AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Egitime Katki Payi yasal mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Eğitime Katkı Payı yasal mı?​

Bakan Selçuk, bağış adı altında kayıt parası isteyen okullara ilişkin açıklamalarda bulundu. Selçuk, ‘Velilerimiz ‘vermek istemiyorum’ dediğinde ‘kaydınızı yapmıyoruz’ durumu söz konusu değil, yasal olarak bu mümkün değil. Bazen okulda iyileştirmeler için bağış talebi olabiliyor. Kayıt parası mevzuata aykırıdır.

Devlet okulları para alıyor mu?​

Kayıt işlemleri sırasında da herhangi bir ücret talep edilmesi yasal değil. Milli eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında; “TC kimlik numarası ve adresi tanımlı tüm çocukların birinci sınıfa kayıtları Bakanlığımız tarafından merkezi sistemle (otomatik olarak) yapılmıştır.
Okul kayıt ücreti var mı?​
Okullara öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak herhangi bir ücret alınmayacak olup bu tarz uygulamalara dair şikâyetlerin valilikler tarafından ivedilikle değerlendirilerek gerekli işlemlerin yapılması sağlanacaktır.

Okul aile birliği para toplayabilir mi?​

Okul aile birliği para toplayabilir mi?
(2) Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Ayrıca Bakanlık tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez.

Milli eğitim Bakanlığına şikayet nasıl yapılır?​

Milli eğitim Bakanlığına şikayet nasıl yapılır?
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi yani MEBİM, bir nevi MEB çağrı merkezi ya da MEB danışma hattı olarak hizmet veriyor. MEBİM’e ulaşmak için yapmanız gereken 444 0 632 (444 0 MEB) numaralı MEB numarasını aramaktır.

Anaokulunda kayıt parası var mı?​

Her ne amaçla olursa olsun “gönüllülük” dışında talep edilen paralar yasal değil. Eğer çocuğunuzun okula kaydı sırasında sizden bağış adı altında zorunlu bir para ya da araç-gereç-malzeme talep ediliyorsa bu talebi ısrarla geri çeviriniz.

Liseye kayıt ücreti ne kadar?​

2021 yılında, bir dönem için ilk kayıt sınav ücreti olarak 50 TL ve Halk Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği hesabına 10 TL olarak belirlenmiştir. (50 TL Açık Öğretim Lisesi İlk Kayıt Sınav Ücreti olarak anlaşmalı bankalara yatırılacaktır.
Okul aile Birliği ne nasıl para yatırılır?​
LİSESİ OKUL AİLE BİRLİĞİ HESABINA PARA YATIRMA ZİRAAT BANKASI ATM’LERİNE YATIRILACAKTIR. GİRİŞ TUŞUNA BASINIZ KARTSIZ SMS PARA YATIRMA İŞLEMİNİ SEÇİNİZ. HESABA PARA YATIRMA İŞLEMİNİ SEÇİNİZ BAŞKA HESABA İŞLEMİNİ SEÇİNİZ T.C. KİMLİK NUMARASINI YAZINIZ.

Eğitimde katkı payı konusu oldukça önemli ve hassas bir konudur. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda, okulların kayıt parası, okul kayıt ücreti veya benzeri adlar altında zorunlu olarak para talep etmeleri yasal değildir. Devlet okullarından herhangi bir ücret talep edilmesi de yasaya aykırıdır.

Okul aile birlikleri de velileri bağış yapmaya zorlayamaz ve okul kayıt döneminde bağış veya yardım toplayamaz. Ayrıca okullarda yapılan faaliyetler için de ücret talep edilemez. Eğer bir okul veya okul aile birliği tarafından zorunlu olarak para talep ediliyorsa, bu durumu ivedilikle valiliklere şikayet edebilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığına şikayet yapmak isterseniz, MEBİM (Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi) ile iletişime geçebilirsiniz. MEBİM, 444 0 632 (444 0 MEB) numaralı telefon ile hizmet vermektedir. Bu hat üzerinden şikayetlerinizi iletebilirsiniz.

Anaokullarında da kayıt parası talep edilmesi yasal değildir. Eğer çocuğunuzun okul kaydı sırasında zorunlu olarak para ya da diğer taleplerle karşılaşıyorsanız, bu durumu geri çevirmeniz önerilir. Benzer şekilde lise kayıt ücretleri de belirli kriterlere göre belirlenmiş olup, zorunlu olarak talep edilebilecek bir durum söz konusu değildir.

Okul aile birliği hesabına para yatırmak isterseniz, Ziraat Bankası ATM'lerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Giriş tuşuna bastıktan sonra "Kartsız SMS para yatırma" işlemini seçerek devam edebilir ve T.C. kimlik numaranızı girerek yapacağınız işlemi tamamlayabilirsiniz.

Geri