EKG ne hakkinda bilgi verir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

EKG ne hakkında bilgi verir?​

Elektrokardiyografi kalbin işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan en önemli yöntemlerden biridir. Doğrudan doğruya kalp kasının kasılma şeklini gösterir. EKG ile kalbin ritim ve iletim bozuklukları belirlenebilir.

EKG hangi hastalıkların tanısında kullanılır?​

•EKG ile kalbin ritim ve iletim bozuklukları (kalbin hızlı çalışması (taşikardi) veya yavaş çalışması (bradikardi) ile seyreden hastalıkları, atrial fibrilasyon, SVT) belirlenebilir. Kalp damar hastalığı tanısında: Kalp damarlarında daralma veya kalbin beslenmesinde problemleri görülebilir.
EKG kime çekilir?​
Bugün Kardiyoloji uzmanına başvuran hemen hemen her kişiye çekilen EKG, özellikle kalp krizi şüphesi ile hastaneye başvuran kişilere mutlaka uygulanır. Çekilmesi istenebilecek diğer durumlar şu şekildedir: Aritmi ya da diğer bir deyişle ritim veya iletim bozukluğu şüphesi var ise çekilir.

EKG çeşitleri nelerdir?​

EKG çeşitleri nelerdir?
EKG türleri
- Rutin EKG: Rutin olarak kullanılan elektrokardiyografi türüdür.
- Holter EKG (Ambulatuar EKG): Rutin EKG çekimi kısa sürer.
- Efor Testi (Eforlu EKG, Stres testi): Koşu bandı veya ergobisiklet üzerinde hasta fiziksel olarak aktif iken elektrokardiyografi kaydı yapılır.

Neden EKG çekimi yapılır?​

Neden EKG çekimi yapılır?
EKG NASIL ÇEKİLİR? EKG çekimi için göğüs kafesinin çeşitli yerleriyle el ve ayak bileklerine elektrot denen küçük metal plaklar yerleştirilir. Elektrotların vücuda yapıştırılacağı yerlere elektrik akımını iyi ileten bir jel sürülür.

Ne işe yarar EKG dalgaları?​

Ekg Dalgaları Nedir? EKG kalp ve damar hastalıklarında yada kalp ve damarla ilgili şüpheli durumda tanı koymak için, kalp hareketlerinin çekimidir. Çekimi çok kısa sürmekte ve kolaydır bu nedenle herkese yapılabilmektedir. Kalpte oluşan herhangi bir ritim bozukluğu EKG çekimi ile saptanmaktadır.

Hangi cihazlarda EKG çekmek için kullanılan cihazlardır?​

Elektrokardiyografi (EKG) kalbin çalışma düzenine ilişkin bilgiler verir. EKG ortalam 2-3 dakika süren bir inceleme yöntemidir. Şekil 1’de EKG çekmek için kullanılan cihazlardan örnekler gösterildi. Şekil 1. Elektrokardiyografi çekmek için kullanılan cihazlardan üçü EKG çekimi için bazı özel kağıtlar kullanılır.

Elektrokardiyografi (EKG), kalbin elektriksel aktivitesini kaydederek kalbin işlevi hakkında bilgi sağlayan bir tıbbi testtir. Kalp kaslarının kasılması esnasında oluşan elektriksel dalgaların grafiğini çıkararak kalbin ritmi ve iletim sistemi hakkında bilgi verir. EKG'nin birçok faydası ve kullanım alanı vardır. Özellikle aşağıdaki hastalıkların tanısında kullanılır:

- Kalp ritim bozuklukları (taşikardi, bradikardi, atrial fibrilasyon, SVT gibi)
- Kalp damar hastalıkları (daralma, tıkanma gibi)
- Kalp krizi şüphesi
- Aritmi ve iletim bozuklukları

EKG çeşitleri arasında en yaygın olanları şunlardır:

- Rutin EKG: Standart elektrokardiyogram çeşididir.
- Holter EKG (Ambulatuar EKG): 24 saat boyunca sürekli olarak kalp aktivitesini kaydeden taşınabilir bir cihaz ile yapılan testtir.
- Efor Testi (Eforlu EKG, Stres testi): Hasta fiziksel olarak aktifken (koşu bandı veya ergometre ile) kalp aktivitesi kaydedilir.

EKG çekimi genellikle kardiyoloji uzmanları tarafından yapılır ve hastanın göğüs kafesine, ellerine ve ayak bileklerine elektrotlar yerleştirilerek gerçekleştirilir. Elektrotlar vücuda yapıştırılmadan önce iyi ileten bir jel ile hazırlanır. EKG dalgaları kalp ve damar hastalıklarını teşhis etmek, kalp ritim bozukluklarını belirlemek ve tedavi sürecini planlamak için kritik öneme sahiptir.

EKG çekimi için kullanılan cihazlar genellikle bir elektrokardiyografi makinesidir. Bu cihazlar, kalp aktivitesini kaydeden elektrotlar aracılığıyla grafiksel olarak göstermek için özel kağıtlar veya dijital ekranlar kullanır. EKG, kalp hızı, ritmi ve diğer elektriksel özellikler konusunda detaylı bilgiler sağlayarak hastaların değerlendirilmesinde önemli bir araçtır.

Geri