AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Egitimde firsat ve imkan esitligi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Eğitimde fırsat ve imkan eşitliği nedir?​

Hem eğitimde hem de ekonomik alanda kullanılan fırsat eşitliği kavramı, dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın her bireye eşit hakların tanınması demektir. Liberalizm ile birlikte hayatımıza giren bu kavram, aynı zamanda her bireye yeteneklerini gösterme şansı vermek anlamına gelir.

Eğitimde fırsat eşitsizliklerini ortaya çıkaran toplumsal faktörler nelerdir?​

Toplumsal etmenler Cinsiyet, dil, din ya da kökensel farklılıklar gibi sebeplerle eğitimde eşitsizlikler gözlemlenebilir. Örneğin çeşitli ülkelerde kadın eğitiminin erkek eğitiminden daha değersiz görüldüğü dönemler yaşanmış ve yaşanmaktadır.
Türkiye bağlamında düşünüldüğünde eğitimde eşitsizliğe neden olan faktörler?
Eğitim sistemlerinde eşitliğin önemli ölçütleri olarak akademik başarı, sosyo-ekonomik düzey, cinsiyet ve eğitime erişim değişkenleri söylenebilir. Nitekim bu faktörlerin akademik başarıyla doğrudan ilişkisi olduğu vurgulanmaktadır.
Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliği var mı?
Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin genel olarak düşük olduğu sonucu fırsat eşitliğini geliştirecek politikalara olan ihtiyacı ortaya koyuyor. Bireylerin sosyo-ekonomik çevrelerinden bağımsız olarak kaliteli eğitime erişimini sağlayacak politikalar fırsat eşitliğini geliştirmede anahtar role sahip olacaktır.

Eğitimde fırsat eşitliği anayasanın kaçıncı maddesi?​

V – Fırsat ve imkan eşitliği: Madde 8 – Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkan eşitliği sağlanır. Maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyle parasız yatılılık, burs, kredi ve başka yollarla gerekli yardımlar yapılır.

Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için neler yapılmalı?​

Ekonomik hareketlilik kamu aşağıda belirtilen politikaları ile artırılabilir:
- Çocukların eğitimi için daha çok kamu harcaması ve yatırım.
- Ekonomik olarak dezavantajlı ailelerin çocuklarına yönelik eğitim ve desteklerin sağlanması
- Erken çocukluk eğitiminin geliştirilmesi.

Geri