AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ek fiilin gecmis zamani nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ek fiilin geçmiş zamanı nedir?​

Ek fiilin görülen geçmiş zaman, Ek fiilin duyulan geçmiş zaman ve Ek fiilin şart kipinde ekler kelimelere şu şekilde gelir. 1. Ek fiil kelimeye ayrı yazılırsa –idi, imiş, -ise şeklinde yazılır. Geçen hafta çok hasta idi.

Ek fiilin geniş zamanı nedir?​

Cümlelerde yüklem olarak kullanılan isimlere -dır -dir ya da -ım – im eki getirilerek oluşturulan ek fiillere, ek fiilin geniş zamanı denir.
Ek fiilin iki görevi vardır: 1-İsim ve isim soylu sözcüklere gelerek onları cümlede yüklem yapar. 2-Basit zamanlı fiillere gelerek onları birleşik zamanlı fiil yapar.
Fiilimsiler ek fiil alarak yüklem olabilir mi?
Fiil, anlamını tamamıyla yitirmez. Fiile gelen, olumsuzluk eki hariç, zaman ve şahıs ekleri gibi fiile özel ekleri almaz, yani fiil çekimine girmezler. Fiil cümlelerinde yüklem olamazlar. Ancak isim cümlelerinde ek-fiil eki alarak yüklem olabilirler.
Geniş zaman ekleri nedir?
Geniş zaman ekleri anlamca olumlu ve olumsuz cümlelerde kullanılır. İsim ve fiil cümlelerinde de kullanılan geniş zaman ekleri şunlardır: -ar, -er, -z, -me, -ma, -ır ve -ir’dir. Bazı cümlelerde bu ekler ile birlikte ”değil” sözcüğü de kullanılır.

Birleşik zaman nedir örnekler?​

Rivayet Birleşik Zaman: Fiilin, herhangi bir kip ekinden sonra duyulan geçmiş zaman kipini aldığı durumlara denir. Örnek: – Cumhurbaşkanı yarın İzmir’e gidecekmiş. – O bu soğuk suda bile yüzebilirmiş. – Karetta karettalar yüzlerce yıl yaşarmış.

Ek fiilin işlevleri nelerdir bunlara birer örnek veriniz?​

Bu görevler; İsim ve isim soylu kelimelerin sonuna geldiği için onları yüklem yapar. Basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar….1.Tekil şahıs Ankara’daydım.
Fiile gelen, olumsuzluk eki hariç, zaman ve şahıs ekleri gibi fiile özel ekleri almaz, yani fiil çekimine girmezler. Fiil cümlelerinde yüklem olamazlar.
 
Geri
Üst