AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ekvator bolgesinin daima sicak olmasinin nedeni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ekvator bölgesinin daima sıcak olmasının nedeni nedir?​

Dünyanın bazı noktalarına güneş ışınları dik açıyla gelirken, bazı yerlerine eğik açığıyla gelmektedir. Dünyada Ekvator bölgesine güneş ışınları dik açıyla gelmektedir. Dünyanın en sıcak yerlerinin güneşin dik açıyla geldiği Ekvator bölgesi olmasına rağmen böyle değildir.

Ekvatoral iklimin etkileri neler olabilir?​

Çölleşme, yağmur, sıcaklık farkları, ormanlar gibi etkileri yeryüzü şekilleri ve bitki örtüsü üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Basınç farklarının oluşması ekvator bölgesinde çölleşmenin azalmasına neden olsa da sıcaklık farklarının yaşanması kuraklaşma gibi sorunların önüne geçilmesinde engel teşkil etmektedir.
Ekvatora yakın olursa ne olur?
Ekvator bölgelerine güneş ışınları daha dik gelir. Güneş ışınları bir bölgeye ne kadar dik gelirse sıcaklığı o kadar fazla olur. Ekvator bölgesi güneş ışınlarının en dik geldiği bölgedir. Ve bundan dolayı sıcaklık oranı en fazla bölgedir.
Ekvatorda hava kaç derece?
Kıyıdaki düz bölgeler, sıcak ve rutubetli olup, sıcaklık 24 derece ile eksi 30 derece arasında değişir. Guayaquil’in batısı sıcak ve kuraktır. İç bölgelerde sıcaklık 32°C, yüksek platolarda 10°C’dir.

Ekvator hep sıcak mı?​

Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır. Yağışlar düzenli ve sıktır. Ekvatoral iklim kuşağında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yıllık sıcaklık farkından daha fazladır.

Dönenceler civarının dünyanın en sıcak yeri olması ne ile açıklanır?​

Cevap: Dönenceler çevresinin bu kadar sıcak olmasının temel sebebi Dünya’nın dönüşünden kaynaklanan hava hareketleridir. Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu bu bölgede alizeler meydana gelir. Alizelerden dolayı buradaki hava yükselemez. Yağış oluşması için havanın yükselip soğumasına ihtiyaç vardır.
Ekvatoral iklimin görüldüğü yerlerin özellikleri nelerdir?
– Yıl boyunca ortalama sıcaklık 20 derecenin üstündedir. – Sene boyunca yaz mevsimi yaşanır. – Ekvatoral iklimde güneş ışınları sürekli olarak dik gelir. Bundan dolayı yıllık sıcaklık farkları diğer iklimlere göre oldukça azdır.
Ekvator iklimi nedir kısa özet?
Ekvatoral İklim Ekvator’un ikilim tarafında 10 ° enlemleri arasında, Okyanus Adaları’nda, Amazon Havzası’nda ve Kongo Havzası’nda görülür. Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır.
Uzaklık ile ilgili gerçekler Türkiye, 4.336,61 km, kuzeyinde, ekvator olduğundan, kuzey yarım kürede bulunur. Türkiye den Güney Kutbu ne kadar uzaklıktadır? Türkiye den Güney Kutbu’na, 14.345,08 km kuzeyindedir.
Ekvatorda neden 12 saat gece 12 saat gündüz?
Ekvator enlemi Güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır. (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir.
Ekvator bölgesi sıcak mıdır?
Ekvatoral iklim bölgesi sürekli olarak yağmurun görüldüğü yerlerdir ve yıllık yağış miktarı oldukça fazladır. Her ay yaklaşık 60 mm yağış görülmektedir. Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır.

Ekvator sıcak mı soğuk mu?​

Ekvatora yakın olan yerler sıcak mıdır?​

Tropikal alçak basınç alanıdır, 30° kuzey ve 30° güney enlemlerinde hâkim olan subtropikal yüksek basınç alanlarından Ekvator’a doğru sürekli rüzgarlar olan alizeler eser. Ekvatoral iklimde sıcaklık bütün yıl boyunca 20 dereceden aşağı düşmez. Yıl içinde sıcaklık oynamaları sadece birkaç derecedir.
Oğlak Dönencesi nerede?
Oğlak Dönencesi, yeryüzünün güney yarım küresinde Ekvator’un 23° 27′ güneyinden geçtiği varsayılan enlemdir.
 
Geri
Üst