AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ek fiil ismi nasil yuklem yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ek fiil ismi nasıl yüklem yapar?​

Ek eylem yani ek fiil; isim soylu kelimelerin sonuna getirilir. Böylece isim soylu kelime yüklem olarak kullanılabilir ve basit zamanlı fiil iken bileşik zamanlı fiile dönüşür. Böylece isim soylu kelimelerde yüklem olarak cümlelerde yerini almaktadır.

Ek fiil nedir konu anlatımı?​

Ek fiil isim ve isim ve isim soylu sözcüklere eklenerek onları yüklem yapar. Basit zamanlı fiillere getirilerek basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar. Ek fiil isim soylu sözcükleri yüklem yapmak takdir. İsim ve isim soylu sözcükleri zamir Sıfat zarf ve ek fiil alarak yüklem yapar.

Ek fiilin hikayesi ne demek?​

Ek fiilin hikayesi ne demek?
Ek fiilin hikayesi nedir? Cevap: Basit zamanlı fiillere ek fiilin görülen geçmiş zaman eki “idi” getirilerek yapılır. NOT: Emir kipinin hikâye birleşik zamanı yoktur.

Ek fiil kip eki mi?​

Ek fiil kip eki mi?
Ek fiilin dört kiple çekimi vardır. (idi, imiş, ise, -dir) Ek fiilin iki tane görevi vardır. İsim soylu sözcükleri yüklem yapar, basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar.

Ek fiil nedir ve örnekler 7 sınıf?​

Ek fiiller, isim soylu kelimelerin sonuna eklenerek bu kelimelerin cümle içerisinde yüklem olarak kullanılmasını sağlar. Örneğin ”dı” eki ”Arkadaş” kelimesinin sonuna eklendiğinde ”Arkadaşımdı” olur. Bu cümlede ”Ömer benim eskiden sınıf arkadaşımdı” cümlesinde ”arkadaş” kelimesi yüklem olarak kullanılmıştır.

Şart kipi yüklem olur mu?​

Sadece fiillerin dilek-şart kipi vardır. İsim soylu sözcüklerden yüklem yapmak ve onlara şart anlamı katmak için ise “-se” ek-fiili (şart eki) kullanılır: Hava soğuksa dışarı çıkmayalım. (ek-fiil.

Dır eki fiile gelir mi?​

Dır eki fiile gelir mi?
Bildirme eki veya bildirme koşacı, Türkçede yükleme kesinlik, belirsizlik, ihtimâl gibi anlamlar katan -dir eki. Türkçedeki dört ek-fiilden biridir. Eklendiği kelimedeki ses kurallarına uyarak -dır, -dur, -dür, -tir, -tır, -tur ve -tür hallerine dönüşebilir: cevherdir, elmadır, yüzüktür, gelmiştir, dönüyordur.
 
Ek fiil ismi nasıl yüklem yapar konusuna değinmek gerekirse, ek eylem ya da ek fiil isim soylu kelimelerin sonuna getirilir. Bu şekilde isim soylu kelime yüklem olarak kullanılabilir hale gelir ve basit zamanlı bir fiilken bileşik zamanlı bir fiile dönüşür. İsim soylu kelimelerde yüklem olarak cümlelerde yerini alabilir.

Ek fiil nedir konusunda ise ek fiil, isim ve isim soylu sözcüklere eklenerek onları yüklem yapar. Basit zamanlı fiillere getirilerek basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiile dönüştürür. İsim soylu sözcükleri yüklem yapabilmek için ek fiil, takdir edilmelidir. Ayrıca isim ve isim soylu sözcüklerin yanı sıra zamir, sıfat, zarf ve ek fiil alarak da yüklem yapabilirler.

Ek fiilin hikayesi dediğiniz durum, basit zamanlı fiillere ek fiilin görülen geçmiş zaman eki "idi" getirilerek yapılır. Emir kipinin hikaye birleşik zamanı bulunmamaktadır.

Ek fiil kip eki mi sorusuyla ilgili olarak, ek fiilin dört farklı kiple çekimi vardır: idi, imiş, ise, -dir. Ek fiilin iki temel görevi vardır; isim soylu sözcükleri yüklem yapmak ve basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil haline getirmektir.

Ek fiil nedir ve örnekler 7.sınıf konusu incelendiğinde, ek fiiller isim soylu kelimelerin sonuna eklenerek bu kelimelerin cümle içinde yüklem olarak kullanılmasını sağlar. Örneğin, "dı" eki "Arkadaş" kelimesinin sonuna eklendiğinde "Arkadaşımdı" şeklinde birleşik zamanlı fiil oluşturulmuş olur.

Şart kipiyle ilgili olarak, sadece fiillerin dilek ve şart kipleri bulunmaktadır. Isim soylu kelimelerden yüklem yaparken ve şart anlamı eklemek istendiğinde ise "-se" ek fiili (şart eki) kullanılır. Örneğin, "Hava soğuksa dışarı çıkmayalım."

Son olarak, "dır" ekinin fiile gelip gelmeyeceği konusunda bahsedildiğinde, "dır" eki bildirim eki veya bildirim koşacı olarak adlandırılır ve yükleme kesinlik, belirsizlik, ihtimal gibi anlamlar katar. Türkçedeki dört ek-fiilden biridir ve eklenen kelimenin ses kurallarına göre "dır, dur, dür, tir, tır, tur, tür" şekillerine dönüşebilir. Örnek olarak; cevherdir, elmadır, yüzüktür, gelmiştir, dönüyordur.
 
Geri
Üst