AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ekşi Mayalı Tam Çavdar Ekmeği

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Ekşi Mayalı Tam Çavdar Ekmeği Tanımı İçin Malzemeler
400 gr tam çavdar unu
340 gram su
8 gr tuz
200 gr ekşi maya
25 gr keten tohumu
20 gr ayçekirdeği
1 yemek kaşığı pekmez

Ekşi Mayalı Tam Çavdar Ekmeği Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Karıştırma kabına bütün gereçleri ekleyip, düzgünce karıştırıyoruz. Hamur cıvık ele yapışan bir hamur olur.
Ben stand mikserde yapıyorum elle karıştıracaksanız ellerinizi ıslatarak karıştırın.
2 dakika yoğurduktan sonra spatula yardımıyla yada elinizle karışımı kapaklı baton kalıba gelişi hoş alıyoruz bu esnada ellerimizi yada spatulayı ıslatarak yapıyoruz.
Karışımı baton kalıba aldıktan sonra üstünü elimizle ve spatula yardımıyla dümdüz olacak halde düzeltiyoruz (Benim baton kalıbım 20x11x11 ölçülerinde)
En son üzerini yulaf ezmesi ile kaplıyoruz. Yulaf ezmesi kullanmak istemeyen keten tohumu, çekirdek karışımı yada yalnızca hafif un serpebilir. Hafif unlamamızın sebebi çavdar hamurunun mayalanarak çatlamasını gözlemlemek.
Hamur da çatlaklar oluşmaya başladığında (Buda yaklaşık dışarıda 4ile 5 saat ortasında gerçekleşiyor) pişirmeye hazır olduğunu gösterir. Ben soğuk mayalandırma yapmadım. Dışarıda 5 saat mayalandırdım.
Fırını 1 saat çalıştırıp 200 derecede birinci yarım saat kalıbın kapağı kapalı, geri kalan süreyi kapağı açık 70 dakika da pişirdim. Fırından çıkan ekmeği telin üzerine aldım. İnstagram hesabımı takip edebilirsiniz
Ekşi Mayalı Tam Çavdar Ekmeği Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Geri
Üst