- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 134.699
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ekşi Maya bozulduğu nasıl anlaşılır?
Bozuk ekşi mayalar yemek içerisine kullanılmaması gerekiyor. İnsan sağlığı için oldukça önemli olması nedeniyle, bozuk ürünlerin kullanılmaması gerekir. Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder.Ekşi Maya bozulur mu?
Mikroorganizmalar, mayalar ve bakteriler üzerine çalışmalar yapan biri olarak net cevap vereyim. Merak etmeyin ekşi mayanız bozulmaz. Sadece gücünü ya da kuvvetini kaybeder.
Ekşi Maya Sulanırsa ne yapmalı?
Maya suyun üzerinde yüzüyorsa kullanıma hazırdır. Eğer dibe çöküyor ise yarım saat kadar oda ısısında bekletip aynı testi tekrar yapmak gerekir.
Ekşi maya neden bozulur?
– Ekshi maya uzun süre beslenmezse (10 günden fazla) veya uzun süre sıcakta kalırsa bozulabilir. Eğer bu mayayı beslerseniz kesinlikle kabarmaz, baloncuklar oluşmaz. – Sağlıklı bir maya hafif ekşi kokar ama kötü bir kokusu yoktur, eğer kötü kokuyorsa (bozulmuş patates gibi veya aseton gibi) mayanız bozulmuş olabilir.Ekşi maya neden Yüzmez?
Özetle; ekşi mayayı suya bıraktığınızda yüzmesi demek ekşi mayanızın hazır olduğu anlamına gelir, doğrudur. Ama yüzmeyen bir ekşi mayaya olmadı demek yanlıştır. Mayanızda su oranı yüksekse yani daha akışkan bir kıvamdaysa mayanız yüzmeyebilir, çok büyük parçalar halinde atıldığında da yüzmeyebilir.
Ekşi Mayam neden Yüzmüyor?
Soğuk maya yüzmez, levan yüzer. Mükemmel bir mayanız olabilir ve dolaptan çıktığı için yüzmüyorsa bu onun başarısız olduğu anlamına gelmez. Yüzmesi için uğrayı beyaz un ile üretmiş olmalısınız. Kullandığınız, mesela siyez unu ile uğra da yapsanız, dolaptan çıkarıp suya da atsanız yüzmez, yüzemez.
Ekşi Maya Nasıl Saklanır? Mayanızı yaptıktan sonra onu kendi kavanozunda ağzı kapalı olarak dolapta muhafaza etmelisiniz. Böylelikle fermantasyon yavaşlar ancak durmaz! İlk dönemde mayanız yeni olduğu için üç günde bir besleyebilir, olgunlaştıkça haftada bir ya da on günde bir beslemeyi sürdürebilirsiniz.