AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ek butce ne demek?

Editör

Yeni Üye

Ek bütçe ne demek?​

Yıllık bütçeye sonradan eklenen bütçe. Bütçe başlangıç ödeneğinin yetersiz kaldığı durumlarda yasayla ödenek sağlayan bütçe.

Merkezi yönetim bütçesi ne demek?​

Merkezi Yönetim Bütçesi, Kanuna ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinin bütçelerinden oluşur. Merkezi yönetim bütçe kanunu, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin gelir ve gider tahminlerini gösteren, bunların uygulanmasına ve yürütülmesine yetki ve izin veren kanundur.
Ek ödeme ne demektir?​
ek ödenek ne demek? Aylık ücretlere ek olarak verilen prim veya ikramiye. Bütçede herhangi bir yatırım için ayrılan paraya yapılan ek, ek tahsisat. Bütçe başlangıç ödeneğinin yetersiz kaldığı durumlarda bütçe içinden ya da ek bütçe yasasıyla sağlanan ödenek.

Ek bütçe neden yapılır?​

Ek bütçe neden yapılır?
Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerindeki ödeneklerin yetersiz kalması halinde veya öngörülmeyen hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, karşılığı gelir gösterilmek kaydıyla, kanunla ek bütçe yapılabilir.

Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri hangileri?​

Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri hangileri?
Mali Yönetim ve Kontrol Merkezi Uyumlaştırma
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ | GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI
MALİYE BAKANLIĞI | DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI | KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI
SAĞLIK BAKANLIĞI | DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
ULAŞTIRMA DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI | TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

Maaş bordrosunda ek ödeme ne demek?​

Ek ödemeler 2006 öncesinde yürürlükte olan vergi iadelerinin karşılığıdır aslında. Bu tarih itibariyle vergi iadesi yerine emeklilere çıplak maaşının yüzde 4’ü şeklinde ek ödeme verilmektedir. Borçlanma başvurularında hesaplamalar başvuru tarihindeki prim tutarına göre hesaplanmaktadır.

Belediye ek bütçe nasıl yapılır?​

Ek ödenek verilmesi meclis kararı ile yapılır. Büyükşehir ilçe belediyelerinde ise belediye meclislerince kabul edildikten sonra büyükşehir belediye meclisince karara bağlanır. (3) Ek ödenek verilmesi için yeni bir gelir veya finansman kaynağının bulunması zorunludur.

Ek bütçe, yıllık bütçeye sonradan eklenen bütçedir. Bütçe başlangıç ödeneğinin yetersiz kaldığı durumlarda, yasayla ödenek sağlayan bütçedir. Ek bütçenin yapılmasının nedenleri arasında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerindeki ödeneklerin yetersiz kalması veya öngörülmeyen hizmetlerin yerine getirilmesi bulunmaktadır.

Merkezi Yönetim Bütçesi ise, Kanuna ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinin bütçelerinden oluşur. Merkezi yönetim bütçe kanunu, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin gelir ve gider tahminlerini gösteren, bunların uygulanmasına ve yürütülmesine yetki ve izin veren kanundur.

Ek ödeme ise aylık ücretlere ek olarak verilen prim veya ikramiye olarak tanımlanmaktadır. Bütçede herhangi bir yatırım için ayrılan paraya yapılan ek, ek tahsisat olarak da adlandırılabilir. Ek ödeme, bütçe başlangıç ödeneğinin yetersiz kaldığı durumlarda bütçe içinden ya da ek bütçe yasasıyla sağlanan ödenektir.

Belediye ek bütçesi ise, ek ödenek verilmesinin meclis kararı ile yapıldığı belirtilmektedir. Büyükşehir ilçe belediyelerinde ise belediye meclislerince kabul edildikten sonra büyükşehir belediye meclisince karara bağlanmaktadır. Ek ödenek verilmesi için yeni bir gelir veya finansman kaynağının bulunması zorunludur.

Bu nedenlerle ek bütçe, bütçenin belirli durumlarda revize edilmesine ve ödeneklerin arttırılmasına olanak tanıyan önemli bir mali araçtır.

Geri