AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ekonomik krizde devlet bankadaki paraya ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ekonomik krizde devlet bankadaki paraya ne olur?​

Bankaların, yasal bir talep olmadığı ve güvenlik sorunu ortaya çıkmadığı sürece paraya el koyma yetkisi yoktur. Bankalar bunu sözleşmelerinde açık bir şekilde ifade ediyorlar. Devlet banka hesaplarına el koyamaz fakat ekonomik kriz gibi sebeplerden dolayı kısıtlama getirmesi mümkün.

Olen bir kisinin bankadan parasini kim cekebilir?​

Kişinin ölümü ile birlikte bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur. Türk medeni Kanunu’nun 640.maddesine bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer. Paylaşma anına kadar mirasçılardan hiçbiri bankadaki paraya dokunamaz.
Vefat eden babamın bankadaki parası nasıl alınır?​
Ölen kişinin son ikametgahının bulunduğu yerin vergi dairesinde veraset intikal ilişiği kesilip, veraset vergisi ödendikten sonra bankaya başvurup miras payınıza düşen parayı alabilirsiniz.

Banka hesaplarına devlet el koyabilir mi?​

Banka hesaplarına devlet el koyabilir mi?
devlet kimsenin parasına el koymaz. devlet haydut değildir. ne kadar döviz aldıysa eşdeğer türk lirası olarak o kişinin tüzel kişinin hesabına yatırır.

Bankalar devlet güvencesinde mi?​

Bankalar devlet güvencesinde mi?
Bankadaki paralar devlet güvencesi altına alınıyor. Bankalardaki mevduatlar için şu anda sadece gerçek kişiler için güvence veriliyor. Bankanın batması halinde vatandaşın mevduatının 200 bin liraya kadar olan bölümü sigortalanıyor yani devlet tarafından ödeniyor.

Bankadaki paranın veraset ve intikal vergisi ne kadar?​

Banka kendisine yapılan başvuru neticesinde bankadaki parayı mirasçıların hisseleri oranında pay eder. Eğer vergi dairesinden veraset ve intikal vergisini ödediğinize dair tasdiknameyi ibraz etmezseniz, banka paranızı yüzde 5 kesinti ile ödeyecektir.

Ölen kişinin banka hesabı kapanır mı?​

Vefat işlemleri sonrasında banka hesapları otomatik olarak kapanmaz. Eğer miras işlemleri ve gerekli yasal mevzuatlar için veraset ilamı çıkartmışsanız bu adımı manuel olarak yapmanız gerekmektedir. Belgeleriniz ve ölüm belgesi ile birlikte ölen kişinin hesabı olan bankayı ziyaret ederek dilekçe verebilirsiniz.
Babadan kalan bankadaki para nasıl alınır?​
Miras kalan bankadaki para mirasçıların elbirliği mülkiyetindedir. Yani miras kalan bankadaki paranın çekilebilmesi için tüm mirasçıların birlikte hareket etmesi gerekir. Eğer birlikte hareket edilmezse o zaman mirasın tasfiyesini beklemek zorundadırlar. Tasfiyeden sonra her mirasçı payına düşen parayı alacaktır.

Ölen kişinin banka hesabı nasıl kapatılır?​

Ölen kişinin banka hesabı nasıl kapatılır?
Belgeleriniz ve ölüm belgesi ile birlikte ölen kişinin hesabı olan bankayı ziyaret ederek dilekçe verebilirsiniz. Vefat dilekçesi sonrası bankalar tarafından aktif tüm hesapların kapanma işlemi gerçekleştirilir.

Bankadaki paranın ne kadarı devlet güvencesinde 2022?​

Bankadaki paranın ne kadarı devlet güvencesinde 2022?
Paramedya’nın haberine göre, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında TMSF Başkanlığı’ndan yayımlanan Fon Kurulu Kararı’na göre; halihazırda 150 bin TL olan sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı, 2022 takvim yılı başından geçerli olmak üzere 200 bin TL olarak belirlendi.

Borsa aracı kurum batarsa ne olur?​

Senin çalıştığın banka, aracı kurum ya da portföy yönetim şirketinden biri battı diyelim. Senin MKK’daki varlığına hiçbir şey olmaz. Çünkü senin menkul kıymetlerin bankada, aracı kurumda değil, MKK’da saklanır. Kayıtları orada tutulur.

Bankadaki dövizlere el konur mu?​

Özel bankalar batarsa ne olur?​
Banka battığı takdirde eğer o bankaya kredi kartı borcunuz varsa kurulacak olan bir kurul tarafından borcunuz tahsil edilir.

2001 krizinde kaç banka battı?​

2001 krizinde kaç banka battı?
2001 Türkiye Ekonomik Krizi esnasında 24 banka batmıştır: Türk Ticaret Bankası Bank Ekspres. İnterbank.

Türkiye’de batan bankalar hangileri?​

Türkiye’de batan bankalar hangileri?
Batık Bankaların Listesi
- Türk Ticaret Bankası
- Bank Ekspres.
- İnterbank.
- Esbank.
- Yaşarbank.
- Egebank.
- Sümerbank.
- Yurtbank.

2001 de hangi bankalar battı?​

İlerleyen dönemde ise Yapı Kredi, Koç Grubu-Uni Credit ortaklığına satılarak grubun TMSF’le olan borcu mahsup edildi ve Pamukbank ile Yapı Kredi tamamen el değiştirdi. 30 Kasım 2001 tarihinde Halis Toprak’ın bankası Toprakbank, 880 milyon dolarlık devir zararıyla TMSF yönetimine geçti.

94 krizinde kaç banka battı?​

Son olarak 8 bankaya aktarılan 8 milyar dolar sistemin toplam aktiflerinin yüzde 6`sına ulaştı. 1994 kriziyle birlikte batan TYT Bank, Marmara Bank ve İmpexbank`ın ardından geçtiğimiz cuma Fon`a devredilen Etibank ve Bank Kapital ile halen devletin eline geçen banka sayısı 10 oldu.
Ziraat Bankası batar mı?​
Devlet destek olmazsa teorik olarak bu mümkün. Diğer taraftan %100 kamu sermayeli Ziraat Bankası’nın batması aynı zamanda devletin de batması anlamına gelir. Devletin TL basma ayrıcalığı olduğu için; bu durum imkansıza yakın. 31.Soru 12: Halkbank ve Vakıfbank da kamu bankası mı?
 
Devlet bankadaki paraya el koyamaz ancak ekonomik kriz gibi durumlarda sınırlamalar getirebilme yetkisine sahiptir. Bankaların yasal bir talep olmadığı ve güvenlik sorunu olmadığı sürece paraya el koyma yetkisi bulunmamaktadır ve bu durumlar bankaların sözleşmelerinde de açık bir şekilde belirtilmektedir.

Ölen bir kişinin bankadaki parasını mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur. Türk Medeni Kanunu'na göre mirasçılar paylaşılana kadar bankadaki paraya dokunamazlar. Ölen kişinin bankadan parasını alabilmek için öncelikle veraset intikal sürecini tamamlamak ve vergi dairesinden veraset ve intikal vergisini ödemek gerekmektedir. Daha sonra bankaya başvurarak miras payını alabilirsiniz.

Bankalar devlet güvencesi altındadır. Mevduat Sigorta Fonu tarafından belirli bir tutara kadar mevduatlar sigortalanmaktadır. 2022 itibarıyla bu tutar 200 bin TL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla bankalardaki mevduatların belirli bir kısmı devlet güvencesi altında korunmaktadır.

Bankadaki paranın veraset ve intikal vergisi, mirasçılara düşen pay oranında banka tarafından paylaştırılmaktadır. Eğer veraset ve intikal vergisini ödediğinize dair belgeyi ibraz etmezseniz, banka paranızı yüzde 5 kesinti ile ödeyecektir.

Bankalar, aracı kurumlar veya portföy yönetim şirketleri battığında bu durum mevduat sahiplerini direkt olarak etkilemeyebilir. Mevduat sahiplerinin varlıkları Merkezi Kayıt Kuruluşu'nda saklanmaktadır ve bu nedenle bu tür durumlarda genellikle mevduat sahiplerinin varlıklarına bir etkisi olmaz.

Türkiye'de geçmişte batan bankalar arasında Türk Ticaret Bankası, Bank Ekspres, İnterbank, Esbank, Yaşarbank, Egebank, Sümerbank, Yurtbank gibi isimler yer almaktadır. Bu bankaların battığı dönemlerde ve neden battıklarıyla ilgili çeşitli bilgiler bulunmaktadır.
 
Geri
Üst