AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ekmek Dolmasi hangi yoreye ait?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ekmek Dolması hangi yöreye ait?​

Ege Bölgesi’ne has yöresel lezzetlerden olan ekmek dolması, dolmalık ekmeğin üzerinden bir parça kesilerek, kıyma ve kavurma doldurularak hazırlanıyor. ‘Ramazan sofralarının hediyesi’ olarak nitelendirilen ekmek dolması ile köklü bir gelenek yaşatılıyor.
Ekmek Dolması hangi ekmekle yapılır?
Uygun büyüklükte normal bir ekmekle yaptım. Normal tarifinde küçük kuşbaşı et kullanılır. Ortalama bir ekmeğin içine yarım kilo bir kilo et kullanılır. Ekmek içi hissedilmeyecek kadar az olur.
Ekmek dolması nasıl olur?
Nasıl Yapılır?
- Ekmeğin üzerine bir kapak açın ve içini çıkarıp ekmek içlerini ufalayın.
- Bir tavada yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında kavurmaya başlayın.
- Birkaç dakika sonra kıymayı, karabiberi, tuzu ve çam fıstığını ilave edip kavurma işlemine devam edin.

Ekmek dolgusu nasıl yapılır?​

Tereyağını tavada eritip içine kıyma yada etinizi ekleyerek iyice kavurun, tuz ve karabiberi ilave edilip bu karışıma iyice ufaladığınız ekmek parçaları da eklenerek güzelce harmanlanır. Bu dolgu malzemesi içi boşaltılmış özel ekmeğin içine sıkıştırarak yerleştirilir ve kesilen kapak kapatılır.
Izmir ekmek dolması nasıl yapılır?
Nasıl Yapılır?
- Dolmalık ekmeği 2 gün kadar bayatlatın.
- Bir tencerede soğanı zeytinyağında pembeleştirin.
- Bu harcı ekmeğin içine doldurun.
- Aynı tencerenin dibine halka halka doğranmış patatesleri yerleştirin.
- Hepsinin üstüne 1,5 su bardağı su gezdirin.
- Dört dilime bölün, yoğurt ve yağ ile sıcak servis edin.
Etli Ekmek Dolması nedir?
Kavrulan kıymanın içine tereyağı eklenir ve ufalanan ekmek içiyle tekrar kavrulur. Harcın içine ceviz, ince kıyılmış maydanoz, karabiber, tuz eklenerek karıştırılır. Harç hazır olduktan sonra ekmeğin içi bu harçla doldurulur.

Fodula ekmeği nasıl yapılır?​

Tuz, rezene, anason, su ve doğranmış domatesleri de ekleyip, suyunu çekene kadar orta ateşte kontrollü olarak pişirin. Yuvarlak tam buğday ekmeğinin üzerini kapak olacak şekilde kesin ve ekmeğin içini alın. Suyunu çeken etli karışımı bu ekmeğin içerisine doldurun ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirin.
Ekmek Sarması nasıl yapılır?
Tezgaha 40×30 cm boyutlarında yağlı kağıt serin. Hamuru folyo üzerine alıp 25×18 boyutlarında olacak şekilde yayın. Hamurun ortasını hazırladığınız iç harcı boylamasına yayın. Yağlı kağıt yardımıyla hamuru rulo şeklinde sarıp buzdolabında en az üç saat dinlendirin.
Fodla ekmeği nasıl yapılır?

Simit dolması nasıl yapılır?​

Dolmalık Simit Tarifi Nasıl Yapılır? İlk önce dolmalık simitimizi istediğimiz boyutta kesiyoruz.Bir kasenin içinde yumurta ve pul biberi iyice çırpıyoruz, sonra dolmalık simitimizin içini hazırlıyoruz, beyaz peyniri, kaşar peyniri ve maydanozu karıştırıyoruz.Sonra kestiğimiz dolmalık simitlerimizin içlerine koyuyoruz .
Fodula Yemeği nasıl yapılır?
Bir tencerede sıvı yağ ile soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından kuşbaşı etleri ekleyip, suyunu salıp çekene kadar kavurun. Havuç ve bezelyeleri ekleyip 2 dakika kadar bu şekilde kavurun. Tuz, rezene, anason, su ve doğranmış domatesleri de ekleyip, suyunu çekene kadar orta ateşte kontrollü olarak pişirin.
Etli ekmek nasıl yapılır?
Konya Usulü Etli Ekmek Nasıl Yapılır?
- Hamuru için, unu geniş bir yoğurma kabına alın.
- Tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun.
- İç harcı için kıymayı bir karıştırma kabına alın.
- Mayalanan hamuru 8 eşit bezeye ayırın.
- Üzerlerine kıymalı harçtan koyup, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.

Fodula ekmeği nedir?​

Bayatlamış ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu olan Fodula, uzun süre mayalanmış, kabuğu normal ekmeklere göre biraz daha kalın, yuvarlak, özel bir dolmalık ekmekten yapılır. Bu nedenle fodula’nın diğer bir adına da ekmek dolması denir.
Izmir yöresine ait ekmek dolması nasıl yapılır?
 
Geri
Üst