- Konu Yazar
Eğitim sisteminde fırsat eşitliği ve fırsat eşitliğini etkileyen faktörler nelerdir?
Eğitimde fırsat eşitliğine ulaşmayı etkileyen etmenlerEkonomik fırsat eşitsizliği nedir?
Ekonomik eşitsizlik bir gruptaki bireylerin, bir popülasyonu oluşturan grupların ya da ülkelerin arasındaki ekonomik refah seviyesinde farklılıklar bulunması durumunu tanımlar. Ekonomik eşitsizliği ölçmek için birçok sayısal endeks mevcut olup en yaygın olarak kullanılan ise Gini katsayısı’dır.
Fırsat ve imkan eşitliği nedir?
Hem ekonomide hem de eğitim alanında kullanılan fırsat eşitliği kavramı, din, dil, cinsiyet ve ırk ayrımı yapılmadan herkese eşit hakların tanınması anlamına gelir. Liberalizm ile aynı anda hayatımıza giren bu kavram, aynı zamanda herkese yeteneklerini gösterme şansı verir.
Egitimde fırsat eşitliği ne demektir?
Hem eğitimde hem de ekonomik alanda kullanılan fırsat eşitliği kavramı, dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın her bireye eşit hakların tanınması demektir. Liberalizm ile birlikte hayatımıza giren bu kavram, aynı zamanda her bireye yeteneklerini gösterme şansı vermek anlamına gelir.Fırsat eşitliği kavramı nedir?
Fırsat eşitliği, toplumsal kutuplaşmayı önler ve kadın – erkek ya da zengin – fakir arasındaki ayrımın ortadan kalkmasını sağlar.
Temel eğitimde fırsat eşitliği nedir?
Eğitimde fırsat eşitliği, yeterince çaba harcayan herkesin ailevi ve ekonomik kökenlerine bakılmaksızın eşit eğitim koşullarına bir hak olarak sahip olması anlamına gelir.
Eğitimde fırsat eşitliği, yeterince çaba harcayan herkesin ailevi ve ekonomik kökenlerine bakılmaksızın eşit eğitim koşullarına bir hak olarak sahip olması anlamına gelir. Çağdaş eğitim politikalarında eğitimde fırsat eşitliği çoğunlukla okul düzenlemeleri ile sağlanmaya çalışılmaktadır.
Eğitimde fırsat ve imkan eşitliği hangi madde?
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 8. maddesi, “Fırsat ve imkân eşitliği” başlığında şu şekilde ifade edilmektedir: “Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkân eşitliği sağlanır.