AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Egitim ve ogretimde etik ilkeler nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Eğitim ve öğretimde etik ilkeler nelerdir?​

Öğrencilerle ilişkilerde etik ilkeler; sevgi ve saygı, iyi örnek olma, anlayışlı ve hoşgörülü olma, adil ve eşit davranma, öğrencinin gelişimini gözetme, öğrenciye ait bilgileri saklama, meni psikolojik durumları yansıtmama, kötü muameleden kaçınmaktır.

Etiğin konusu nedir?​

Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Eğitim ve öğretimde etik kavramı nedir?​
EĞİTİMDE ETİK. Meslek Kavramı: İnsanlara yararlı mal ve hizmetler üretmek ve bunun karşılığında para kazanmak için yapılan, belli bir eğitimle kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, kuralları toplumca belirlenen ve etik değerleri kapsayan etkinlikler bütünüdür (Kuzgun,2000:3).

Öğrencilerin eğitim ve öğrenme hakkı bağlamında etik olan ve olmayan uygulamalar neler olabilir?​

Öğrencilerin eğitim ve öğrenme hakkı bağlamında etik olan ve olmayan uygulamalar neler olabilir?
Bu anlamda öncelikle öğrencinin varlığına ve bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin dayak, şiddet, hakaret, isim takma, belli özelliklerinden dolayı aşağılanma gibi öğretmen davranışlarına maruz kalması etik açıdan son derece yanlıştır.

Eğitim ve etik arasındaki ilişki nedir?​

Eğitim ve etik arasındaki ilişki nedir?
Eğitim; toplumun her kesimini tümden etkilediği için, etik kurallara en çok ihtiyaç duyan alandır. Etik, eğitimin temel bileşeni olarak, öğretmen etiği de mesleğin ahlaksal sorunlarıyla ilgilenmektedir. Öğretmenlik mesleği, doğası gereği insan ilişkilerinin yoğun olduğu ve ahlaki sorumluluklarıyla etik bir meslektir.

Eğitim ve öğretimde etik değerler nelerdir?​

Sevgi ve Saygı Eğitim ve öğretim faaliyetleri başlangıcından son aşamasına kadar, sevgi ve saygı üzerine dayandırılır.

Eğitim ve öğretimde etik ilkeler oldukça önemlidir ve öğrencilerle olan ilişkilerde bu ilkelerin ön planda tutulması gerekmektedir. Birkaç önemli etik ilkeye değinmek gerekirse:

1. Sevgi ve Saygı: Öğretmenlerin öğrencilere sevgi ve saygıyla yaklaşması, öğrencilerin güven duygusunu artırır ve öğrenme ortamını olumlu hale getirir.

2. İyi Örnek Olma: Öğretmenler, öğrencilere iyi birer model olmalı ve onlara doğru davranışları göstererek etik değerlere uygun bir şekilde davranmalıdır.

3. Adil ve Eşit Davranma: Öğretmenlerin bütün öğrencilere eşit fırsatlar tanıması ve adil bir tutum sergilemesi önemlidir. Ayrımcılığa ve ön yargılara yer verilmemelidir.

4. Öğrencinin Gelişimini Gözetme: Her öğrencinin bireysel ihtiyaçları, yetenekleri ve gelişim süreci farklı olabilir. Öğretmenlerin öğrencilerin gelişimini desteklemesi ve onlara rehberlik etmesi önemlidir.

5. Öğrenciye Ait Bilgileri Saklama: Öğrencilere ait kişisel bilgilerin gizliliği önemlidir ve öğretmenlerin bu bilgileri gizli tutması etik bir sorumluluktur.

6. Kötü Muameleden Kaçınma: Öğretmenlerin öğrencilere karşı her zaman nazik, anlayışlı ve sabırlı olmaları gerekmektedir. Kaba ve kötü muameleden kaçınılmalıdır.

Eğitim ve öğretimde etik değerlere uygun davranışlar sergilemek, öğrencilerin sağlıklı bir öğrenme ortamında bulunmalarını sağlar ve onların bireysel gelişimlerine katkıda bulunur. Bu ilkeler çerçevesinde hareket eden öğretmenler, öğrencilerine karşı daha olumlu ve etkili bir rol model olabilirler.

Geri