Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Egitim ve ogretim isteme hakki midir?

Editör

Yeni Üye

Eğitim ve öğretim isteme hakkı mıdır?​

Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz. İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır. Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.

Eğitim hakkı nedir 4 sınıf?​

Eğitim hakkı nedir 4 sınıf?
Eğitim hakkı, sahip olduğumuz çok önemli bir haktır. Herkesin örgün eğitimden yararlanabilme fırsatı bulunmaktadır. Eğitim almak, kendimizi geliştirmek ve hayatımızı kurmak adına çok büyük önem taşımaktadır.

Eğitim ve öğretim hakkı nedir?​

Eğitim ve öğretim hakkı nedir?
MADDE 42. — Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim, Devletin başıfia gelen ödevlerin dendir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gö zetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.

Eğitim öğretim hakkı Anayasanın kaçıncı maddesi?​

MADDE 42- Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.

Eğitimin temel ilkeleri nelerdir?​

Eğitimin temel ilkeleri nelerdir?
MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİNİN ESASLARI.

Educare ve educere ne demek?​

Educare ve educere ne demek?
Education, “educere” ve “educare” olmak üzere iki kökten gelmektedir. Educere, çıkarmak, dışarı koymak anlamındadır. Educare ise, hayvanları ve bitkileri yetiştirmek anlamında kullanılmaktadır. Etimolojik değerlendirme yapıldığında daha çok “educare” nin terim olarak eğitim kavramını karşıladığı görülmektedir.

Eğitim ve öğretim isteme hakkı, birçok ülkede anayasalarda ve uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınmış önemli bir haktır. Türkiye'de de Anayasa'da yer alan 42. madde eğitim ve öğrenim hakkını düzenlemektedir. Bu maddeye göre kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim, devletin gözetim ve denetimi altında, Atatürk ilkeleri doğrultusunda çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre yapılır.

Eğitim hakkı, herkesin sahip olduğu ve devletin sağlaması gereken bir hak olduğu için çok önemlidir. Her bireyin eğitim alabilme, kendini geliştirebilme ve hayatını kurabilme hakkı vardır. Bu hak, eğitimin temel ilkeleri ve standartlarına uygun şekilde devlet tarafından sağlanmalıdır.

MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİNİN ESASLARI arasında yer alan eğitimin temel ilkeleri ise genellikle şunlardır:
- Çağdaş eğitim anlayışı doğrultusunda hareket etmek
- Herkesin eğitim hakkından eşit şekilde yararlanmasını sağlamak
- Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda eğitim vermek
- Eğitimde fırsat eşitliği ilkesine bağlı kalmak
- Yaratıcı bireyler yetiştirmeye odaklanmak
- Öğrencilerin bireysel farklılıklarını dikkate almak

"educare" ve "educere" terimleri, eğitim kavramını farklı yönleriyle ifade etmektedir. Educere, çıkarmak, dışarı koymak anlamına gelirken, educare hayvanları ve bitkileri yetiştirmek anlamında kullanılmaktadır. Etimolojik değerlendirme yapıldığında, daha çok "educare" teriminin eğitim kavramını temsil ettiği görülmektedir. Bu terimler eğitim sürecinin farklı yönlerine vurgu yapmaktadır ve eğitimin sadece bilgi vermek değil, bireylerin potansiyelini keşfetmelerine yardımcı olmak olarak da görülmektedir.

Geri