AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ekonomi biliminin konulari nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Ekonomi biliminin konuları nelerdir?​

İktisat veya ekonomi, üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin bütünü ile bu etkinlikleri inceleyen bir bilim dalıdır. Mevcut kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması, iktisat biliminin ortaya çıkma nedenidir.

Ekonomi bilimi açısından ticaret nedir?​

Ticaret malların/ürünlerin üretim sürecinden tüketimine kadar geçen zamanda, ekonomik değer taşıyan başka nesneler ile değiştirilmesi, alışı ve satışı anlamında kullanılmaktadır. Ticaretin insanlık tarihindeki ilk şekli takastır. Takas yöntemi ile, mal ve hizmetler birbiri karşılığında değiş tokuş edilir.

Ekonomi biliminin yöntemleri nedir?​

Ekonomi biliminin yöntemleri nedir?
İktisadi metodoloji iktisadın ve iktisadi düşüncenin temelini oluşturan prensiplerin üzerindeki çalışma yöntemleridir. Bu çalışma yöntemlerinin çoğunu bilimsel yöntem oluşturur. Bu terim aynı zamanda, bir veya birkaç yöntemin teorik veya sistematik yönünü vurgulamakta kullanılır.

Ekonomi bilimi hangi temel sorunları ele alır?​

Ekonomi biliminin tanımından da anlaşılabileceği gibi ekonominin 3 temel sorunu şunlardır: 1- Hangi mal ve hizmet, ne kadar üretilecek? 2- Nasıl üretilecek (üretimde kullanılacak metot)? 3- Kim için üretilecek (üretilen ürünün bireyler arasında nasıl paylaşılacağı)?

Ekonomi Bilimi insanların hangi faaliyetlerini inceler?​

Ekonomi, insanların sonsuz olan gereksinimlerini karşılamak için gerekli olan mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan ve dünyada kıt olarak bulunan emek, sermaye, doğal kaynaklar gibi üretim faktörlerinin, çeşitli seçenekler arasında nasıl kullanılacağına ilişkin insan davranışlarını inceleyen bir bilimdir.

Toplumsal refahın en üst düzeyde sağlanabilmesi için ne olması gerektiğini inceleyen iKTiSAT bölümü?​

Toplumsal refahın en üst düzeyde sağlanabilmesi için ne olması gerektiğini inceleyen iKTiSAT bölümü?
•NORMATiF iKTiSAT: Toplumsal refahın en üst düzeyde sağlanabilmesi için ne olması gerektiğini inceler.

Ekonomi kavramı ne zaman hayatımıza girdi?​

Terim ilk kez 1960’ta Jonathan R.T.

Ekonomi biliminin konuları arasında yer alan bir diğer önemli konu da "ticaret"tir. Ticaret, malların/ürünlerin üretim sürecinden tüketimine kadar geçen zamanda, ekonomik değer taşıyan başka nesneler ile değiştirilmesi, alışı ve satışı anlamında kullanılmaktadır. Ticaretin tarihsel olarak insanlık tarihindeki ilk şekli takastır. Takas yöntemiyle, mal ve hizmetler birbiri karşılığında değiş tokuş edilir. Günümüzde ise ticaret genellikle para karşılığında mal alım satımı şeklinde gerçekleşmektedir.

Ekonomi biliminde kullanılan yöntemler de oldukça önemlidir. Ekonomi biliminin yöntemleri genellikle iktisadi metodoloji çerçevesinde incelenir. İktisadi metodoloji, iktisadın ve iktisadi düşüncenin temelini oluşturan prensiplerin üzerindeki çalışma yöntemlerini ifade eder. Bu çalışma yöntemleri genellikle bilimsel yöntemlere dayanır. Yani ekonomi bilimi, gözlem, analiz, deney ve teori oluşturma gibi bilimsel yöntemlerle çalışır.

Ekonomi biliminin ele aldığı temel sorunlar da önemli bir konudur. Ekonomi, temel olarak üç sorunu ele alır: 1- Hangi mal ve hizmet ne kadar üretilecek? 2- Nasıl üretilecek (üretimde kullanılacak metot)? 3- Kim için üretilecek (üretilen ürünün bireyler arasında nasıl paylaşılacağı)?

Ekonomi aynı zamanda insan davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. İnsanların sonsuz olan ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan ve dünyada kıt olarak bulunan emek, sermaye, doğal kaynaklar gibi üretim faktörlerinin nasıl kullanılacağına ilişkin insan davranışlarını inceler.

Son olarak, ekonomi bölümünün normatif ekonomi adı verilen bir alt dalı da bulunmaktadır. Normatif ekonomi, toplumsal refahın en üst düzeyde sağlanabilmesi için ne olması gerektiğini inceler. Yani normatif ekonomi, toplumsal refahın en üst düzeyde olmasını hedefleyen politikaları araştırır ve önerilerde bulunur.

Bu bilgiler ışığında ekonomi biliminin genel konuları ve önemli noktaları hakkında genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz. Herhangi bir konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz sormaktan çekinmeyin.

Geri