AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Egitim hukuku ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.384
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eğitim hukuku ne demek?​

Eğitim hukuku, aileden başlayarak, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim ve yaygın eğitim kurumlarında yapılan eğitim ve öğretimi düzenleyen kurallardan oluşur.

Eğitim hukuku neyi kapsar?​

Eğitim hukuku neyi kapsar?
Eğitim hukuku, en geniş anlamda, çocuğa ailelerde verilen eğitimle, başta okullar olmak üzere tüm eğitim örgütlerinde verilen eğitimi; kısacası toplumdaki bütün kurum ve kuruluşlar tarafından verilen eğitimi düzenleyen hukuk kurallarından oluşur ve bu bağlamda çocuk hukukunu da kapsar (Akyüz, 1981).

Eğitim hukuk ilişkisi nedir?​

Eğitim ve hukuk birbiriyle yakından ilişkili iki kavram ve kurumdur. Bu karşılıklı ilişki, eğitimli olmaları sayesinde toplumu oluşturan bireylerin hukuka uygun davranması ve toplumdaki hukuk kurallarının eğitim kurumlarının işleyişini etkilemesi şeklinde ortaya çıkar.

Eğitimin siyasal işlevi nedir?​

Eğitimin siyasal işlevi nedir?
C) Siyasal İşlevi: Bireylere toplumun değerlerini kazandırarak siyasal düzeni kurma ve millet bilinci oluşturma siyasal işlevin amaçları arasındadır. Ayrıca bireye demokratik birey özelliklerini kazandırma hedefi de mevcuttur. Lider yetiştirme, bilinçli seçmen yetiştirme, iyi vatandaş yetiştirme.
Türkiye’de laik ve bilimsel eğitimin temelleri hangi yazılı hukuk düzenlemesi ile atılmıştır?​
Milli Eğitim Temel Kanunu – Türkiye Yayıncılar Birliği.

Hukukta neler var?​

Hukukta neler var?
Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir. Mezun bireyler meslek hayatları içerisinde adli hakimlik, savcılık, kaymakamlık, sayıştay denetçiliği, idari hakimlik ve daha birçok görevleri bulunabilir.

Karma hukuk sistemi nedir?​

Karma bir nitelik kazanmış hukuk dallarında tümüne karma hukuk adı verilmektedir. Amaca uygun şekilde kanun nezdinde değerlendirilen karma hukuk, ayrıca birçok farklı dalları üzerinden de öne çıkar. Böylece ihtiyacı uygun şekilde bireysel ve kurumsal olarak karma hukuk dalları kullanılmaktadır.

Eğitim hukuku dalına neden ihtiyaç vardır?​

Eğitim hukuku dalına neden ihtiyaç vardır?
Hukuk sistemi içinde oldukça yeni bir hukuk dalı olarak ortaya çıkan eğitim hukuku, eğitim örgütlerinin işleyişini düzenlemeye amaçlayan hukuk kurallarının eleştirilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması ve tartışılması gibi yollarla bu alandaki kuralların daha iyiye ulaşmasına ve gelişmesine yardımcı olur.
 
Eğitim hukuku, aileden başlayarak tüm eğitim kurumlarında gerçekleşen eğitim ve öğretimi düzenleyen kuralları içeren bir hukuk dalıdır. Bu kurallar, çocuğa ailede ve okullarda verilen eğitimi, toplumdaki bütün eğitim kurumları tarafından sunulan eğitimi kapsar. Eğitim hukuku geniş bir kapsama sahiptir ve çocuk haklarını da içermektedir.

Eğitim hukuku ile hukuk arasındaki ilişki de önemlidir. Eğitim almış bireylerin toplumda hukuka uygun davranması ve hukuk kurallarının eğitim kurumlarını etkilemesiyle bu ilişki ortaya çıkar. Eğitim ve hukuk, toplumun düzeninin sağlanmasında etkili iki kavramdır.

Eğitimin siyasal işlevleri arasında bireylere toplum değerlerini kazandırma, siyasal düzeni sağlama, millet bilinci oluşturma, demokratik birey özelliklerini kazandırma, lider ve bilinçli seçmen yetiştirme gibi amaçlar bulunmaktadır. Eğitim, toplumun siyasal yapısını güçlendirmeye yönelik önemli bir rol oynamaktadır.

Türkiye'de laik ve bilimsel eğitimin temelleri, Milli Eğitim Temel Kanunu ile atılmıştır. Bu kanun, Türkiye'deki eğitim sisteminin ana dayanak noktalarından birini oluşturmaktadır. Eğitim sistemindeki laiklik ve bilimsellik ilkeleri, bu kanunla belirlenmiştir.

Karma hukuk sistemi ise farklı hukuk dallarının bir araya gelerek oluşturduğu bir tür hukuk sistemidir. Farklı hukuk dallarının kesişim noktalarında uygulanan karma hukuk, yasal düzenlemelerin amacına uygun şekilde değerlendirilmesine olanak tanır.

Eğitim hukuku dalının varlık sebepleri arasında, eğitim kurumlarının işleyişini düzenleyen hukuk kurallarının eleştiriye açılması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi bulunmaktadır. Bu sayede eğitimdeki yasal düzenlemelerin daha etkin bir şekilde işlemesine ve gelişmesine katkı sağlanır.
 
Geri
Üst