç oluşmasının sebepleri arasında birkaç faktör bulunmaktadır:

1. **Sıcaklık:** Ekvator bölgesi, yıl boyunca güneş ışınlarını doğrudan alan ve bu sebeple diğer bölgelere göre daha fazla ısınan bir konumdadır. Isınan hava genleşir ve yükselirken soğuyan hava ise alçalır. Bu durum sürekli bir termik döngü oluşturarak alçak basınç alanını destekler.

2. **Havadaki Nem:** Ekvator yakınlarındaki denizler ve okyanuslar buharlaşma sürecini hızlandırır ve bol miktarda nem taşır. Bu nemli hava yükselirken yoğunlaşır ve yağışa sebep olur, bu da alçak basıncı artırır.

3. **Yatay Rüzgarlar:** Ekvator bölgesindeki yatay rüzgarlar, aynı zamanda hava dolaşımını etkileyerek alçak basıncın kalıcı olmasını sağlar. Kutuplardan ekvatora doğru esen yüksek seviyedeki rüzgarlar, Coriolis etkisi ile dönerek akışkan hale gelir ve ekvatorun hemen kuzey ve güneyinde alçak basınç kuşaklarını oluşturur.

4. **Dönme Hızı:** Dünya'nın ekvator bölgesindeki dönme hızının en yüksek olduğu yerdir. Bu hız, hava dolaşımını etkiler ve sürekli bir alçak basınç bölgesinin oluşmasına yardımcı olur.

Bu etkenlerin bir araya gelmesi sonucunda ekvator bölgesinde sürekli alçak basınç alanı oluşur ve buna Ekvatoral Alçak Basınç Kuşağı denir. Bu durum ekvator çevresinde hava dolaşımının devamlılığını sağlar ve buna bağlı olarak ekvatordaki iklimi etkiler.
 
Geri
Üst