AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ekvatora yil boyunca gunes isinlari nasil gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ekvatora yıl boyunca güneş ışınları nasıl gelir?​

Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir.

Dönencelere kaç defa dik gelir?​

Güneş ☀ ışınları yılda bir kez dönencelere (21 haziranda yengeç dönencesi 21 aralıkta oğlak dönencesi) yılda iki kez dönenceler arasındaki noktalara dik açıyla (öğle vakti) tam tepeden gelir. (Ekvatora da iki kez bir kez 23 eylül bir kez 21 martta). Dik geldiği tarih ve enlemde öğleyin gölge oluşmaz.

Güneş ışınları yıl içinde Dönencelere kaç kez düşer?​

Güneş ışınları yıl içinde Dönencelere kaç kez düşer?
9. Güneş ışınları yılda birer kez dönencelere dik düşer. 10. Güneş ışınları yılda iki kez dönenceler arasına dik düşer. Ekvator çizgisi üzerinde yıl boyunca gece ve gündüz süreleri değişmez.

21 Haziran’da güneş ışınları Oğlak Dönencesine kaç derecelik açıyla düşer?​

21 Haziran’da güneş ışınları Oğlak Dönencesine kaç derecelik açıyla düşer?
Fakat 21 Eylül tarihine kadar geceler gündüzlerden uzundur. 21 Haziran’da; Kuzey yarımkürede, güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 90 derecelik açı ile düşer. Güney yarımkürede ise, güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 43 derece 6 dakikalık açı ile düşer. 21 Aralıkta ise 21 Haziranın tam zıttı yaşanır.

21 Aralık tarihinde Türkiye’nin en güneyine güneş ışınları kaç derece açıyla gelir?​

İşte Türkiye’de en uzun geceyi yaşayacak il… 21 Aralık bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılıyor. En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak dönencesine 90 derece açı ile gelecek.

Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı değişir mi?​

Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı ekvatordan kutuplara doğru daralır. Tarım, orman, yerleşme, kalıcı kar sınırı azalır. 6. Çizgisel hız ekvatordan kutuplara doğru azalır 7.

Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının dünyaya geliş açısı artar mı?​

Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının dünyaya geliş açısı artar mı?
Güneş ışınlarının geliş açısı Ekvator’dan kutuplara doğru azalır. Sıcaklık kutuplara gidildikçe azalır. Gölge boyları, ekvatordan kutuplara gidildikçe artar.
 
Ekvatora yıl boyunca güneş ışınları farklı açılarla gelir. Özellikle 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde Güneş, Ekvator'un tam üstünde olduğu için dik açı ile gelir. Diğer günlerde ise, farklı açılarla gelir ancak Ekvator boyunca gün ve gece süreleri hemen hemen eşit olur.

Dönencelere ise yılda bir kez olmak üzere güneş ışınları dik açı ile gelir. Yani 21 Haziran'da Yengeç Dönencesi'ne ve 21 Aralık'ta Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Ekvator çizgisi üzerinde ise yıl boyunca gece ve gündüz süreleri değişmez.

21 Haziran'da Güney yarımkürede Oğlak Dönencesi'ne 43 derece 6 dakika açı ile güneş ışınları düşerken, bunun tam zıttısı olan 21 Aralık'ta Türkiye'nin en güneyine güneş ışınları 90 derece açı ile gelir.

Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe, güneş ışınlarının dünyaya geliş açısı daralır. Bu durum, sıcaklığın kutuplara doğru azalmasına ve gölge boylarının artmasına sebep olur. Bu nedenle, ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının dünyaya geliş açısı azalır ve bu da sıcaklık ve diğer iklim faktörlerinde değişikliklere neden olur.
 
Geri
Üst