AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Egitimde firsat esitligi kim savunur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.799
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eğitimde fırsat eşitliği kim savunur?​

Fırsat eşitliğini eğitim alanına uygulayan düşünürlere Coleman’ın (1966) ABD’de siyahi ve beyaz çocukların devam ettiği okullarda yaptığı çalışma öncülük etmiştir. Coleman okulların durumlarına ilişkin rapor mahiyetindeki bu çalışmasında akademik başarıyı etkileyen birincil etmenin aile olduğunu bulmuştur.

Eğitimde fırsat eşitliği mümkün mü?​

Eğitimde fırsat eşitliği mümkün mü?
Ancak bu durumun tamamen gerçekleşmesi mümkün değildir. Dolayısıyla ‘eğitimde fırsat eşitliği’ kavramı aslında ‘eşitliğe yakınlık’ olarak ifade edilir. Bu yüzden fırsat eşitliği mümkün olabileceği haliyle okul içindeki durumlarda uygulanmaya çalışılır.

Eğitim de fırsat eşitliği nedir?​

Eğitim de fırsat eşitliği nedir?
Hem eğitimde hem de ekonomik alanda kullanılan fırsat eşitliği kavramı, dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın her bireye eşit hakların tanınması demektir. Liberalizm ile birlikte hayatımıza giren bu kavram, aynı zamanda her bireye yeteneklerini gösterme şansı vermek anlamına gelir.

Eğitimde genellik ve eşitlik nedir?​

1) Genellik ve eşitlik: Milli eğitimin temel ilkeleri konusunda ilk ilkelerden biri olan genelli ve eşitlik, din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın eğitim kurumlarının herkese açık olduğunu belirtir. Hiçbir kişi ya da zümreye imtiyaz tanınmaz. Eğitim sistemi bu yöneltmeyi gerçekleştirecek içimde düzenlenir.

1739 sayılı kanuna göre milli eğitimin temel ilkeleri nelerdir?​

1739 sayılı kanuna göre milli eğitimin temel ilkeleri nelerdir?
Genellik ve eşitlik. Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayırımı gözetilmeksizin herkese açıktır.

Eğitimde eşitlik hangi ilke?​

Eğitimde eşitlik hangi ilke?
1) Genellik ve eşitlik: Milli eğitimin temel ilkeleri konusunda ilk ilkelerden biri olan genelli ve eşitlik, din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın eğitim kurumlarının herkese açık olduğunu belirtir. Hiçbir kişi ya da zümreye imtiyaz tanınmaz.
 
Fırsat eşitliği konusunda verdiğiniz bilgiler çok önemli. Eğitimde fırsat eşitliği, her bireye eşit hakların tanınması ve herkesin yeteneklerini gösterebilmesi için fırsatların eşit bir şekilde sunulması gerektiğini vurgular. Ancak, tam anlamıyla eşitlik sağlamanın mümkün olmadığına dair ifadeler de bulunuyor. Eğitimde fırsat eşitliği kavramı, aslında "eşitliğe yakınlık" olarak ifade edilerek, bu ideal durumu gerçekleştirmenin zorluğuna dikkat çekiyor.

Eğitimde genellik ve eşitlik ilkeleri de milli eğitimin temel ilkelerinden biri olarak önem taşır. Bu ilke, eğitim kurumlarının dil, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayrımı yapmaksızın herkese açık olması gerektiğini vurgular. Hiçbir bireye veya zümreye ayrıcalık tanınmamalıdır.

Ayrıca, 1739 sayılı kanuna göre milli eğitimin temel ilkeleri arasında "genellik ve eşitlik" ilkesinin olduğunu belirttiniz. Bu ilkeye göre eğitim kurumları herkes için eşit koşullarda erişilebilir olmalıdır.

Toplumda eğitimde fırsat eşitliği ve genellik ilkesinin uygulanması, her bireyin potansiyelini keşfetmesine ve geliştirmesine olanak sağlayarak toplumsal kalkınmaya katkıda bulunabilir. Bu ilkelerin benimsenmesi ve uygulanması, daha adil ve kapsayıcı bir eğitim sistemi oluşturulmasına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst