- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
EKG ne hakkında bilgi verir?
Elektrokardiyografi kalbin işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan en önemli yöntemlerden biridir. Doğrudan doğruya kalp kasının kasılma şeklini gösterir. EKG ile kalbin ritim ve iletim bozuklukları belirlenebilir.EKG hangi hastalıkların tanısında kullanılır?
•EKG ile kalbin ritim ve iletim bozuklukları (kalbin hızlı çalışması (taşikardi) veya yavaş çalışması (bradikardi) ile seyreden hastalıkları, atrial fibrilasyon, SVT) belirlenebilir. Kalp damar hastalığı tanısında: Kalp damarlarında daralma veya kalbin beslenmesinde problemleri görülebilir.Bugün Kardiyoloji uzmanına başvuran hemen hemen her kişiye çekilen EKG, özellikle kalp krizi şüphesi ile hastaneye başvuran kişilere mutlaka uygulanır. Çekilmesi istenebilecek diğer durumlar şu şekildedir: Aritmi ya da diğer bir deyişle ritim veya iletim bozukluğu şüphesi var ise çekilir.
EKG çeşitleri nelerdir?
EKG çeşitleri nelerdir?EKG türleri
- Rutin EKG: Rutin olarak kullanılan elektrokardiyografi türüdür.
- Holter EKG (Ambulatuar EKG): Rutin EKG çekimi kısa sürer.
- Efor Testi (Eforlu EKG, Stres testi): Koşu bandı veya ergobisiklet üzerinde hasta fiziksel olarak aktif iken elektrokardiyografi kaydı yapılır.
Neden EKG çekimi yapılır?
Neden EKG çekimi yapılır?EKG NASIL ÇEKİLİR? EKG çekimi için göğüs kafesinin çeşitli yerleriyle el ve ayak bileklerine elektrot denen küçük metal plaklar yerleştirilir. Elektrotların vücuda yapıştırılacağı yerlere elektrik akımını iyi ileten bir jel sürülür.