- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 128.274
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ek iş yapmak suç mu?
Öncelikle 4857 sayılı İş Kanunu’nda işçilerin ek iş yapmalarını yasaklayıcı bir hüküm yer almamaktadır. Bu nedenle temel kural olarak işçilerin ek iş yapması yasak değildir.Bir işyerinde çalışanlar neyi hak eder?
İşçi tazminat hakları arasında en önemli olanı kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı işçilerin zor günleri için sosyal devlet ilkesi uyarınca ihdas edilmiş bir haktır. Haklı bir neden olmaksızın işten çıkarılan işçi bir yıldan fazla çalışmış olmak kaydıyla kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.
İşçi diye kime denir?
İş kanununa göre, “Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi” dir.Ek işte çalışmak yasak mı?
İşçinin Eşzamanlı Olarak Birden Fazla İşte Çalışması Mümkün Müdür? İş Kanunu’na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
Sigortalı bir işçi ek iş yapabilir mi?
Dolayısıyla herhangi bir işyerinde çalışan işçi, işverenle / işyeriyle aksine bir anlaşma yapmamışsa ek iş veya ticaret yapabilir, aynı zamanda başka işte veya işyerinde / işyerlerinde çalışabilir.İşçi ve işveren hakkı ne demek?
İşçilerin çalışma saatinden fazla çalıştırılması veya zorla alıkonulması da dinî açıdan kul hakkı olduğu gibi hukuken suçtur. İşverenin bir diğer sorumluluğu, işi ehline vermesidir. Eğer işveren devlet kurumu veya vakıf ise bu daha önemli bir hale gelir. Ücret, işçinin en temel hakkıdır.
İşçi her zaman gerçek kişi midir?
4857 Sayılı İş Kanunumuzun 2. Maddesi’nde işçi ve işverenin tanımı birlikte yapılmıştır. Söz konusu kanun hükmüne göre: ” Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren denilmektedir.”Bir işte ne kadar çalışmalı?
Uzmanlar yeni bir iş yerinde 18 ay çalışmanın başarılı sayılacağını belirtiyor. Bazıları bir işte sekiz ay çalıştıktan sonra ayrılmanın normal olduğunu, bazıları ise 18, 48, hatta 72 ay kalıp yeteneklerinizi kanıtlamanız gerektiğini söylüyor.