AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ekmek israfinin sebepleri neler olabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ekmek israfının sebepleri neler olabilir?​

Ekmek israfının başlıca sebepleri şunlardır: 1) Fırınlar arasında artan rekabet ihtiyaç fazlası ekmek üretimine yol açmaktadır. İhtiyaç fazlası ekmek ise daha satılamadan fırında israf edilmektedir. 2) Toplu yemek yenen kurumlardaki müşteri tarafından tüketilmeyen ekmeğin bütün olarak israfı kayıt altına alınabilir.

Ekmek israfının zararları nelerdir?​

“EKMEK İSRAFI YILDA 7,5 MİLYAR TL’LİK KAYBA NEDEN OLUYOR” Ekmeğin mukaddes olduğunu ve israf edilmemesi gereken en önemli gıda olduğunu vurgulayan Palandöken, “Ülkemizde her gün 5 milyonun üzerinde ekmek çöpe gidiyor ve bu israfla her yıl 7,5 milyar TL’lik ekonomik bir kayıp veriyoruz.
Yılda ne kadar ekmek israf ediliyor?
Ataman, “Ülkemizde günlük ortalama 100 milyon ekmek yapılır. Günde 10 milyona yakın, yılda 3.6 milyar ekmeği israf ediyoruz” dedi.

Yiyecek israfı nelere sebep olur?​

İsraf edilen gıdaların tekrar yetiştirilebilmesi için yeni tarım alanlarının açılmasıyla doğal ve ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor. İsraf edilen her gıdada para harcamanın dışında satın alma, marketten eve taşıma ve pişirme gibi çeşitli faaliyetler ile zaman ve emek de boşa gitmektedir.

Küflenmeye ne sebep olur?​

Küflerin oluşabilmesi için, mantar neme ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle küflenme olayı ıslak çamaşırların üzerinde dahi görülebilir. Aynı zamanda yine güneş ışını görmeyen dolaplarda, çekmecelerde ve de poşet içlerindeki ıslak elbiselerde çok kısa bir süre zarfı içerisinde küflenme görüntüsüne rastlanılabilir.
1 günde çöpe kaç ekmek?
Türkiye’de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50’si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.

Türkiye’de yılda ne kadar ekmek çöpe atılıyor?​

Türkiye’de günlük 4,9 milyon ekmeğin israf edildiğine, üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50’sinin kaybolduğunu vurgulayan Pakdemirli, şu değerlendirmede bulundu: “Hizmet sektöründe işletme başı yılda 4,2 ton gıda ve 2 bin litre içecek israfı var. Her yıl çöpe giden 19 milyon ton gıda bulunuyor.

Gıda israfı neden önemli?​

Sonuçta çöpe giden gıda ürünleri sınırlı ekonomik ve doğal kaynaklarımızı boşa harcamamıza sebep olurken enerji tüketiminin artmasına ve gıda fiyatlarının yükselmesine de etki etmektedir. En nihayetinde ise iklim değişikliğini artırıcı bir etki yaratmaktadır.
Besin israfının kavramı nedir?
Öncelikle Tanımlayalım: Gıda İsrafı Nedir? Bireylerin yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmek için tüketmesi gereken besinler, gıdayı oluşturur. Gıda israfı ise üretilen gıdaların ölçüsüzce kullanılması ve tüketilmeden çöpe gitmesi olarak tanımlanabilir.
 
Geri
Üst