AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Egemenligin kaynagi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Egemenliğin kaynağı nedir?​

Egemenlik ve halk Klasik dönem düşünürlerinin hemen hepsinde egemenliğin nihai kaynağı olarak halkın iradesi gösterilir.
Egemenliğin ulusa ait olması ne demektir?
Ulusal Egemenlik ya da millî hâkimiyet, devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olmasıdır. Millî egemenlik, ulus egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır. Ulusal egemenliğin var olduğu devletlerde, kurucu ve yönetici güç bazı kişilerde ya da belli gruplarda değil halktadır.

Egemenliğin ozellikleri nelerdir?​

Egemenlik dendiğinde çoğunlukla devlet gücünün en üstün, sınırsız, mutlak, bölünmez ve devredilmez nitelikleri kastedilmektedir. Belli bir ülke üzerinde ancak tek bir egemen güç olabilir ve bu üstün ve sınırsız güç bölünemez ve devredilemez.
Milli egemenlik kavramı kime aittir?
ATATÜRK DİYOR Kİ! Toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin devamlı şekilde sağlanması ve korunması ancak ve ancak tam ve kat’î mânasiyle millî egemenliğin kurulmuş bulunmasına bağlıdır. Bundan ötürü hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası millî egemenliktir.
Türk egemenlik anlayışına göre hükümranlığın kaynağı ilahi idi. Tanrı, devleti yönetme işini Türk kağanı aracılığıyla yapıyordu. Bunun için de onu kut (siyasi iktidar), ülüg/ülüş (kısmet, pay, hisse) ve küç (güç) ile donatmıştır.
Ulusal bağımsızlık ve ulusal egemenlik arasındaki fark nedir?
Milli egemenlik denildiği zaman, bir devletin sahip olduğu topraklarda mutlak ve güçlü bir şekilde yönetim sağlayabilmesi kastedilmektedir. Milli bağımsızlık ise, bir devletin veya milletin, başka hiçbir gücün kontrolü altında kalmaksızın yaşaması ve geleceğine karar vermesidir.

Yönetme yetkisinin millete ait olmasına ne denir?​

Milli egemenlik, kısa bir ifadeyle anlatılmak istenirse halkın kendi kendini yönetme gücünü elinde bulundurmasıdır.
Milli Egemenlik hangi egemenlikle pekiştirilmelidir?
7- “Tam bağımsızlık için şu prensip vardır: Milli egemenlik, ekonomik egemenlik ile pekiştirilmelidir.

Osmanlı padişahının egemenlik kaynağı halk mıdır?​

Burada önemle vurgulanması gerekir ki Osmanlı Devleti’nde hükümdar olabilme ve dolayısıyla egemenlik hakkı Osmanlı ailesinin erkek üyelerine aittir. Bu egemenlik anlayışı o kadar yerleşmiştir ki Osmanlı hanedanını devletin başından uzaklaştırmak yolunda Osmanlı tarihi boyunca ciddi bir harekete rastlanmamaktadır.
 
Geri
Üst