Efendim diye kime denir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Efendim diye kime denir?​

Efendim demek ne anlama geliyor? Bir seslenişkarşısında ‘buradayım’ anlamında kullanılır. Anlaşılmayan bir sözü tekrarlatmak veya karşısındakinin ne düşündüğünü sormak için söylenir. Nezaket veya saygıiçin söze katılır.

Efendim Türkçe mi?​

Türkçe dilinden alınan efendim kelimesi IPA: /efenˈdim/ anlamındadır. Türkçe sözcük, Ünlem halinde Bir sesleniş karşısında “buradayım” anlamında kullanılır anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan efendim kelimesi Anlaşılmayan bir sözü tekrarlatmak veya karşısındakinin ne düşündüğünü sormak için söylenir anlamındadır.
Efendim kelimesi nereden gelir?
efendim kelimesinin anlamı
Bendim ne demek?
Bendimi, elbise, ceket ve abiye gibi kıyafetlerin yen kısmına açılan küçük delik anlamına gelir. Kelimenin bir diğer anlamı ise düğmedir. İstiklal Marşında geçen ”bendimi çiğner aşarım” dizesinde ise önüme kurulmuş olan tüm engelleri aşar geçerim anlamına gelir.

Telefonda efendim demek caiz mi?​

Cevap: Caizdir. Sual: Telefonda veya alış-veriş yaparken gayrımüslime “efendim” demek câiz midir? Cevap: Fıkıh kitaplarında gayrımüslimi tebcil ederek (yüceltmek) maksadıyla seyyidî (efendim) demenin mahzurlu olduğu yazar. Ancak lisanımızda efendim demek nezaket ifadesidir.

Eski Türkçede Efendi ne demek?​

Efendi (Arapça: أفندي Afandī ; Farsça: آفندی); Bizans’ta bir saygı unvanı olan Orta Yunancadaki “avthéntis” (otantik) kökünden türetilmiş, bey, üstad, hazret anlamında bir kelimedir. Kadınlar için “hanımefendi” olarak kullanılır.
Bey Türkçe mi?
Bey, Türkçede erkeklerin kullandığı sanlardan birisidir. Eski Türkçedeki biçimi beg idi.
Buyrun ne demek?
1. “buyurun!” anlamında kullanılan bir seslenme sözü. 2. “anlamadım, sözünüzü tekrarlayınız!” anlamında kullanılan bir seslenme sözü. 3. “söyleyiniz, emrediniz!” anlamında kullanılan bir seslenme sözü.

Aman efendim teveccühünüz ne demek?​

Teveccühünüz kelimesi karşı taraftan gelen iltifatlar karşısında ‘o sizin güzelliğiniz’ ya da ‘asıl siz öylesiniz’ anlamının dile getirilmesidir.

Reis demek caiz mi?​

Reis ismi caiz mi? Detaylı incelemeler sonucunda Reis isminin kullanılmasında herhangi bir sorun olmadığı caiz olduğu tespit edilmiştir.

Geri