AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ejderha sembolu Anadoluya nasil gelmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ejderha sembolü Anadoluya nasıl gelmistir?​

Ahi Evran’ın ejderha ile ilgili en önemli söylencesi; Kırşehir’de yaşayan halkı ejderhadan kurtarmasıdır. Söylenceye göre; Ahi Evran gelip Kırşehir’e yerleştiğinde halktan bir grup kendisinden yardım ister. Kırşehir halkına göre, şehirlerine korkunç bir ejderha gelmiştir.

Türk mitolojisinde ejderha var mı?​

Ejderha, Çin’de olduğu gibi Türk hayvan takviminde de yıl simgesi olarak yer almıştır. Devasa bir yılan olarak da resmedilen ejderha, Dede Korkut masallarında, Oğuz Kağan Destanı’nda, ve Türk işlemelerinde kendine yer edinmiştir. Türk Mitolojisinde başlıca ejderhalar; Sangal, Bükrek ve Celbegen, Badraç ve Büke’dir.
Ejderha nasıl ortaya çıktı?​
Ejderha hikâyelerinin tam olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktığı bilinmez, ancak uçan, devasa boyutlardaki yılanvari yaratıklara dair anlatılar en az antik Yunan ve Sümerler’e kadar geriye dayanıyor.

Ejderha sembolü Anadolu’ya hangi coğrafya üzerinden gelmiş?​

Ejderha sembolü Anadolu’ya hangi coğrafya üzerinden gelmiş?
Türk kültüründe ejder figürünün bilinen en erken örnekleri, Orta Asya sanatında karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde daha çok gücü ve kudreti simgeleyen bu figür Çin kültürüne dayanmaktadır. Türk sanatına Çin tesiriyle geçen ejder figürü sembolik ve kozmolojik anlamda da benzer özelliklere sahiptir.

Türk mitolojisinde ejderha nedir?​

Türk mitolojisinde ejderha nedir?
Türk ve Çin inançlarında Ejderha, genellikle bereketin, bolluğun ve iyiliğin sembolü olarak görülür. Doğudan batıya gidildikçe ejderhanın nitelikleri değişir ve karamsarlık, kötülük ve kıtlığın sembolü olarak görülür. Türk mitolojisindeki ejderha motifinde ise Çin Mitolojisinin etkisi vardır.

Ejderha yaşıyor mu?​

Pek çok insan tarafından ejderhaların gerçekte yaşayıp yaşamadığı konusunda tartışmalar yapılmıştır, ve hala yapılmaktadır. Hatta ejderhalar hakkında belgeseller bile yapılmaktadır. Şüphesiz ki geçmişte bulunan(bazı istisnalar hariç)ve ejderha iskeleti sanılan iskeletler dinozor iskeletleridir.

Ejderha sembolü hangi coğrafyadan gelmiştir?​

Hatta ejderha Çin ve diğer Uzak Doğu ülkelerinin simgesidir. Ve çoğu zaman iki yüzlü düşmanları belirtmek için 2 başlı ejderha deyimi kullanılır. Avrupa’da uğursuzluk getirdiklerine inanılır ; fakat uzak doğuda uğur ejderha ile bir tutulur. Çin’de on iki burçtan biri ejderhadır.
Ejderhalar gerçekten yaşamış mıdır?​
Ejderhaların hayal ürünü bir varlık olduğu düşünülür. Aslın ejderhalar milyonlarca yıl önce yaşayıp nesli tükenen uçan dev yırtıcı kuşlardan esinlenilmiş olabilir. Şili’de yapılan bir kazı çalışmasında bilim insanları uçan ejderha olarak aldandırılan e 160 milyon yıl önce yaşamış pterosaur fosili buldu.

Ejderha hangi ülkenin sembolü?​

Ejderha hangi ülkenin sembolü?
Ulusal marşının adı ‘Gürleyen Ejderhalar Ülkesi’ olan ve bayrağında ejderha figürü bulunan ülke Bhutan’dır. Batısında ve güneyinde Hindistan’ın, kuzeyinde Çin’in yer aldığı Bhutan’ın coğrafî konumu 27-30 Kuzey enlemi, 90-30 Doğu boylamı üzerindedir.

Ejder motifi neyin simgesidir?​

Ejder motifi neyin simgesidir?
 
Ejder motifi genellikle güç, kudret, bereket ve bolluğun sembolü olarak kabul edilir. Türk ve Çin inançlarında ejderha pozitif özelliklerle ilişkilendirilirken, Avrupa mitolojilerinde genellikle uğursuzluk ve kötülük sembolü olarak görülmektedir. Ejderha figürü, farklı toplumların kültürlerinde farklı anlamlar taşıyabilir.

Türk mitolojisinde ejderha, genellikle iyiliği, bolluğu, gücü temsil eden bir varlık olarak yer alır. Ejderha motifleri Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir ve özellikle Orta Asya'da bu sembol sıkça kullanılmıştır. Ejderha sembolü, devasa boyutları ve çeşitli özellikleriyle dikkat çeker ve birçok mitolojide önemli bir yere sahiptir.
 
Geri
Üst