Ekşili Köfte (Basalla)

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Ekşili Köfte (Basalla) Tanımı İçin Gereçler

Hamuru için;
1 su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı irmik
Yarım su bardağı un
2 adet yumurta
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz (tepeleme)
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 su bardağı su+yarım su bardağı su
Nohutlu yemeği için;
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı zeytinyağ
2 kase nohut
3 adet orta uzunluk kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 su bardağı sumak tohumu
1/2 (yarım) litre su
Kemikli et ( isteğe bağlı kuşbaşı da kullanabilirsiniz, ölçü tercihe bağlı)
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı acı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı kuru nane

Ekşili Köfte (Basalla) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
1 gece evvelce 125 ml su ile, 1 su bardağı sumağı bir kapta ıslıyoruz.
Sonraki gün, yemeği yapmadan evvel aralıklarla 2-3 kere bir süzgeç yardıyla sumaklarımızı sıkıyoruz, ekşisi uygunca çıksın diye.
Kemikli etlerimizi tencereye alıp, çok az su ve yağları koyup, etlerimizin suyunu çekene kadar orta ateşte orta ara karıştırarak kavuruyoruz.
Soğanlarımızı küçük küçük doğrayıp, kavrulan etlerimizin üzerine koyuyoruz, pembeleşene kadar kavurup, daha sonra salçalarımızı ekliyoruz.
1-2 dakika karıştırarak kavurduk sonra nohutlarımızı ekliyoruz, yarım litre su ve süzdüğümüz sumağın suyunu koyup tencereyi kaynamaya bırakıyoruz.
Bu ortada tuz, karabiber, pul biberide ekleyip karıştırıyoruz.
Nohutları ve etleri güzelce pişene kadar, kısığa yakın bir ateşte yaklaşık 1,5 saat pişiriyoruz.
Bir kapta, ince bulgur ve irmiği koyup, 1 su bardağı su bardağından 1 parmak eksik su ile ıslatıyoruz. Şişmesi için 10 dakika bekliyoruz.
Şişen bulguru biraz karıştırıp, yumurtaları, baharatlarını ve salçalarını ekleyip biraz yoğuruyoruz.
Daha sonra unu ve yarım su bardağı suyunu koyup yeterlice yoğuruyoruz.Tüm materyallerin özdeşleşmiş olması kıymetlidir.
Bulgurlu hamurumuzdan nohut büyüklüğünde kesimler alarak yuvarlıyoruz.
Bu süreci yaparken yanınızda bir kapta su bulundurun, orta ara elinizi hafif ıslatıp o denli devam ederseniz daha âlâ olacaktır.
Bir tencereye yarısına kadar su koyup kaynatıyoruz.
Yuvarladığımız nohut büyüklüğündeki köftelerimizi kaynar suya koyup, 10-12 dakika haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra süzüyoruz.
Nohutlu yemeğimiz piştikten sonra altını kapatmadan 2-3 dk evvel kuru nanesini koyup biraz karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz.
Haşlanmış olan köftelerimizi de yemekle buluşturup hafif hafif karıştırıyoruz, köfteleri dağıtmamaya ihtimam göstererek. Afiyet olsun .
Ekşili Köfte (Basalla) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Geri
Üst