AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Egitimin planlanmasi nedir?

Editör

Yeni Üye

Eğitimin planlanması nedir?​

Eğitim planlamasının farklı tanımları yapılabilir: Coombs’a (1973) göre; eğitim planlaması, eğitimi öğrencilerin ve toplumun gereksinimini karşılamada ve amaçlarını gerçekleştirmede daha etkili ve verimli kılmak amacıyla rasyonel ve düzenli analiz tekniğinin eğitim sürecine uygulanmasıdır.

Ders planı neye yarar?​

Öğretmenin bir dersle ilgili olarak bir ya da birkaç ders saatinde yapacağı etkinliklerin ayrıntılı olarak planlanmış formudur. Ders planının uygulanmasından öğretmenler sorumludur. Ünitelendirilmiş yıllık plandan farklı olarak bir ya da birkaç ders süresinde gerçekleştirilecek planlar ayrıntılı biçimde hazırlanır.
Ünitelendirilmiş yıllık plân ne işe yarar?​
Ünitelendirilmiş yıllık plân, öğretim yılı süresince ders vermekle yükümlü olunan sınıflarda, program uyarınca belli üniteleri ya da konuları hangi aylarda yaklaşık olarak ne kadar zamanda işleyeceklerini gösteren, duruma göre zümre öğretmenler kurulu veya şube öğretmenler kurulu tarafından ortak hazırlanarak ders yılı …

Planlama süreci nasıl başlar?​

Planlama süreci nasıl başlar?
Planlama Sürecinin Aşamaları Amaçlara Ulaştıracak Varsayımların Belirlenmesi. Alternatiflerin Belirlenmesi. Alternatiflerin Karşılaştırılması Alternatifler Arasında En Uygun Olanın Seçimi.

Eğitim planlamasının amacı nedir?​

Eğitim planlamasının amacı nedir?
Eğitim planlamasının temel amacı, eğitime ilişkin düzenlemeleri, toplumun çeşitli tür ve kademeleriyle ilgili eğitim taleplerini en etkili biçimde karşılamak, eğitim için tahsis edilen kaynakları verimli bir biçimde kullanmak, sonuçta eğitimden en üst düzeyde yarar elde etmek, kısaca eğitim sisteminin etkililiğini …

Ünitelendirilmiş yıllık planda neler yer alır?​

1. ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN
- Ulusal standartlar, rehberler,
- Dersin Eğitim programı,
- Önceki yıllardaki plan örnekleri,
- Ders kitapları,
- Devletin uyguladığı sınavlar,
- Diğer öğretmenlerin işlediği konular,
- Öğretim materyalleri ve araç-gereçler,
- Ailelerin önerileri, olası yönetim problemleri,

Öğretmenlikte yıllık plan nedir?​

Yıllık planlar bir bakıma genel anlamıyla öğrencilere bir yılda kazandırılacak davranışlarla içerik boyutunun bir matriks üzerinde gösterilmesidir. işleyeceğini gösteren ve (duruma göre zümre öğretmenler kurulu tarafından ortak hazırlanarak) ders yılı başında okul yönetimine verilen çalışma planıdır.
Planlama sürecinin ilk aşaması nedir?​
Planlama işleminde ilk hareket noktası, kurumun birincil (asal) ve ikincil (yan) amaçlarının açık-seçik biçimde belirlenmesidir, kurumun asıl amaçlarını başkan, yönetim kurulu, karar alıcılar belirler. Asıl amaçları destekleyici yan amaçlar ise, genellikle başkan yardımcıları, yöneticiler ve uzmanlar tarafından …

Eğitimin planlanması; eğitim sürecinin daha etkili ve verimli olması amacıyla gerçekleştirilen rasyonel ve düzenli analiz tekniğinin uygulanmasıdır. Bu planlama süreci, öğrencilerin ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamayı ve eğitim hedeflerini başarıyla gerçekleştirmeyi hedefler. Eğitim planlaması, eğitim sisteminin etkinliğini artırmayı ve kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlar.

Ders planı, bir öğretmenin ders içerisindeki etkinliklerini belirlediği, detaylı bir planlama şeklidir. Öğretmenlerin sorumluluğunda olan bu planlar, bir veya birkaç ders saatinde gerçekleştirilecek faaliyetleri içerir. Ders planları, ünitelendirilmiş yıllık plandan farklı olarak daha detaylı bir şekilde hazırlanır ve öğretmenin ders işleyişine rehberlik eder.

Ünitelendirilmiş yıllık plan ise öğretim yılı boyunca belirli sınıflarda hangi birimleri veya konuları işleneceğini, bu konuların hangi aylarda ne kadar sürede tamamlanacağını gösteren bir plandır. Zümre öğretmenler kurulu veya şube öğretmenler kurulu ortak bir şekilde hazırlarlar. Bu plan, öğretmenlere yol gösterici bir çalışma planı sunar.

Planlama süreci, amaçlara ulaşmayı sağlayacak varsayımların belirlenmesi ile başlar. Sonrasında alternatifler belirlenir, bu alternatifler karşılaştırılır ve en uygun olan seçilir. Böylece planlama süreci adım adım ilerleyerek hedeflere ulaşmayı amaçlar.

Eğitim planlamasının temel amacı, eğitim ile ilgili düzenlemeleri en etkili şekilde yaparak toplumun eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, eğitim için ayrılan kaynakları verimli bir şekilde kullanmak ve en üst düzeyde eğitimden fayda sağlamaktır.

Öğretmenlikte yıllık plan, genel anlamda bir yıl boyunca öğrencilere kazandırılacak davranışları ve içerikleri gösteren bir planlama şeklidir. Bu planlar genellikle zümre öğretmenler kurulu veya diğer öğretmenler tarafından hazırlanır ve okul yönetimine sunulur.

Planlamanın ilk aşaması, kurumun asıl ve yan amaçlarının belirlenmesidir. Asıl amaçlar genellikle başkan, yönetim kurulu ya da karar alıcılar tarafından belirlenirken, yan amaçlar destekleyici hedefler olarak belirlenir. Bu aşama, planlamanın temel dayanağını oluşturur ve ilerleyen adımlar için yol gösterici nitelik taşır.