AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

EKT zararli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.527
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

EKT zararlı mı?​

Ardından beynin ön bölgesine kısa süre ve düşük doz elektrik akımı verilir. EKT Beyne Zarar Verir mi? EKT’nin beyne zarar verdiğine dair elde bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

EKT tedavisi ne kadar sürer?​

İşlem yaklaşık 5 dakika sürer, işlemin bitmesi sonrasında tedavi ekibi yaklaşık 15-20 dakika süreyle hastanın tamamen uyanması sırasında yanında bulunurlar.
Hayvanlarda yapılan deneylerde EKT ile tetiklenen nöbetlerden sonra incelenen beyin dokusunda herhangi bir hasar izlenmemiş, nöbetten aylar sonra dahi yapısal değişiklik izlenmemiştir. EKT uygulanması esnasında beyin ısısındaki artış bir derecenin onda biri kadardır, bu sebeple elektrik beyin dokusuna zarar vermez.

Beyne elektroşok nasıl yapılır?​

Beyne elektroşok nasıl yapılır?
NASIL BİR TEDAVİDİR? Bir anestezi uzmanı ve bir psikiyatristin hazır bulunduğu acil müdahale imkanı veren bir tedavi odasında sedyede yatan hastada öncelikle kas gevşemesi ve uyku sağlayan anestezi ilaçları verilir. Daha sonra hastanın alnına yerleştirilen iki elektrottan birkaç saniye süre ile elektrik akımı verilir.

EKT işlemi nasıl yapılır?​

EKT işlemi nasıl yapılır?
EKT nasıl uygulanır? Bir anestezi uzmanı ve bir psikiyatristin hazır bulunduğu acil müdahale imkânı veren bir tedavi odasında sedyede yatan hastada öncelikle kas gevşemesi ve uyku sağlayan anestezi ilaçları verilir. Daha sonra hastanın alnına yerleştirilen iki elektrottan birkaç saniye süre ile elektrik akımı verilir.

Elektro şok cihazı insanı öldürür mü?​

Elektroşok silahından çıkan tellerin ucundaki iğneler göğsün önüne saplanırsa yüksek elektrik enerjisi kalbin vurularını düzenleyen elektrik sistemini altüst ederek öldürücü çarpıntılara yol açabilir.

Elektro Şok hangi durumlarda yapılır?​

Elektrokonvülslf Tedavi (EKT) belli psikiyatrik rahatsızlıklar İçin güvenli ve etkili bir tıbbi tedavidir. EKT tedavisine aynı zamanda “beyine elektrik uyarımı”, “elektroşok tedavisi” veya “şok tedavisi” de denilmektedir. EKT 1938’den beri bir çok psikiyatrik bozukluğun tedavisi için kullanılmaktadır.

Elektro şok cihazı öldürür mü?​

Elektro şok cihazı öldürür mü?

EKT hangi hastanelerde uygulanıyor?​

EKT hangi hastanelerde uygulanıyor?
* Bakırköy, Erenköy ve Manisa hastanelerindeki çalışanlara göre, hastaların yüzde 20-33’ü en az bir kez olmak üzere EKT’ye maruz kalıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde ise bu oran yüzde 40. * Bakırköy Hastanesi’nde anestezisiz EKT işlemi dokuz yaşındaki çocuklara dahi uygulanıyor.

Kalp ritim bozukluğu elektro şok tedavisi nasıl yapılır?​

Bunun da en kestirme yolu kalbe elektroşok uygulamaktır. Damardan yapılan ve çok kısa sürede etkisi geçen bir ilaçla uyutulan hastanın göğüs veya sırtına iki elektrot yerleştirilir. Verilen doğru akım tüm kalbe yayılıp elektriki kargaşayı durdurur.

EKT de kaç volt?​

Bu tedavide hastanın kafasına genellikle 70 ile 120 volt arasında değişen bir gerilimle 100 milisaniye ile 6 saniye arasında değişen bir sürede yaklaşık 800 miliamper şiddetinde elektrik verilir.

5000 volt elektro şok öldürür mü?​

5000 volt elektro şok öldürür mü?
Peki elektroşok fazla uygulanırsa kalbi durdurur mu? Belli bir voltaj ve akım değeri var insanı öldüren. Elektroşok insanı öldürmez ama kalıcı hasarlar verebilir.

Kalbi duran hastaya elektroşok verilir mi?​

Kalbi duran hastaya elektroşok verilir mi?
Ani Kalp Durması geçiren kişiye, bir dakika içinde elektroşok uygulandığında kişinin yaşama dönme şansı %90 iken, 3 dakika içinde %70’lere düşmektedir. Elektroşok uygulanmadan geçen her dakika kişinin yaşama şansını %10 azaltır ve 10 dakika sonunda yaşama şansı %1’in altına iner.
 
EKT (Elektrokonvülzif Tedavi) hakkında detaylı bilgiler verilmiş. EKT'nin beyne zarar verdiğine dair bilimsel kanıt bulunmadığı belirtilmiş ve hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde beyinde herhangi bir hasar izlenmediği vurgulanmış. EKT sırasında beyinde meydana gelen ısınmanın zarar verici düzeyde olmadığı belirtilmiş. Ayrıca elektroşok cihazlarının insanı öldürebileceği, özellikle kalbin vurularını düzenleyen elektrik sistemini etkileyerek öldürücü çarpıntılara neden olabileceği açıklanmış.

EKT işlemi sırasında hastaya kas gevşetici ve uyku sağlayan anestezi ilaçları verildiği ve ardından hastanın alnına yerleştirilen elektrotlardan birkaç saniye süreyle elektrik akımı uygulandığı detaylarına değinilmiş. Ayrıca EKT'nin 1938'den beri birçok psikiyatrik bozukluğun tedavisi için kullanıldığı ve güvenli bir tıbbi tedavi olduğu belirtilmiş.

Ayrıca elektroşok cihazının fazla uygulanması durumunda kalıcı hasarlar verebileceği ve belirli bir voltaj ve akım değerinin insanı öldürebileceği, ancak elektroşokun kısa süreli etkili bir tedavi olduğu vurgulanmış. Ani kalp durması geçiren kişilere hızlı bir şekilde elektroşok uygulanmasının yaşama şansını önemli oranda artırdığı belirtilmiş.

General olarak, EKT'nin uygun koşullar altında ve doğru şekilde uygulandığında bir tedavi yöntemi olarak etkili olduğu ancak yan etkileri ve riskleri de bulunduğu anlaşılıyor. Belirtilen bilgiler üzerine sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst