Ekşi Mayalı Ekmek

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 paket kuru maya veya yaş maya
Ekşi maya (evde hazırlanır )
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Aldığı kadar un (kulak memesi yumuşaklığında olacak )
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
Ekşi maya için:
1 çay bardağı tam buğday unu
1 çay bardağının dibine 2 parmak kalınlığında su
Her gün beslemek için:
4 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı su
Üzerine:
Çörekotu
Susam (isteğe bağlı)

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Önce ekşi mayayı hazırlayalım 7 gün de oluşur.
Saklama kabına 1 çay bardağı un ,1 çay bardağının dibine 2 parmak kalınlığında su ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.
Ağzını kapatıp saklama kabını buzdolabında 3 gün bekletelim.
3 gün sonra saklama kabını dışarı çıkaralım.( yani mutfak tezgah üzerine).
1,gün 1 yemek kaşığı un ,1 yemek kaşığı su, ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.
Ağzını kapatalım.2 ,gün tekrar 1 yemek kaşığı un ,1 yemek kaşığı su ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım ağzını kapatalım.
3- 4, günde aynı işlemleri yaparak beslemeye devam edelim.( mayayı beslerken artık 4 gün buzdolabına koymuyoruz) mutfakta duruyor).
4 gün bu ölçülerde mayayı besleyelim maya olmuştur.
Hemen kullanmayacaksanız buzdolabına koyun 10 gün kadar durabilir.
Hemen kullanacak olanlar için artık ekmek yapımına geçebiliriz.
Ekmeğin yapılışı.Ilık su ,ılık süt ve maya karıştıralım.
Üzerini örtüp 10-15 dakika kabarması için bekleyelim.
Kabardıktan sonra ekşi maya ,zeytinyağı, ve tuz ekleyip kulak memesi yumuşaklığında yumuşak bir hamur yoğuralım.
Hamurun üzerini örtüp bir saat mayalanması için bekleyelim mayalandıktan sonra tezgahın üzerine hamuru alalım.
Katlaya katlaya yoğuralım.
Ekmek şekli verelim.
Hamuru tepsiye koymadan önce elimizi bol yağlayalım ve hamurun her tarafına ve üzerine sürelim.
Ekmeği tepsiye alalım.
Arzuya göre üzerine susam çörek otu serpelim.
Hamurun üzerini örtüp tepsi mayası için bekletelim.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 1 saat hiç kapağını açmadan ağır ağır pişirelim fırından aldıktan sonra üzeri açık şekilde 6-7 saat soğumaya bırakalım.
Kendi halinde soğusun kendini bulsun.
Mümkünse o gün dinlensin ertesi günü dilimleyip tüketebilirsiniz.
Not fotoğrafta 2 adet ekmek vardır fırın tepsisine iki ölçü yaptım.Size bir ölçülük ölçüler verdim.Tam buğday unu çok tok tutuyor ve çok lezzetli oluyor tok bir ekmek oluyor.Mutlaka yapmanızı tavsiye ederim afiyet olsun.
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
 
Geri
Üst