AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Efor Testi Nedir Efor Testi Nasıl Yapılır Efor Testi Sonuçları

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Efor testi sonuçları,
efor testi nasıl yapılır,
efor testi nedir hakkında bilgi,



Genel tarama testlerinden birisi olan efor testi antrenmanın kalp üzerindeki etkilerini tespit edebilmek için yapılmaktadır. Kalp hakkında genel bir sağlık bilgisinin çıktısı bu test sayesinde alınır. Test sırasında yürüme bandında yürünür veya koşulur, yada bisiklet pedalı çevrilir. Bu sırada kalpteki elektriksel olaylar kayıt altına alınır ve bilgisayarda analizi yapılır. Vücut egzersiz yaptığında oksijen ihtiyacı arttığı için kalp buna tepki verir. Bu test bu tepkiyi ölçmekte olup normal dinlenme sırasında EKG’de görülmesi mümkün olmayan bozulmalar ortaya çıkarılabilir.

Efor testine hazırlık: Testten en az 3 saat önce hasta hiçbir şey yemez ve içmez. Ayrıca belirtilmemişse hasta ilaçlarını almalıdır. Egzersiz için gerekli ayakkabı ve elbiseler hasta tarafından giyilir. Kardiyoloji kliniklerinde veya doktor muayenehanelerinde stres testi yapılır. Genellikle doktor test sırasında hastanın yanında olur. Elektrotlar test başlamadan hemen önce hastanın göğsüne yerleştirilir. Bu bölgede hafif bir kızarma ile birlikte ağrı hissedilebilir.

Bazal EKG ve kan basıncı ölçülür. Ayrıca test boyunca da EKG çekilir ve belirli aralıklarla kan basıncı ölçümü de test sırasında yapılır. Yürüme bandındaki hız ve eğim gittikçe arttırılır. Hasta test sırasında baş dönmesi, göğüste ağrı ve nefes daralması hissedebilir, çarpıntı olabilir.

Efor testi yapılışı: Hasta egzersiz aletinde pedal çevirir veya yürür. Bu esnada yukarıda belirtildiği gibi sürekli EKG çekilir ve belirli aralıklarla kan basıncı ölçümü gerçekleştirilir. Artan iş yüküne karşı kalbin tepkileri ölçülmüş olur. Test amaçlanan kalp hızına ulaşıncaya kadar devam eder. Bunun haricinde hastada istenmeyen durumlar oluşursa ve hasta devam edemeyeceğini belirtirse de test durdurulur. Kalp atımları antreman bittikten 10-15 dakika veya kalp hızı normale inene kadar izlenir.

Efor testi niçin yapılır: Göğüs ağrılarının sebeplerini öğrenmek, kalbin egzersiz kapasitesini belirlemek, antrenmana başlayacak hastaların kapasitelerini belirlemek, kullanılan ilaçların etkinliğini ölçmek, tekrar kalp krizi geçirme riskini belirlemek ve ritim bozukluklarını saptamak amacıyla efor testleri yapılmaktadır.

Efor testi sonuçları: Kalp hızı normal durumlarda yaş, koordinasyon ve iş yüküne göre artış gösterir. Test, Kalp rahatsızlığı bulunanların %60’ında rahatsızlığı gösteriyorken, rahatsızlık bulunmayanların sadece % 80’inde rahatsızlık yoktur diyebilir.
 
Geri
Üst