- Konu Yazar
- #1
Eğitim eşitsizliği ne demek?
Özet: Dünya genelinde eğitim alanındaki en büyük sorunlardan biri de eğitim eşitsizliğidir. Eğitimde eşitsizliği; cinsiyet temelli eşitsizlikler, sosyoekonomik altyapıdan kaynaklanan eşitsizlikler, etnik kökene dayanan eşitsizlikler ve okul-öğretmenden doğan eşitsizlikler olarak sınıflandırmak mümkündür.Eğitimde fırsat eşitsizliğine neden olan faktörler?
Örneğin köyde yaşayan bireyler, okulun yaşadıkları alanda bulunmaması gibi durumlardan dolayı eğitimde fırsat eşitliği konusunda sorun yaşayabilirler. Ya da bölgeler arasında, öğretmen sayısı, okul araç ve gereçlerinin yeterliliği gibi farklı koşullar ortaya çıkar.PISA sonuçları Türkiye’deki eğitim eşitsizliği hakkında neler söylüyor?
PISA sonuçları Türkiye’deki eğitim eşitsizliği hakkında neler söylüyor?PISA 2018 verileri incelendiğinde Türkiye’de sosyoekonomik altyapı olarak dezavantajlı sayılan öğrencilerle avantajlı durumda olan öğrenciler arasında 76 puanlık fark olduğu görülmüştür; ancak akademik açıdan dayanıklı (sosyoekonomik dezavantajlı olan başarılı öğrenciler) olarak nitelendirilen öğrencilerin sayısının.
Eğitimde fırsat eşitsizliklerini ortaya çıkaran toplumsal faktörler nelerdir?
Eğitimde fırsat eşitsizliklerini ortaya çıkaran toplumsal faktörler nelerdir?Toplumsal etmenler Cinsiyet, dil, din ya da kökensel farklılıklar gibi sebeplerle eğitimde eşitsizlikler gözlemlenebilir. Örneğin çeşitli ülkelerde kadın eğitiminin erkek eğitiminden daha değersiz görüldüğü dönemler yaşanmış ve yaşanmaktadır.
Fırsat eşitliği neden gereklidir?
Fırsat eşitliği aynı zamanda geçmişte yapılan haksızlıkların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı amaçlarken, müşteriler ve tedarikçilerle ilişkilerde ayrımcılığa yol açmayacak, yapıcı ve kapsayıcı bir yol izlenmesini sağlar.Eğitimde fırsat eşitliğini engelleyen sosyal faktörler nelerdir?
Eğitimde fırsat eşitliği hangi eğitim felsefesi?
Eğitimde fırsat eşitliği hangi eğitim felsefesi?Fırsat eşitliği argümanı, kaynağını doğal hukuk doktrini ve aydınlanma felsefesinden alan klasik liberal siyasal ve iktisadi düşüncenin önemli öğelerinden birini oluşturur.
Kadın Erkek fırsat eşitliği nedir?
Kadın Erkek fırsat eşitliği nedir?Nilay Çabuk Kara, toplumsal cinsiyet eşitliğinin “kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanına eşit katılımları” olarak tanımlandığını belirtti. Kara, MEB’in internet sitesinde yer alan makalesinde, “Kısacası, kadın ve erkeklerin eşit hak, imkân ve olanaklara sahip oldukları durumdur.