AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ekonomizer ne ise yarar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ekonomizer ne işe yarar?​

Ekonomizer ile ısı, buhar veya güç üretim tesislerinde kazanlardan veya fırınlardan çıkarak bacaya giden atık gazların üzerinde bulunan ısının bir bölümünü geri kazanarak kazan veya tesis veriminde % 3 ile % 15 arasında verim artışı sağlanır.

Ekonomizer çeşitleri nelerdir?​

Ekonomizer tipleri genel çerçevede iki gruba ayrılmıştır. Bunlar; Duman borulu ekonomizer. Su borulu ekonomizer.

Yoğuşmalı ekonomizer nedir?​

Yoğuşmalı ekonomizer nedir?
Yoğuşmalı ekonomizerler, alev-duman borulu olup, paslanmaz çelikten imal edilmektedir. Ekonomizerler kazan baca çıkışına montajlanarak doğaya atılan sıvıyı kazan ısıtma suyuna vermekte ve böylece kazan verimini de ’e kadar arttırmaktadır.

Kızgın yağ kazanları nerelerde kullanılır?​

Kızgın yağ kazanları nerelerde kullanılır?
Kızgın yağ kazanları nerelerde kullanılır? Tekstil, ağaç, otomotiv ve kimya sanayi gibi tesislerde endüstriyel ısıtma, kurutma ve pişirme gibi yüksek çalışma sıcaklıklarına ihtiyaç olan proseslerde, eskiden yüksek basınçlı buhar veya kızgın su kullanılırdı.

Ekonomizer seçimi nasıl yapılır?​

Ekonomizer seçiminde kazan ısıl kapasitesi esas alınır. Baca sıcaklığının 240ºC’den 130ºC’ye düşürülmesi yani 110ºC soğutulması, kazan besi suyu sıcaklığının yaklaşık 33,8ºC artmasına sebep olur, buda kazan veriminin %4,5 artması demektir. Ancak bu rakamlar çok iyi tasarlanmış modern kazanlar için geçerlidir.

Ekonomizer nedir gemi?​

Ekonomizer, bir tesiste sadece tasarruf unsuru değil aynı zamanda kurulu kapasiteyi artıran bir ısı transfer yüzeyidir. Sisteme eklendiğinde, üretilen birim ısı enerjisi başına düşen yatırım tutarı azalır. Baca gazı sıcaklığını düşürdüğü için baca gazında gereksiz yere bulunan fazla hava da soğutularak dışarı atılır.

Degazör nedir nasıl çalışır?​

Degazör nedir nasıl çalışır?
Degazörün üst kısmında bulunan domu, suyu küçük damlalara ve parçacıklara ayırır ve damlalara buhar ile ısıtır. Bu şekilde, geniş bir yüzey alanı sağlar ve buhardan suya doğru hızlı bir ısı transferi olur. Buhar doyma sıcaklığına hızla ulaşılır. Buharla taşınan çözünmüş oksijen, atmosfere tahliye edilir.

Kızgın yağ kazanı nasıl çalışır?​

Kızgın yağ kazanı nasıl çalışır?
KIZGIN YAĞ KAZANI ÇALIŞMA PRENSİBİ: Sürekli 1,5-2 m/sn hızlarda sürkilasyon içerisindeki termal yağ, türbülanslı akımda durgun noktası kalmayacak şekilde yatay veya dikey bir konstrüksiyonda dizayn edilmiş boruların içerisinden geçerken, yanma odasında meydana gelen alev-duman gazlardan veya elektrik rezistanslarından …

Yağ Degazörü nedir?​

Tank şeklinde hacimli bir cihaz olan degazör, suyun kaynamasını sağlar. Böylece su içerisindeki gaz açığa çıkar ve yeniden gaz alması da kolay bir şekilde engellenir.

Baca gazı sıcaklığı kaç derece olmalı?​

Doğalgaz kullanımında 130-150 °C, katı ve sıvı yakıt kullanımında 130-175 °C baca gazı sıcaklıkları uygun değerler olarak kabul edilebilmektedir.

Rejeneratör nedir ne işe yarar?​

Rejeneratör nedir ne işe yarar?
Önce sıcak madde arayüzden geçer ve arayüzü ısıtır, daha sonra aynı bölgeden soğuk malzeme geçer ve sıcak arayüzden ısı aktarılmış olur. Isı transfer yüzeyi ya da akış alanı genellikle matris denilen hücresel yapıdadır veya delikli, geçirgen katı malzemedendir. Bu tip ısı değiştiricilere rejeneratör de denilir.

Degazör sıcaklığı kaç derece olmalı?​

Degazör sıcaklığı kaç derece olmalı?
Sıcaklık + Pulverizasyon Esasına Göre Çalışan Degazör Bu cihazların işletme sıcaklığı 90 – 95 ºC, işletme basıncı atmosferik, gaz alma verimleri %90 – %95 aralındadır. Karbonatların parçalanması kendi bünyelerinde veya kondens tankında gerçekleşir.

Degazör tankı ne ise yarar?​

Degazör Tankı, buhar kazanı besi suyunda bulunan ve erimeye, delinmeye (korozyona) neden olan O2 , CO2 gazlarının ayrıştırılması için kullanılır.
 
Ekonomizer, ısı, buhar veya güç üretim tesislerinde kazanlardan veya fırınlardan çıkarak bacadan atılan atık gazlardaki ısının bir kısmını geri kazanarak kazan veya tesis veriminde artış sağlayan bir cihazdır. Bu sayede enerji tasarrufu sağlanır ve çevreye atılan fazla ısı ve gazlar azaltılır.

Ekonomizer çeşitleri duman borulu ekonomizer ve su borulu ekonomizer olmak üzere genel olarak iki grupta incelenir. Duman borulu ekonomizerler, alev-duman borularından oluşurken, su borulu ekonomizerler suyun ısı transferi sağlamak için kullanıldığı yapılar olarak karşımıza çıkar.

Yoğuşmalı ekonomizerler, alev-duman borulu ekonomizerlerdir ve paslanmaz çelikten imal edilirler. Bu ekonomizerler, kazan baca çıkışına montajlanarak bacadan atılan sıvının kazanın ısıtma suyuna verilmesini sağlar, böylece kazan verimini arttırır.

Kızgın yağ kazanları genellikle tekstil, ağaç, otomotiv ve kimya sanayi gibi tesislerde endüstriyel ısıtma, kurutma ve pişirme gibi yüksek sıcaklık gerektiren işlemlerde kullanılır. Eskiden yüksek basınçlı buhar veya kızgın su kullanılan bu proseslerde kızgın yağ kazanları kullanılarak enerji verimliliği artırılır.

Ekonomizer seçiminde ise kazanın ısıl kapasitesi esas alınır. Baca gazının sıcaklığının düşürülmesi, kazan besi suyunun sıcaklığının artmasına ve dolayısıyla kazan veriminin artışına neden olur. Modern kazanlar için tasarlanan ekonomizerlerle %4,5'e varan bir verim artışı sağlanabilir.

Rejeneratörler ise sıcak madde ile soğuk madde arasında ısı transferi sağlayan cihazlardır. Bu tip ısı değiştiriciler genellikle hücresel yapıdadır veya delikli malzemeden üretilmiştir. Böylece enerji tasarrufu ve verimlilik sağlanmaktadır.

Degazör tankı ise buhar kazanı besi suyundaki O2 ve CO2 gazlarının ayrıştırılması için kullanılır. Bu şekilde kazanın korozif etkileri azaltılır ve kazanın ömrü uzatılabilir.
 
Geri
Üst