AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Egitim degeri nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.625
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Eğitim değeri nedir?​

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından değerler eğitimi; “Çocukların ve gençlerin pozitif değerleri keşfedip geliştirmeleri ve kendi potansiyellerine göre ilerlemeleri için yürütülen eğitimsel gayretler” olarak tanımlanmaktadır.

Değerler eğitimi konuları neler?​

Değerler eğitimi konuları neler?
Değerler eğitimi kreş ya da anaokullarında verilen genel olarak sevgi, hoşgörü, saygı, adalet, bilinçlendirme ve de yardımseverlik gibi bazı temel değerlerin bulunduğu eğitim programında küçük çocuklara empati ve çevre bilinci gibi konuları öğretir.

Değer nedir ve özellikleri nelerdir?​

Değer nedir ve özellikleri nelerdir?
Değerler ortak paylaşım ölçütlerdir. Değerler, toplumda üzerinde uzlaşılması dolayısıyla çoğunluğun paylaştığı, toplumun iyi ve müreffeh olması hususunda herkesçe kabul edilen ölçütlerdir. Toplumda beraberlik ve yardımlaşmayı sekteye uğratacak tutum ve tavırları kötü kabul eder.

Meb değerler eğitimi nedir?​

Değerler Eğitiminin Amacı; Öğrencilerin kendilerine güvenen, sistemli düşünebilen, girişimci, plânlı çalışma alışkanlığına ve eleştirel bakış açısına sahip, estetik duyguları ve yaratıcılıkları gelişmiş bireyler olmalarını sağlamaktır.

Değerler eğitiminin amacı nedir?​

Değerler eğitiminin amacı nedir?
Değerler eğitiminin amacı, çocukların doğuştan getirmiş olduğu en iyi tarafları ortaya çıkararak, onların kişiliklerinin her yönüyle gelişmesini yardım etmek, insan olarak en iyiye ulaşmalarını sağlamak, bireyleri iyi ahlaki özelliklerle donatmak ve bunun devamını sağlamaktır (Aydın & Akyol Gürler, 2012).

Değerler eğitimi hangi derste işlenir?​

Değerler eğitimi hangi derste işlenir?
Yeni müfredatta İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden Fen Bilgisi dersine, müzik dersinden Matematik dersine kadar 15 temel eğitim dersinin içine “Değerler Eğitimi” yerleştirildi.

Değerler eğitimi çalışmaları nelerdir?​

Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen değerler şunlardır: Bağımsız ve özgür düşünebilme, İyimserlik, Estetik duyguların geliştirilmesi, Misafirperverlik, Vatanseverlik, İyilik yapmak, Çalışkanlık, Paylaşımcı olmak, Şefkat – merhamet, Selamlaşma, Alçakgönüllülük, Kültürel mirasa sahip çıkma, Fedakârlık.

MEB değerler nelerdir?​

MEB değerler nelerdir?
Durmuş, ders programlarının ekseninde 10 değer olduğunu belirterek, bu değerlerin adalet, dostluk, dürüstlük, özdenetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik olduğunu kaydetti.

Değerler eğitimi nedir lise?​

Değerler eğitimi nedir lise?
DEĞERLER EĞİTİM PROGRAMININ AMAÇLARI ü Temel değerleri pekiştirmek, ü Çocukların kendilerine ve topluma yararlı olacak temel değerleri psikolojik, bilişsel ve sosyal gelişimlerine uygun olarak kazanmalarını sağlamak. ü Çocukların kazandıkları değerleri davranışla ifade etmeleri yönünde fırsat vermek.

Değerler eğitimi dersi hangi branşa verildi?​

Unesco 12 evrensel değer nedir?​

Unesco 12 evrensel değer nedir?
“Daha iyi bir dünya için değerlerimizi paylaşalım” isimli bu proje; iş birliği, özgürlük, mutluluk, dürüstlük, sevgi, alçakgönüllülük, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü, birlik olarak 12 evrensel değere odaklanmıştır.

Okullarda değerler eğitimi nedir?​

Okullarda değerler eğitimi nedir?
Öğrencilere temel insanî değer ve erdemlerin kazandırılması, değerlere karşı duyarlılık oluşturulması ve onları davranışa dönüştürülmesi, Toplum tarafından kabul gören değerlerin uygun okul ortamı oluşturularak geliştirilmesi ve pekiştirilmesi. Öğrencilerin sorumluluk duygularının geliştirilmesi.

Değerler eğitimi dersini kim verecek?​

Çocuklara ‘değerler eğitimi’ dersini verecek öğretmenleri müftülükler belirleyecek. Millî Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı protokole göre, okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine değerler eğitimi dersi verecek eğitmenleri il müftülükleri belirleyecek.

Öğrencilere değerler eğitimi nasıl verilmeli?​

Öğrencilere değerler eğitimi nasıl verilmeli?
Tabii öncelikle de çocuğun içinde bulunduğu ortamın ve yetişkinlerin o değerleri taşıması ve yaşatması gerekmektedir. Yani, sevgi ya da saygı birer değer olarak ele alınacaksa, önce çocuklar sevilmeli ve çocuklara saygı duyulmalı. Sonra evde, sokakta ve okulda o kültür yaratılmalı ve yaşatılmalı.

Lisede değerler eğitimi nasıl uygulanmalı?​

Lisede değerler eğitimi nasıl uygulanmalı?
Lise öğrencisinin duygularına hitap ederek, sorumluluk vererek başarılı olunabilir. Derslerde öğretmenler tarafından değerlerle ilgili kısa bilgiler verilmeli, konunun önemi ve değerin öğrenciye kazandıracağı kazanımlar anlatılmalıdır. Öğrencilere değer ile ilgili yaşanmış olaylar ve kıssalar anlatılmalıdır.

Bir çocuğa temel değerler nasıl aktarılmalıdır?​

Hepimizin çevresinde görmek istediği temel değerlerden sadece bazıları.
- Çocuğa değerleri yaşayarak benimsetmek gerekir.
- Çocuğunuza karşı her zaman dürüst olun.
- Kriz anlarında konuşmayı erteleyin.
- Mutlaka sohbet edin.
- Doğru ortamı hazırlamak çok önemli.
 
Değerler eğitimi nedir sorusuna verilen yanıtlar çocukların ve gençlerin pozitif değerleri keşfedip geliştirmeleri ve kendi potansiyellerine göre ilerlemeleri için yürütülen eğitimsel gayretlerin bir parçası olduğunu göstermektedir. Bu eğitimde genellikle sevgi, hoşgörü, saygı, adalet, bilinçlendirme, yardımseverlik gibi temel değerlerin öğretilerek çocukların kişiliklerinin gelişmesi hedeflenir.

Değer nedir ve özellikleri nelerdir sorusuna verilen yanıtta değerlerin ortak paylaşım ölçütleri olduğu belirtilmiştir. Bir toplumda çoğunluğun paylaştığı, toplumun iyi ve müreffeh olması için kabul edilen ölçütler olarak tanımlanmıştır. Değerler, toplumda yardımlaşma ve beraberliği teşvik eder ve olumsuz tutum ve davranışları reddeder.

Değerler eğitiminin amacı nedir sorusuna verilen yanıtta çocukların doğuştan getirmiş oldukları en iyi taraflarını ortaya çıkararak kişiliklerinin her yönüyle gelişmelerini sağlamak, insan olarak en iyiye ulaşmalarını ve iyi ahlaki özellikler kazanmalarını hedeflemektedir. Böylece bireylerin topluma faydalı, iyi niyetli ve yardımsever bireyler olmaları amaçlanmaktadır.

Değerler eğitimi hangi derste işlenir sorusuna verilen yanıta göre, yeni müfredatta değerler eğitimi 15 temel eğitim dersinde yer almaktadır. Bu dersler arasında İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Fen Bilgisi, Müzik, Matematik gibi dersler bulunmaktadır. Bu dersler aracılığıyla çocuklara değerler eğitimi verilmektedir.

Öğrencilere değerler eğitimi nasıl verilmeli sorusuna verilen yanıta göre, öncelikle çocukların içinde bulundukları ortamın ve yetişkinlerin bu değerleri taşıması ve yaşatması gerekmektedir. Değerlerin yaşatılması için çocuklara sevgiyle yaklaşılmalı, saygı gösterilmeli ve bu değerlerin yaşatılmasına fırsat verilmelidir.

Sonuç olarak, değerler eğitimi çocukların kişilik gelişimine katkıda bulunan, toplumda kabul gören temel değerleri öğreten bir süreçtir. Bu eğitim sayesinde çocuklar, olumlu değerleri benimseyerek sorumlu, yardımsever ve iyi niyetli bireyler olarak yetiştirilirler.
 
Geri
Üst