Ege Bölgesi ve Özellikleri

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Ege Bölgesi ve Özellikleri

Ege Bölgesi, Türkiye'nin cografi bölgelerinden biridir. Ilkçag'dan beri bölgede yerlesim bölgeleri mevcuttur. Günümüze kadar ayakta kalan Efes gibi antik kentler mevcuttur. Bölge, Kurtulus Savasi'nin en önemli savaslarina sahne olmustur. Kütahya ve Afyon bu savaslarin en önemlilerinin geçtigi illerdir.

Yeryüzü Sekilleri • Kiyilari: Ege Denizi'nin yerinde eskiden Egeid karasi bulunmaktaydi. Bu kara parçasinin çökmesi sonucunda bugünkü adalar ve yarimadalar meydana geldi. Bölge daglari kiyiya dik uzandigi için kiyi girintili-çikintili, Enine Kiyi Tipidir. Kiyida birçok körfez, koy, yarimada ve buruna rastlanir. Edremit, Çandarli, Izmir, Kusadasi, Güllük, Gökova baslica körfezleridir. Resadiye, Bozburun, Dilek ve Izmir - Karaburun baslica yarimadalaridir. Ege kiyilari girintili-çikintili oldugu için en uzun kiyimizdir. Mugla, 1.100 km. kiyi seridi ile en uzun kiyiya sahip ilimizdir. • Daglari: Asil Ege Bölümü faylanma hareketlerine ugradigi için Kaz Dagi, Madra Dagi, Yunt Dagi, Bozdaglar, Aydin Daglari faylanma sonucu yüksekte kalmis horstlardir. Bölümün güneyinde uzanan Mentese Daglarinin uzanis yönü kiyiya paraleldir. Iç Bati Anadolu’ya gidildikçe yükseklik artar. Bu bölümde, Alaçam, Egrigöz, Murat ve Sandikli Daglari vardir. • Ovalari: Iç Bati Anadolu Bölümünde Yazilikaya Platosu, Tavas- Çivril- Banaz-Örencik ovalari vardir. Asil Ege Bölümünde horstlar arasinda kalan grabenler birer alüvyon ovasidir. Bunlar Bakirçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes ovalaridir. Bunlar ayni adi tasiyan ve bol alüvyon tasiyan, akarsulari tarafindan olusturulmustur. Akarsularin döküldükleri yerlerde de delta ovalari da olusmustur. • Akarsulari: Bakirçay, Gediz Nehri, Küçük Menderes Nehri, Büyük Menderes Nehri baslica akarsularidir. Iç Bati Anadolu’da Susurluk ve Sakarya Akarsularinin bazi kollari da bulunmaktadir.Içeri gidildikçe graben ovalari bulunur.Bu ovalar sonradan olusmus daglarin çarpmasiyla girintili-çikintili olusmustur

Iklim ve Bitki Örtüsü : Bölgenin asil Ege Bölümünde graben ovalari sayesinde içlere kadar sokulan Akdeniz Iklimi görülür. Bu alanlarda yazlari sicak ve kurak, kislari ilik ve yagisli bir iklim görülür. Bitki örtüsü makidir ve yer yer ormanlara da rastlanir. Bu bölgede yagislar ortalama ocak ayinda daha fazla görülmektedir. Iç Bati Anadolu bölümüne gidildikçe yüksekligin artmasi ve denize olan uzakligi sebebiyle iklim karasallasir. Yazlari sicak ve kurak, kislari soguk ve kar yagisli Karasal Iklim görülür. Bitki örtüsü de Bozkirdir.

Tarim ve Hayvancilik: Bölgenin yurt ekonomisine katkisi daha çok tarim alanindadir. Bölümler arasinda iklim ve yeryüzü sekillerinin farkli olmasina bagli olarak yetistirilen ürünler arasinda da farklilik ve çesit vardir.
Tütün: Kiyi ovalarinda yetistirilir. Ülke üretiminin %65’ini yetistirir. Birinci siradadir.

Pamuk: Asil Ege Bölümündeki alüvyal ovalarda ve özellikle güneye yakin bölgelerde yetistirilir. Ülke üretiminin %40'ini saglar. ikinci siradadir.
Zeytin: Kiyi kesiminde, özellikle Edremit Körfezi çevresinde yetistirilir. Birinci siradadir.
Incir: En çok Büyük Menderes vadisinde yetistirilir. Birinci siradadir.
Turunçgiller: En çok Akdeniz ikliminin görüldügü kiyi bölümünde yetistirilir.
Üzüm: En çok Gediz Vadisi'nde yetistirilir. Ülke üretiminin %35’ini saglarken birinci sirada yer alir.
Hashas: Iç Bati Anadolu'da Afyon ve Kütahya çevresinde kontrollü olarak yetistirilir.
Sekerpancari: Iç Bati Anadolu Bölümü'nde yetistirilir. Tahillar: Iç Bati Anadolu Bölümü'nde yetistirilmez

Yeralti Kaynaklari • Krom: Mugla, Denizli, Kütahya. • Demir: Balikesir ve Kütahya. Birinci siradadir. • Linyit: Kütahya, Manisa, Mugla ve Denizli. Birinci siradadir. • Civa: Usak ve Izmir. Birinci siradadir. • Bor: Kütahya ve Eskisehir. • Manganez: Usak, Afyon ve Denizli. • Mermer: Afyon ve Denizli. • Titanyum: Izmir ve Manisa. Birinci siradadir. • Zimpara Tasi: Mugla, Aydin ve Izmir. • Uranyum: Manisa, Aydin ve Usak. • Tuz: Izmir-Çamalti. Birinci siradadir.

TARIM SEKTÖRÜ Sanayi bakimindan Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sirada gelir. Bölümler arasinda gelismislik ve sanayi orani bakimindan büyük farklilik vardir. Asil Ege Bölümü sanayi bakimindan daha gelismistir. Zaten bölgenin en büyük ve gelismis kenti Izmir’de bu bölümde yer alir. Izmir sanayisi, fuari, ve ihracat limani ile önemli bir kentimizdir. Izmir’de Aliaga Petrol Rafinerisi de bulunmaktadir. Izmir'de otomotiv, madeni esya, kimya, seramik, dokuma, çimento, sigara ve zeytinyagi, Edremit ve Ayvalik'ta zeytinyagi, Aydin, Denizli ve Manisa'da dokuma, Usak'ta seker, dokuma ve deri, Afyon'da seker, çimento, kagit ve mermer, Usak, Gördes, Kula, Demirci ve Simav'da halicilik sektörleri vardir. bölge ekonomisine ayrica hidroelektrik, termik santraller ve jeotermal enerji santralleri de katki saglar. Yatagan-Mugla, Tunçbilek-Kütahya, Soma-Manisa'da termik santraller vardir. Türkiye'nin tek jeotermal santrali Sarayköy, Denizli'de bulunmaktadir. Bölgedeki hidroelektrik santralleri arasinda Demirköprü (Demirci, Körübasi, Salihli-Manisa), Adigüzel (Güney-Denizli) ve Kemer (Bozdogan-Aydin) sayilabilir. Izmir, Türkiye'nin en büyük ihracat limanidir.


Nüfus ve Yerlesme : 2000 sayimina göre bölgenin nüfusu 8,9 milyondur. Nüfus yogunlugu km²’ye 96 kisidir. Bu Türkiye ortalamasina biraz üstündedir. En yogun nüfuslu ikinci bölgedir. Kentsel nüfus daha fazladir (% 61). %65 olan Türkiye ortalamasina yakindir. Nüfus kiyilarda, alüvyal ovalarda yogunlasmistir. Iç kesimlere gidildikçe yükseltinin artmasi ve iklimin setlesmesi nedeniyle nüfus yogunlugu azalir. Buralarda da nüfus maden isletmelerinin çevresine ve ovalara toplanmistir. Kiyida Mentese Yöresi de daglik alan olmasi nedeniyle az nüfuslanmistir. Nüfus artis hizi binde 16’dir (Türkiye binde 18,3).

Turizm : Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi'nden sonra turizm geliri en fazla ikinci bölgedir. Akdeniz ikliminin görüldügü kiyilar deniz turizmi açisindan zengindir. Bunlardan Çesme, Kusadasi, Didim, Bodrum en ünlüleridir. Bölgede Ilkçag uygarliklarindan ve Türk Devletlerinden kalan tarihi eserlerde turistlerin ilgisini çeken yerlerdir. Bu tarihi yerler Izmir'deki Efes ve Bergama,Mugla'da Bodrum Kalesi ve Halikarnas Müzesi,Kütahya'da ki Frig Vadisidir.

Tarihi Önemi:Ilkçag'dan beri bölgede yerlesim bölgeleri mevcuttur. Günümüze kadar ayakta kalan Efes gibi antik kentler mevcuttur. Bölge Kurtulus Savasi'nin en önemli savaslarina sahne olmustur. Kütahya ve Afyon bu savaslarin en önemlilerinin geçtigi illerimizdir. Iller • Izmir • Manisa • Aydin • Denizli • Kütahya • Afyon • Usak • Mugla

EGE BÖLGESİ
1- Yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin üçüncü küçük bölgesidir.
2- Asıl Ege Bölümü, İç Batı Anadolu Bölümü olarak iki bölüme ayrılır.
3- Dağlar kıyıya dik uzanır.buna bağlı olarak :
a- Kıyı ile iç kesimler arasında ulaşım kolaydır.
b- Deniz etkisi iç kesimlere sokulabilir.
c- Enine kıyı tipi görülür.
d- Koy,körfez, liman fazladır.
4- Girinti-çıkıntı dahil, en uzun kıyı şeridine sahip bölgemizdir.
5- Kıyı kesimlerde Akdeniz iklimi,iç kesimlerde Karasal iklim görülür.

6- Zeytin,üzüm,haşhaş,tütün,incir üretiminde Türkiye de ilk sıradadır.(ZÜHTİ)
7- Linyit üretiminde Türkiye de ilk sıradadır. Buna bağlı olarak termik santrallerin en fazla olduğu bölgemizdir.
8- Jeotermal enerji üretiminde ilk sıradadır.
9- Bal üretiminde ilk sıradadır.(Muğla )
10- İzmir en önemli ihraç limanımızdır.
11- Bakırçay , Gediz , Büyük Menderes, Küçük Menderes önemli akarsularıdır.
 
Geri
Üst