AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ek fiilin 2 gorevi ne ornekler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ek fiilin 2 görevi ne örnekler?​

Ek fiiller Türkçede iki görevde kullanılırlar: İsimleri ve isim soylu sözcükleri yüklem yapmak, Basit çekimli fiillere eklenerek birleşik zamanlı fiil yapmak (-dir hariç)….Ek Fiil Geniş Zaman Olumlu:

Ek fiil nedir ve ornekleri?​

Ek fiiller, isim soylu kelimelerin sonuna eklenerek bu kelimelerin cümle içerisinde yüklem olarak kullanılmasını sağlar. Örneğin ”dı” eki ”Arkadaş” kelimesinin sonuna eklendiğinde ”Arkadaşımdı” olur. Bu cümlede ”Ömer benim eskiden sınıf arkadaşımdı” cümlesinde ”arkadaş” kelimesi yüklem olarak kullanılmıştır.
Kaç tane ek fiil vardır?
Ek fiilin dört kiple çekimi vardır. (idi, imiş, ise, -dir) Ek fiilin iki tane görevi vardır. İsim soylu sözcükleri yüklem yapar, basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar.

7 sınıf ek fiil nedir?​

Ek Fiil Nedir? Ek fiil isim ve isim soylu sözcükleri yüklem görevinde bulunmasını sağlayan, eklendiği çekimli fiilleri birleşik zamanlı fiil yapan ve ek biçiminde bulunan fiile ek eylem denir. Ek fiil -imek fiili’dir. Konuşurken ya da yazarken –imek fiilinde ki -i harfi genellikle düşer.

Ek fiil nedir 8 sınıf?​

İsim ve isim soylu sözcüklerin yüklem görevinde kullanılmasını sağlayan, ayrıca eklendiği çekimli fiilleri, birleşik zamanlı fiil yapan ek biçimindeki yardımcı eyleme ek fiil (ek eylem) denir. Ek fiil mastar olarak anlamı olmayan “-i(mek)” fiilidir. Konuşmada ve yazmada ek fiildeki “-i” genellikle düşer.
Birleşik zamanlı fiil nasıl bulunur?
Birleşik zamanlı fiiller, Türkçede herhangi bir haber ya da dilek kipine “-di”, “-miş” veya “-se” ek-fiilleri eklenerek oluşturulan fiiller. Bildirme eki olarak da bilinen “-dir” ek-fiili ise birleşik zamanlı fiil yapmaz: Bu öyküde tembelliğin zararlarından bahsedilmiştir. (rivayet geçmiş zaman, basit zamanlı fiil)

Ek fiil nasıl anlatılır?​

Ek fiil isim ve isim ve isim soylu sözcüklere eklenerek onları yüklem yapar. Basit zamanlı fiillere getirilerek basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar. Ek fiil isim soylu sözcükleri yüklem yapmak takdir. İsim ve isim soylu sözcükleri zamir Sıfat zarf ve ek fiil alarak yüklem yapar.

Ek fiilin şartı nedir?​

Ek fiilin şart kipi, ek fiilin diğer kiplerinden farklı olarak eklendiği isim ve isim soylu sözcükleri yüklem yapmaz, cümleye şart (koşul) anlamı katar. İsimlere “ise” getirilerek yapılır, getirildiği sözcüğe göre “-sa / -se” şeklinde kullanılabilir. Bu cümlede “hasta” kelimesi isimdir.
Birleşik zamanlı fiil nasıl olur?

Ek fiil hangi sınıf?​

 
Geri
Üst