AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ek fiiller hangi amacla kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ek fiiller hangi amaçla kullanılır?​

Ek eylem yani ek fiil; isim soylu kelimelerin sonuna getirilir. Böylece isim soylu kelime yüklem olarak kullanılabilir ve basit zamanlı fiil iken bileşik zamanlı fiile dönüşür. Böylece isim soylu kelimelerde yüklem olarak cümlelerde yerini almaktadır.

Ek fiilin iki görevi nedir?​

Ek fiilin iki görevi vardır: 1-İsim ve isim soylu sözcüklere gelerek onları cümlede yüklem yapar. 2-Basit zamanlı fiillere gelerek onları birleşik zamanlı fiil yapar.
Ek eylemler nelerdir?
Ek-fiil veya ek-eylemler, Türkçede isim soylu kelimelerin sonuna gelerek yüklem olarak kullanılmalarını sağlayan, ayrıca basit fiillerden bileşik zamanlı fiil yapan çekim ekleridir. Ek-fiiler -di, -miş, -se ve -dir’dir ancak sözcüklere bitişik olarak yazıldıklarında ses uyumlarına uyarak değişiklik gösterebilirler.

Se sa ek fiil mi?​

Ek fiilin şart kipi, ek fiilin diğer kiplerinden farklı olarak eklendiği isim ve isim soylu sözcükleri yüklem yapmaz, cümleye şart (koşul) anlamı katar. İsimlere “ise” getirilerek yapılır, getirildiği sözcüğe göre “-sa / -se” şeklinde kullanılabilir.

Ek fiil nedir ve örnekleri?​

Ek fiiller, isim soylu kelimelerin sonuna eklenerek bu kelimelerin cümle içerisinde yüklem olarak kullanılmasını sağlar. Örneğin ”dı” eki ”Arkadaş” kelimesinin sonuna eklendiğinde ”Arkadaşımdı” olur. Bu cümlede ”Ömer benim eskiden sınıf arkadaşımdı” cümlesinde ”arkadaş” kelimesi yüklem olarak kullanılmıştır.
Ek fiil nasıl anlatılır?
Ek fiil isim ve isim ve isim soylu sözcüklere eklenerek onları yüklem yapar. Basit zamanlı fiillere getirilerek basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar. Ek fiil isim soylu sözcükleri yüklem yapmak takdir. İsim ve isim soylu sözcükleri zamir Sıfat zarf ve ek fiil alarak yüklem yapar.
Ek fiilin hikayesi nedir? Cevap: Basit zamanlı fiillere ek fiilin görülen geçmiş zaman eki “idi” getirilerek yapılır. NOT: Emir kipinin hikâye birleşik zamanı yoktur.
Tanım: Ek-fiil (ek-eylem, imek fiili, cevher fiil), Türkçede isimlerin ve isim soylu kelimelerin sonuna gelerek onların yüklem olarak kullanılmalarını sağlayan, ayrıca basit zamanlı fiillerden birleşik zamanlı fiil yapan çekim ekleridir.
Ek fiil nedir örnekler?

Ise bağlaç mı ek fiil mi?​

İse Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir. İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.

7 sınıf ek fiil nedir?​

Ek Fiil Nedir? Ek fiil isim ve isim soylu sözcükleri yüklem görevinde bulunmasını sağlayan, eklendiği çekimli fiilleri birleşik zamanlı fiil yapan ve ek biçiminde bulunan fiile ek eylem denir. Ek fiil -imek fiili’dir. Konuşurken ya da yazarken –imek fiilinde ki -i harfi genellikle düşer.
Birleşik zamanlı fiil nedir örnekler?
Örnek: “Bugün doğum günün olduğunu bilmiyordum.” cümlesinde geçen “bil-mi-yor-du-m” çekimli fiili, hem “-yor” şimdiki zaman ekini hem de “-du” görülen geçmiş zaman ekini almıştır. İşte bu fiil, birleşik zamanlı bir fiildir.

Ek fiil cümlede nasıl bulunur?​

İsim veya isim soylu kelimelerin sonuna gelerek, onları yüklem yapmak, 2. Basit zamanlı fiilleri, birleşik zamanlı yapmak….Ek fiil kelimeye ayrı yazılırsa –idi, imiş, -ise şeklinde yazılır.
- Geçen hafta çok hasta idi.
- Yeni aldığı bilgisayar bozuk imiş.
- Yarın tatil ise seninle sinemaya gelirim.

Ek fiil nasıl anlaşılır?​

Ek-fiiler “-idi”, “-imiş-, “-ise” ve “-dir“dir ancak sözcüklere bitişik olarak yazıldıklarında ses uyumlarına uyarak değişiklik gösterebilirler. Ek fiiller Türkçede iki görevde kullanılırlar: İsimleri ve isim soylu sözcükleri yüklem yapmak, Basit çekimli fiillere eklenerek birleşik zamanlı fiil yapmak (-dir hariç).
Fiilimsiler ek fiil alarak yüklem olabilir mi?
Fiil, anlamını tamamıyla yitirmez. Fiile gelen, olumsuzluk eki hariç, zaman ve şahıs ekleri gibi fiile özel ekleri almaz, yani fiil çekimine girmezler. Fiil cümlelerinde yüklem olamazlar. Ancak isim cümlelerinde ek-fiil eki alarak yüklem olabilirler.
 
Geri
Üst