- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Eidetik ne demek felsefe?
“Eidetik” kelime anlamı itibariyle, genellikle görsel, bazen de işitsel olan ve gerçek algıyla büyük benzerlik gösteren bir belleğe dayalı imaj olgusudur. Bu belleğe dayalı imajlar, olağandışı ölçüde canlı ve ayrıntılı bellek imajlarıdır.Eidetik görüntü nedir?
Eidetik görüntü, bir görüntü hala algılanıyormuş gibi çok ayrıntılı, net ve doğru hatırlanmasıdır. Bozulmalara ve eklemelere (epizodik bellekte olduğu gibi) maruz kaldığı için mükemmel değildir ve bunun yanında seslendirme de belleğe müdahale eder.”
Eidetik indirgeme ne demek?
Fenomenolojinin bir başka özelliği, Husserl’in deyimiyle, “eidetik indirgeme”dir. Öz anlamındaki eidos’tan türettiği bir kavram olarak eidetik indirgeme yaklaşımına göre, tek tek insanlarda görülen tikel yönelimsel deneyimler değil, deneyimlemenin özsel temel yasaları esastır.
Ego Cogito Cogitatum ne demek?
ego cogito cogitatum Deneyim(cogito), kendini kutupsal bir biçimde ortaya koyar. Bu kutuplardan biri, düşünülen olarak düşünülen nesne(cogitatum) ve düşünen öznenin kendisidir. Deneyim yoksa deneyimlenen nesne ve ego yoktur. Bu yapı içerisinde ‘ego’ anlaşılmaya çalışılmaktadır.Husserl Fenomenoloji nedir?
20. yüzyılın ilk çeyreğinde görülen bilimlerdeki ve düşüncedeki genel bunalım içinde doğup gelişen bir felsefe akımıdır. Husserlci fenomenoloji, bu bağlamda, Metafiziği sona erdirerek somut yaşantıya dönmek ve böylece tıkanmış olan felsefeye yeni bir başlangıç yapmak iddiasıyla ortaya çıkmıştır.
Fenomenolojik Epokhe ne demek?
Görüngübilimsel indirgeme, epokhe olarak nitelendirilir. Doğal tavrın paranteze alınmasıdır. Aşkınsal indirgemenin ilk adımıdır. Aşkınsal indirgeme, bilincin kendi başına nasıl bir yaşama sahip olduğunu görmektir.
Noema (düşünce içeriği), Husserl’de, neosis’in (düşünme ediminin) ayrılmaz bir bağlılaşık kavramıdır. Husserl’in görüngübiliminde düşüncenin yöneldiği nesne ya da “düşüncenin içeriği” anlamında kullanılan terim.