AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ekstrapiramidal semptom ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.390
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ekstrapiramidal semptom ne demek?​

Bu genel yan etkiler dışında antipsikotiklerle ilgili önemli bir yan etki ekstrapiramidal semptomlar (EPS) olarak tabir edilen hareket bozukluklarıdır. EPS çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Akut distoni olarak adalndırılan EPS’de özellikle boyun, çene ve dil kaslarında çok şiddetli kasılmalar görülür.

Ekstrapiramidal bulgular nelerdir?​

Ekstrapiramidal bulgular nelerdir?
Ekstrapiramidal bulgular genellikle asimetrik rijidite, bradikinezi, distoni olarak ortaya çıkan akinetik-rijid bir sendromdur. Rijidite ve distoni hastanın elini kullanmasını çok güçleştirecek ağırlıkta olabilir. Buna sıklıkla postüral instabilite ve dizartri eklenir, bulgular zamanla diğer tarafa da yayılırlar.

Ekstrapiramidal sistem ne yapar?​

Ekstrapiramidal sistem, hareketlerimizin kontrolünde sorumlu olan sistemlerin beklide en karmaşık olanıdır. Subkortikal bölgede ve beyin sapında yerleşmiş bazal ganglia ile pedinküler nükleusların kendi aralarında ve kortikal motor alanlar ile oluşturdukları sinir ağlarıdan oluşur.

Ekstrapiramidal yan etki ne demek?​

Ekstrapiramidal yan etki ne demek?
Ekstrapiramidal semptomlar, sedasyon, kilo artışı, metabolik bozuk- luklar, cinsel işlev bozuklukları, üriner semptomlar, gastrointestinal semptomlar, prolaktin artışına bağlı gözlenen galaktore, menstrüel döngüde düzensizlikler bu yan etkiler arasında sayılabilir (1, 2).

Bradikinezi neden olur?​

Bradikinezi genellikle belirli ilaçların yan etkisi (örneğin antipsikotikler veya Parkinson hastalığının belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, spesifik neden bilinmemektedir. Bir çalışmada bradikinezi, bazal gangliyon çıkışının başarısız olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Piramidal bulgular nelerdir?​

Piramidal bulgular nelerdir?
Piramidal yol hastalıklarında en sık rastladığımız bulgular tendon reflekslerin artması ve Babinski bulgusudur. Bu bulguları tespit ettiğimiz bir kişide kas kuvveti normal olsa bile piramidal yol hasta demektir. Kas zaafı, hastalığın ilerlemesiyle refleks değişikliklerine eklenebilir.

Ekstrapiramidal bozukluklar ve hareket bozuklukları ne demek?​

Ekstrapiramidal sistem hastalıkları, bazal ganglionların ve onların bağlantılı olduğu yapıların (orn. serebellum) tutulumuna bağlı olarak ortaya cıkan haraket bozukluğu tablolarıdır.

Asosiye ne demek?​

Asosiye ne demek?
Asosiye kelimesi Türkçe’de “yoldaş, ortak, eş görevli” anlamına gelir. Fransızca associé “yoldaş, ortak, eş görevli” veya İngilizce associated sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince associare “birine eşlik etmek, biriyle yoldaşlık veya ortaklık etmek” fiilinden türetilmiştir.

Hareketlerde yavaşlama neden olur?​

Parkinson hastalığı beyindeki dopamin üreten hücrelerin kaybıyla oluşan beden hareketlerinin yavaşlamasına yol açan bir hastalıktır. Bir beyin hastalığı olan Parkinson hastalığı dopamin sentezleyen hücrelerin hasara uğramasıyla oluşur. Parkinson hastalığının yol açtığı hareket bozukluğu ilerleyici ve kroniktir.

Bradikinezi hangi hastalıklarda görülür?​

Bradikinezi hangi hastalıklarda görülür?
Bradikinezi, yavaş hareket ve vücudun komut üzerine hızla hareket etme yeteneğinin bozulmasıyla tanımlanır. En sık olarak Parkinson hastalığının bir belirtisi veya ilaçların bir yan etkisidir. Parkinson’u teşhis ederken doktorların arayacağı ana semptomlardan biridir.
 
Ekstrapiramidal semptomlar, antipsikotik ilaçların kullanımı sırasında ortaya çıkabilen ve hareket bozukluklarına yol açan önemli yan etkilerdir. Bu semptomlar arasında akut distoni (şiddetli kasılmalar), asimetrik rijidite (kas sertliği), bradikinezi (yavaş hareket), distoni (kas kontrolünde bozukluk) ve akinetik-rijid sendrom (hareket ve kas kontrolünde sorun) bulunmaktadır. Ekstrapiramidal semptomlar genellikle bazal ganglia ve pedinküler nükleusların etkileşimi ile kortikal motor alanlar arasındaki sinir ağlarında sorunlarla ilişkilidir.

Ekstrapiramidal yan etkiler, antipsikotiklerin kullanımı sırasında ortaya çıkabilen diğer olası yan etkiler arasında yer alır. Bu yan etkiler arasında sedasyon (uyarılmama), kilo artışı, metabolik bozukluklar, cinsel işlev bozuklukları, üriner semptomlar, sindirim sistemi semptomları, prolaktin artışına bağlı galaktore ve menstrüel düzensizlikler bulunabilir.

Bradikinezi, genellikle belirli ilaçların yan etkisi (örneğin antipsikotikler) veya Parkinson hastalığının bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin kaybıyla ortaya çıkan ve beden hareketlerinin yavaşlamasına neden olan kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Bradikinezi, yavaş hareket ve istemli hareketlerin bozulmasıyla karakterizedir ve Parkinson hastalığının önemli semptomlarından biridir.

Piramidal bulgular ise genellikle piramidal yolda yer alan tendon reflekslerinin artması ve Babinski refleksi gibi belirtilerin varlığıyla tanımlanır. Bu bulgular, piramidal yol hastalıklarında sıkça görülebilir ve kişide kas gücünün normal olmasına rağmen hareket bozukluklarının belirtisi olabilir.
 
Geri
Üst