Egemenlik Kelimesinin Anlamı Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Egemenlik Kelimesinin Anlamı Nedir?

EGEMENLİK KELİMESİNİN ANLAMI VE TBMM




Egemenlik buyruğunu yürütmek demektir. Buyruğunu yürütme erki bir kişide, bir grupta ya da ulusta olabilir. Eğer bir kişi dilediği gibi yürütme erkini kullanıyorsa, toplumun görevi kendiliğinden isteneni yerine getirmekten ibarettir. Çünkü istemediğini belirtmek, düşüncesini açıklamak hakkı yoktur.



Doğuşundan ve yaradılışından özgürlükçü, demokratik olan ulusumuz 23 Nisan 1920’de Atatürk’ün başkanlığında yürütme erkini kullanmak üzere temsilcilerini Ankara’da toplamıştır. Toplanan TBMM Türk ulusu adına egemenliği kullanacaktır.



Türk’ün ordusu dağıtılmış silahları elinden alınmış; kentlerine, fabrikalarına girilmiş; yolları ve iletişim araçları denetim altına alınmış; çıkarcılar ve yobazlar düşmanlarla, sömürgecilerle işbirliğine girmişlerdir. Onların bu davranışları ülke ve ulus yararına gösterilmiş; yurdumuzu sömürge çizmelerinden, ulusumuzu tutsaklıktan kurtarmaya çalışan ATATÜRK ve arkadaşları hainlikle suçlanmıştır.
 
Egemenlik kelimesinin anlamı, bir kişinin, bir grup ya da bir ulusun yönetim ve buyruğunu elinde bulundurma hakkıdır. Bu yetkiye sahip olanlar, yasaları yapma, uygulama ve değiştirme yetkisine sahiptirler.

TBMM, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kısaltmasıdır ve Türk ulusunun egemenliğini temsil etme görevini üzerine almıştır. 23 Nisan 1920'de Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Ankara'da toplanan TBMM, Türk ulusunun egemenlik hakkını kullanmak üzere kurulmuştur.

Türk ulusu, özgürlüğe ve demokrasiye önem veren bir yapıya sahiptir. TBMM'nin kurulması ve egemenliğin ulusun eline geçmesi, ülkenin bağımsızlığını ve ulusun egemenliğini korumayı hedeflemiştir.

Atatürk ve silah arkadaşlarının gösterdiği kararlılık ve mücadele ile ülke, sömürgeciler ve düşmanlar tarafından işgal edilmekten kurtarılmıştır. Bu süreçte yürütme erkini elinde tutan TBMM, Türk ulusunun egemenliğini savunarak ülkenin bağımsızlığını korumuştur.
 
Geri
Üst