AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ekşi Mayalı Ekmek

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
3
Puan
38
Yaş
36
Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı İçin Gereçler
1 su bardağı ekşi maya
2 su bardağı ılık su
500 gram istenilen un
1 tatlı kaşığı tuz

Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı Yapılışı

Ekşi maya üretiminden başlayalım.Yarım çay bardağı içme suyunu ve 1 çay bardağı unu cam bir kavonozda her gün tıpkı ölçüyle tahta kaşıkla karıştırıp ekşitiyoruz. 10. Günün sonunda mayamız ekmek üretimi için hazırdır.
Ekmek üretimine geçelim:Öncelikle 1 su bardağı ekşi mayamızı 2 su bardağı ılık su ile karıştırıp yaklaşık yarım saat bekliyoruz.
Yarım saatin sonunda 1 tatlı kaşığı tuzu ve unumuzu denetimli bir biçimde ek edip hamuru yoğuralım. Ele yapışan yumuşak bir hamur elde edeceğiz.
Yoğurduğumuz hamuru streçleyip üzerini örtüp 1 saat ılık bir ortamda bekletiyoruz.
1 saat sonra elimizi ve mutfak tezgahını ıslatıp hamurumuzu tam tıp atacak formda katlıyoruz. Yani 4 tarafından içine hakikat katlıyoruz. Bu süreci her saat başında 4 kez tekrarlıyoruz.
Yuvarlak bir kabın içine bezimizi seriyoruz.
İçine biraz un serpip hamurumuzu koyuyoruz.
Üstüne poşet geçirip 1 gece dolapta soğuk fermente yapıyoruz.
Sabah fırınımızın içine ısıya sağlam bir kaba su doldurup koyuyor ve fırını 240 dereceye getiriyoruz. Fırın alt üst ayarda(fansız) ısınıyor.
Hamurumuzu yağlı kağıt serili tepsimize yerleştirip üstüne fırça yardımıyla su sürüyoruz ve akabinde fırına sürüyoruz. 25 dakika 240 derece alttan 2. Rafta ekmeğimizi pişiriyoruz.
25 dakika dolduktan sonra dereceyi 200 dereceye düşürüp 35 dakika daha pişiriyoruz.
Pişen ekmeği 1 saatin sonunda fırından çıkarıp soğuması için telin üzerine bırakıyoruz yaklaşık 1, 5 saat hiç ellemiyoruz ki ekmeğimiz kendine gelsin. Yalnızca sabırlı olmak lazım yoksa kendi ekmeğinizi çarçabuk yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
 
Geri
Üst