AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

EEG dalgalarinin temel kaynagi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.763
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

EEG dalgalarının temel kaynağı nedir?​

EEG’yi üreten hücresel aktivite temel olarak piramidal hücre membranı boyunca elektrik yükünü değiştiren kortikal postsinaptik potansiyel değişiklikleridir. Postsinaptik potansiyellerden kaynaklanan elektrik akımlarının zamansal ve uzamsal toplamı farklı EEG dalgalarının kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Epilepsi EEG nedir?​

EEG, beyindeki elektrik aktiviteyi ölçerek beyinle ilgili bir hastalığın olup olmadığını saptamak için çekilir. Beyinle ilgili bir hastalık olduğu zaman beyindeki elektriksel aktivite bozulabilir. Bu hastalıkların teşhisi dışında komadaki hastalarda da kullanılan bir testtir.

EEG kaç tane dalgaya sahiptir?​

EEG kaç tane dalgaya sahiptir?
Frekanslarına göre ayrılmış dört dalga vardır: delta, teta, alfa, beta. 3 veya daha az frekanslı dalgalar delta, 4-7 arası frekansa sahip dalgalar teta, 8-12arası frekansa sahip dalgalar alfa ve 13 üzeri frekansa sahip dalgalar beta olarak adlandırılır.

EEG cihazı parçaları nelerdir?​

EEG cihazı dört bölümden oluşur. Bunlar Elektrotlar, Pre-amplifilatör, Amplifikatör ve Galvanometredir.

Uluslararası 10 20 sistemi nedir?​

Elektrot yerleştirilmesinde uluslar arası sistem (10-20) sistemi kullanılır. Bu elektrotlar yardımı ile saçlı deriden alınan sinyaller cihaza ulaştırılır ve bilgisayara kaydedilir. EEG cihazı EKG incelemesinde olduğu gibi beyinden gelen sinyalleri kaydeden bir cihazdır.

Videolu EEG çekimi nasıl çekilir?​

Videolu EEG çekimi nasıl çekilir?
Bir ön cerrahi girişim ile kafatasında önceden belirlenen yerlere delikler açılarak bu deliklerden beyin dokusu üzerine strip elektrodlar ya da beyin dokusu içine derin elektrodlar yerleştirilir ya da gerekli durumlarda kafatası kemiğinin bir bölgesi kaldırılarak grid matriks elektrodlar yerleştirilir.
Eeg nedir ve nasıl çekilir?​
EEG Nedir ve Nasıl Çekilir? EEG nedir, EEG hastanın uyku ya da uyanıklık halinde oluşu fark etmeksizin her anda çekilebilmesi mümkün olan bir testtir. EEG’nin doğruluğu için EEG’nin hem uyku hem de uyanıklık halinde çekilmesi gerekebilir. EEG çekilecek olan bireyin saçlarının temiz olması gereklidir.
Hangi EEG’lerde doğru veri elde edilebilir?​
Elektrotların kafa derisi üzerinde doğru noktalara yerleştirilmesi daha net ve doğru veri elde edilmesi için önemlidir. Rutin EEG’de bu veriler ortalama 20 ile 40 dakika arasında elde edilir. , Diğer EEG’lerde bu süre daha fazladır ve her hastada süre farklılık gösterebilir.

En kısa sürede EEG çekimi yapılmalıdır?​

En kısa sürede EEG çekimi yapılmalıdır?
Rutin EEG’de bu veriler ortalama 20 ile 40 dakika arasında elde edilir. , Diğer EEG’lerde bu süre daha fazladır ve her hastada süre farklılık gösterebilir. EEG çekilirken hasta sedyeye yatırılmalı ve EEG çekim sırasında gözler kapalı olmalı, sessiz ve sabit kalınmalıdır.
 
EEG dalgalarının temel kaynağı, kortikal postsinaptik potansiyel değişikliklerine dayanan elektrik akımlarının zamansal ve uzamsal toplamıdır. Bu akımların piramidal hücre membranı boyunca oluşturduğu elektrik yükü değişiklikleri EEG sinyallerini oluşturur. Beyindeki elektriksel aktivitenin ölçülmesini sağlayan EEG, beyinle ilgili bir hastalığın teşhisinde de kullanılır. EEG, dört farklı dalga türüne sahiptir: delta, teta, alfa ve beta. Elektrotlar, pre-amplifikatör, amplifikatör ve galvanometreden oluşan EEG cihazı ile beyinden gelen sinyaller kaydedilir.

Uluslararası 10-20 sisteminden bahsedildiğinde ise elektrot yerleştirme yönteminden söz edilir. Bu sistemde belirlenmiş elektrot noktaları kullanılarak saçlı deri üzerinden beyin sinyalleri cihaza aktarılır. Videolu EEG çekimi içinse kafatasının belirli bölgelerine elektrotlar yerleştirilir ya da beyin dokusuna elektrotlar derinlemesine yerleştirilir. EEG çekimi sırasında hasta sedyeye yatırılır, gözler kapatılır ve sessiz kalması sağlanır.

Doğru veri elde edilmesi için elektrotların doğru noktalara yerleştirilmesi önemlidir. EEG süresi hastadan hastaya değişebilse de rutin EEG'de ortalama 20-40 dakika sürer. EEG'nin uyku ve uyanıklık durumunda da çekilmesi gerekebilir. EEG çekimine başlama süresi hastanın durumuna göre değişebilir, ancak en kısa sürede yapılması genellikle tercih edilir. EEG çekiminin herhangi bir uyanıklık ya da uyku durumunda çekilebilmesi mümkündür ancak saçların temiz olması önemlidir.
 
Geri
Üst