- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ekonomideki temel sorunlar nelerdir?
Bu sorunlar; işsizlik, toplam tasarruflarda yetersizlik, yoksulluğun büyümesi, yaygınlaşması, iç ve dış borç artışları, eğitim ve sağlıkta yetersizlik, nitelikli insan ve iş gücü yetiştirilememesi sorunlarını da beraberinde getiriyor.Ekonomi biliminin temelini ne oluşturmaktadır?
İktisat veya ekonomi, üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin bütünü ile bu etkinlikleri inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. Mevcut kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması, iktisat biliminin ortaya çıkma nedenidir.
Ekonominin en temel sorunu nedir?
Gelir dağılımı eşitsizliği (Gini K.) Tabloya göre gelişmiş ekonomilerdeki en ciddi ekonomik sorunun borçluluk, buna karşılık gelişen ekonomilerdeki en ciddi ekonomik sorunun gelir dağılımı eşitsizliği olduğu sonucu çıkıyor (Gelir dağılımı eşitsizliğini Gini katsayısı ile ölçüyoruz.Ekonominin temel ilkeleri nelerdir?
Albert’a göre katılımcı bir ekonomik ve siyasi sistemin vazgeçilmezi olan temel ilkeler dayanışma, çeşitlilik, hakkaniyet ve öz-yönetimdir.
Ekonomik faaliyetlerin değişmeyen temel amacı; insanların refah düzeyini artırmak, yaşam kalitesini yükseltmek ve geleceğe olan güven duygusunu beslemektir.
Ekonomi politikasının araçları nelerdir?
İktisat politikasının araçları ise;
Ekonomik politikalar nelerdir?
Ekonomi politikası, hükûmetlerin veya uluslararası kuruluşların vergi düzeyleri, devlet bütçeleri, para arzı ve faiz oranlarının yanı sıra işgücü piyasası, ulusal mülkiyet ve ekonomik müdahalelerinin diğer birçok alanını belirleyen sistemleri kapsayan bir politikadır.Homoekonomikus kimdir?
Homoekonomikus sadece iktisadi menfaatlere yönelen insan anlamına gelmekte. Bu insan tipinin sanayi devriminin ardından çıktığı dile getirilmekte. Homoekonomikus anlayışına sahip bireyler, tüm davranış ve düşüncelerini ekonomik çıkarları üzerinde düzenler.