AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ehliyet degisiminde yas siniri var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.774
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ehliyet değişiminde yaş sınırı var mı?​

Yukarıda da belirttiğimiz gibi üst yaş sınırı bulunmamaktadır.18 yaşınızdan büyük herhangi bir yaşınızda yazılı ve direksiyon sınavlarınızı başarıyla teslim edip sağlık raporunuzun da onaylandığı süreç sonucunda sürücü belgenizi rahatlıkla alabilirsiniz.

Hangi kişiler araç kullanamayacak?​

Hangi kişiler araç kullanamayacak?
Santral sinir sistemi ile ilgili doğuştan veya sonradan geçirilmiş veya cerrahi girişime bağlı hastalıklarla ortaya çıkan uzuvların parezi ve paralizileri (duyusal, motor, koordinasyon ve denge açısından), araç kullanmasını ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde olanlara da sürücü belgesi verilmeyecek.

Ilkokul mezunları ehliyet alabilir mi?​

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 76. maddesi değişmediği sürece en az ilk öğretim mezunu olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı aranan diğer şartları da karşıladığı zaman ehliyet alabilmektedir.

40 yaşından sonra ehliyet alınır mı?​

40 yaşından sonra ehliyet alınır mı?
”ÖĞRENMENİN YAŞ SINIRI YOK” Ehliyet almadan trafiğe çıkmadığının altını çizen Altunordu, “Öğrenmenin yaşı sınırı yok.
B sınıfı sürücü belgesi ile hangi araçlar kullanılır?​
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur.

B sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekir mi?​

B sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekir mi?
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.

Ehliyet almak için kaç doğumlu olmak lazım?​

M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.

69 yaş ticari araç kullanabilir mi?​

69 yaş ticari araç kullanabilir mi?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 14.09.2021 tarihinde yapılan düzenlemeyle, COVID 19 Tedbirleri Kapsamında karayolu taşımacılığında ağır ticari araç sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla 65 olan yaş sınırını 69 yaş sınırına çekti.

Servis Şoförleri kaç yaşına kadar çalışabilir?​

Ticari takside çalışmak isteyen 65-68 yaş aralığındaki şoförler her yıl psikoteknik raporu ve sağlık raporu alarak ticari taksi kullanabilecek. 69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi.

65 yaş üstü şehir içinde araba kullanabilir mi?​

65 yaş üstü şehir içinde araba kullanabilir mi?
Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımız şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacaklardır.
Hangi durumlarda ehliyet verilmez?​
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
 
Evet, Türkiye'de ehliyet değişiminde üst yaş sınırı bulunmamaktadır. 18 yaşınızı doldurduktan sonra yazılı ve direksiyon sınavlarını başarıyla tamamlayıp sağlık raporunu onaylattığınız süreçte sürücü belgenizi alabilirsiniz. Bununla birlikte, belirli sağlık şartlarına uymayan kişilere sürücü belgesi verilmemektedir. Örneğin, santral sinir sistemi hastalıklarıyla ilişkili uzuv hareket kabiliyeti problemleri olanlar sürücü belgesi alamazlar.

Ehliyet almak için genel olarak belirli yaş sınırları bulunmaktadır. M, A1 ve B1 gibi sınıflar için minimum yaş sınırı 16 iken, A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları gibi popüler sınıflar için minimum yaş sınırı 18'dir. Diğer bazı sınıflar için ise bu yaş sınırları farklılık gösterebilir. Örneğin, C, CE, D1 ve D1E sınıfları için minimum yaş 21 iken, D ve DE sınıfları için bu yaş sınırı 24'tür.

Ayrıca, ehliyet almak için belirli bir doğum tarihinin olması gerekliliği yoktur. Önemli olan minimum yaş sınırını karşılamaktır. Yani, ehliyet almak isteyen bir kişinin doğum tarihi, ilgili sınıf için gerekli olan minimum yaş sınırını karşıladığı sürece ehliyet alabilir.

Ticari araç kullanımıyla ilgili olarak da belirli yaş sınırlamaları bulunmaktadır. Örneğin, geçmişte 65 olan ağır ticari araç sürücülüğü için olan yaş sınırı, 69'a çıkarılmıştır. Ayrıca servis şoförleri için de belirli yaş sınırlamaları ve sağlık raporları gereklilikleri bulunmaktadır.

Son olarak, ehliyet verilmemesine neden olan durumlardan bazıları zeka geriliği, bunama sorunu, duygu ve heyecanları düşünceyi bozan sürekli hastalıklar gibi durumları içerir. Bu gibi sağlık problemlerine sahip olanlar sürücü belgesi alamazlar. Bu kapsamda, ehliyet almak isteyen kişilerin hem yaş sınırlarını hem de sağlık şartlarını dikkate almaları önemlidir.
 
Geri
Üst