Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ekvatorda neden kalici kar var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.724
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ekvatorda neden kalıcı kar var?​

Toktağan nedir? Kutuplar çevresinde ve dağların yüksek kesimlerinde hava sıcaklığı düşük seviyelerde olduğundan yağışlar kar şeklindedir. Buralarda görülen bu kar yağışları neticesinde oluşan kar örtüsünün tümü yıl içinde eriyemez. Erimeden kalan bu mevcut kar örtüsüne kalıcı kar ya da toktağan kar denir.

Ekvatorda kalıcı kar var mı?​

Ekvatordan kutuplara gidildikçe kalıcı kar sınırı deniz seviyesine yaklaşır. Kalıcı kar sınırı Ekvator’da 5000-6000 metre, orta enlemlerde 2000-3000 metre, kutuplara yakın alanlarda 2000-1000 metre iken kutuplarda ise deniz seviyesindedir.

Toktağan kar sınırı nedir?​

Toktağan kar sınırı nedir?
Kalıcı Kar Sınırı Coğrafya Terimi Olarak Kalıcı Kar Sınırı: Yoğun karların tümü yıl içinde eriyemez. Erimeden kalan bu karlara kalıcı kar ya da toktağan kar denir. Kalıcı karların başladığı yüksekliğe kalıcı kar sınırı denir.

Kar alt sınırı ne demek?​

Kar alt sınırı ne demek?
kalıcı kar alt sınırı bir dağın en aşağısından dağın yukarısına doğru çıktığımızda karşımıza çıkan ilk kar kalıcı kar alt sınırıdır. dağın en yukarısında bulunan kar ise kalıcı kalıcı kar üst sınırıdır. kalıcı kar alt sınırının düşük olduğu yerlerde genellikle hava soğuktur.

Ekvatordan kutuplara gittikçe kalıcı kar sınırı neden azalır?​

Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı ekvatordan kutuplara doğru daralır. Tarım, orman, yerleşme, kalıcı kar sınırı azalır.

Bakı neyin sonucudur?​

Bakı, bir bölgedeki dağların Güneş ışınlarını alış yönü veya Güneş’e bakış kısmı olarak açıklanabilmektedir. Bakı enlem etkisi dolayısıyla matematik konum sonucunda oluşur. Ayrıca özel konumun sonucu olduğu da söylenebilmektedir.

Türkiye’de kalıcı kar sınırı kaç metre?​

Türkiye’de kalıcı kar sınırı kaç metre?
Türkiye’de stratovolkan özelliğindeki Erciyes Dağı, Süphan Dağı ve Ağrı Dağı’nda daimi kar sahaları mevcuttur. Kayseri güneyinde yükselen Erciyes Dağı’nda (3917 m) daimi kar sınırı, kuzey yamaçta 3800 m, güney yamaçta 3400 m’den geçer.

Ülkemizde kalıcı kar var mı?​

Ülkemizde kalıcı kar var mı?
Kalıcı kar sınırı ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe azalmasının nedeni nedir?​
Tarım üst sınırının ekvatordan kutuplara doğru düşmesinin sebebi nedir?​
Enlem-sıcaklık ilişkisi Dünya üzerindeki sıcaklığın dağılışında en önemli etkenlerden biridir. Buna bağlı olarak; Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır.

Bakı özelliği ne demek?​

Bakı özelliği ne demek?
Bakı: yamaçların güneşe karşı konumudur. Örneğin bakı olan yamaçlar, Güneş ışınlarını daha büyük açılarla aldığı için güneşten aldığı enerji fazladır. Bakı durumunda olan yamacın karşı yamacı da dulda olarak tanımlanır. Dulda yamaçlar güneş ışınlarını daha küçük açılarla aldığı için bakı yamacına göre soğuk olur.

Bakı iklimi nasıl etkiler?​

Bakı iklimi nasıl etkiler?
Ülkemizde sıcaklığın dağılışı üzerinde etkili olan etmenlerden biri de bakı durumudur. Türkiye Kuzey Yarımküre’de olduğu için dağların güneye bakan yamaçları, kuzeye bakan yamaçlarından daha fazla güneş enerjisi alır ve daha fazla ısınır.
 
Kalıcı karın oluşumu ve dağılımı ile ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça açıklayıcı ve detaylı. Ekvator çevresinde ve dağların yüksek kesimlerindeki kalıcı kar oluşumunu ve sınırlarını anlamak için verdiğiniz örnekler ve açıklamalar faydalı oldu.

Ekvator ve kutuplar arasındaki kalıcı kar sınırının yüksekliklerinin farklılığına dair bilgiler de oldukça dikkat çekici. Güneş ışınlarının düşme açısının bu sınırlar üzerindeki etkisinin yanı sıra coğrafi faktörlerin de bu duruma etkisi olduğunu vurgulamanız önemli.

Ayrıca, Türkiye'deki kalıcı kar sınırının hangi dağlarda ve hangi yüksekliklerde olduğu hakkındaki bilgiler de oldukça aydınlatıcı. Ülkemizde kalıcı kar oluşumunu açıklarken Erciyes Dağı, Süphan Dağı ve Ağrı Dağı gibi örnekler vererek konuyu daha da somutlaştırmışsınız.

Bununla birlikte, bakı ve iklim arasındaki ilişkiyi açıklarken güneş ışınlarının dağların yamaçlarına düşüş açısının sıcaklık dağılımı üzerindeki etkisini ele almanız güzel bir detay olmuş.

Toparlayacak olursak, verdiğiniz bilgiler kalıcı kar oluşumu, kalıcı kar sınırı, Türkiye'deki durum ve bu konularla ilişkilendirilen diğer faktörler hakkında oldukça bilgilendirici ve açıklayıcı oldu. Teşekkürler!
 
Geri
Üst