AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ek beyanname nasil verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.133
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ek beyanname nasıl verilir?​

“Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesi” adındaki bu belge düzeltme, beyannamesi verme gereği duyan gerçek ya da tüzel kişiler tarafından doldurularak Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) verilir. İşlem, GİB’in internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmesiyle oldukça pratik şekilde tamamlanır.

Tapu beyanı nasıl verilir?​

Emlak beyannamesi, gayrimenkul ya da gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyelerin emlak birimlerine verilir. Taşınmaz mal bilgileri ile taşınmazın bağlı olduğu belediyelere giderek Emlak Servisi biriminden gerekli bilgiler öğrenilebilir. Emlak beyannamesi, aynı zamanda internetten de verilebilmektedir.

KDV beyannamesi nasıl verilir?​

KDV beyannamesi nasıl verilir?
Beyannameyi, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine elden verebileceğiniz gibi posta yolu ile taahhütlü ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderebilirsiniz. KDV beyannamesi tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine internet vergi dairesi aracılığı ile e-Beyanname şeklinde de düzenlenebilir.

Ek beyanname nedir?​

Ek beyanname nedir?
III-Düzeltme veya Ek Olarak Verilen Beyannameler: Bu beyannameler kanuni süresinde verilmiştir. Ancak bu beyannameler ya eksik ya da hatalı verilmiştir. Bu yüzden ilk verilen bu beyannamelerdeki hataların düzeltilmesi ya da eksikliklerin giderilmesi için ek ya da düzeltme beyannamesi verilmesi gerekmektedir.

Sgk ek bildirge nasıl verilir?​

Yapılan düzenleme ile yasal verilme süresi geçmiş aylık prim ve hizmet belgeleri internet ortamından SGK internet sayfasında bulunan “e-SGK-İşveren-e-Bildirge v.2” menusu üzerinden verilebilmektedir.

E devlet üzerinden beyanname verilebilir mi?​

Gayrimenkul satın alanlar, ilçe belediyelerine emlak beyannamesi vermekle mükellef oluyor. Beyanname e devlet üzerinden online bir şekilde verilebiliyor.

KDV beyannamesi nedir ne zaman verilir?​

KDV beyannamesi nedir ne zaman verilir?
KDV beyannamesi, her ayın 24. günü mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilir. Verilen beyannamenin ödemesi ise verildiği ayın 26. gününün akşamına kadar yapılır. Tüketici, KDV ödemesini mal ya da hizmeti satın alırken gerçekleştirir.

Ek beyanname ne zaman verilir?​

Ek beyanname ne zaman verilir?
İçinde bulunulan ayın 15’i ile müteakip ayın 14’ü arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesi en geç beyannamenin ilişkin olduğu ayı takip eden ayın 26’sı saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine verilecektir.
Matrah nasıl hesaplanır?​
KDV’den matrah hesaplamak için KDV tutarını bilmek gerekir. Diğer bilmemiz gereken ise KDV oranıdır. Örnek: Matrah = KDV tutarı / (KDV oranı/100) şeklindedir. Örneğin, yüzde 18 KDV oranı ile 100 lira ödenmişse matrah 100 / (18/100) işleminden 555,56 Türk Lirası’dır.
Matrah çeşitleri nelerdir?​
Matrah, içerdiği değere göre ikiye ayrılır:
- Advalorem matrah: Belirli bir rakamdır. (…..TL).
- Spesifik matrah: Vergiye sebep olan şeyin cinsi, özelliğine göre belirlenen matrahtır (m2, kwat, motor gücü 1500 gibi). Örneğin MTV’de matrah hesaplanırken motorlu taşıtın motor gücü hesaba katılmaktadır.

Matrah ve çeşitleri nedir?​

Matrah ve çeşitleri nedir?
Vergi mükellefinin borcunu hesaplayabilmesi için kullandığı ve vergi yasalarına göre belirlediği tabi değere matrah adı verilmektedir. Mali yılın başında matrah sıfırlanmaktadır. Matrah içerdiği değerlere göre 2 çeşide ayrılmaktadır. Bunlardan birisi Ad valorem matrah, ikincisi ise spesifik matrahtır.
 
Ek beyanname, genellikle önceki beyannamede yapılan hataların düzeltilmesi veya eksikliklerin giderilmesi amacıyla verilen beyannamedir. Eğer bir beyanname eksik veya hatalı verilmişse, vergi mükellefi ek beyanname vererek bu hataları düzeltebilir veya eksik bilgileri tamamlayabilir. Genellikle düzeltme beyannamesi veya ek olarak verilen beyannameler olarak bilinir. Bu tür beyannameler, kanuni süresi içerisinde verilmiş olup, yanlışlık veya eksiklik düzeltilmesi gerektiğinde kullanılır.

SGK ek bildirge ise, yasal verilme süresi geçmiş aylık prim ve hizmet belgelerinin internet ortamından SGK internet sayfasında bulunan "e-SGK-İşveren-e-Bildirge v.2" menüsü üzerinden verilebildiği bir uygulamadır. Bu sayede işverenler, gecikmeli olarak verilmiş bildirgeleri online olarak düzeltebilir ve SGK'ya iletebilir.

E devlet üzerinden beyanname verme ise, birçok resmi işlemi online olarak gerçekleştirmenize olanak tanıyan bir hizmettir. Örneğin, gayrimenkul satın alanlar ilçe belediyelerine emlak beyannamesi vermek zorundadırlar. Bu beyannamenin e devlet üzerinden online bir şekilde verilebilmesi, vatandaşlara kolaylık sağlamaktadır.

KDV beyannamesi ise, her ayın 24. günü mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilir ve ödemesi ise aynı ayın 26. gününe kadar yapılmalıdır. Tüketici, KDV ödemesini mal veya hizmeti satın alırken gerçekleştirir. Matrah ise vergi mükellefinin borcunu hesaplayabilmesi için kullandığı ve vergi yasalarına göre belirlenen tabi değere denir. Matrah, ad valorem ve spesifik olmak üzere iki çeşide ayrılır.
 
Geri
Üst