AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

EDS hastaligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

EDS hastalığı neden olur?​

Ehlers-Danlos Sendromları (EDS), bağ dokusunu etkileyen nadir görülen heterojen bir hastalık grubudur*. Hastalığa kolajen sentezinin bozulması neden olur. Kolajen sentezinin bozulması ise bağ dokusunun bozulmasına sebep olur.
Ehler Danlos sendromu ne Eksikliği?
Kollajen sentezinin bozulmasına bağlı olarak bağ dokusu bakımından zengin olan deri, kan damarları ve eklemler yetersiz gelişir ve bu da güç eksikliği, bağ dokusunun aşırı gerilmesi ve özellikle kan damarlarının kolay yırtılmasına neden olabilir.

EDS hastalığı ne demek?​

Ehlers-Danlos sendromu (EDS) bir grup kalıtsal bağ doku bozukluğudur. Özellikle cildi, eklemleri ve kan damarlarını etkiler. Ehlers-Danlos sendromunun 14 alt türü vardır. Hipermobil EDS (hEDS) türü hariç diğer EDS türlerinin genleri bulunmuştur. 2018 yılında bulunan türüne henüz isim verilmedi.
Hipermobilite neden olur?
Hipermobilite sendromu kalıtsal etkenlere bağlı olabildiği gibi jimnastik, bale, gibi sporlarla ilgilenenlerde de sık görülür. Ayrıca gebelik, akromegali ( büyüme hormonu fazlalığı ), hiperparatiroidizm, kronik alkolizm gibi sebeplere de bağlı olabilir.

Alport Sendromu Nedir tıp?​

Alport sendromu, çoğunlukla sensorinoral işitme kaybı ve göz anomalileri ile birlikte seyreden kalıtsal bir böbrek hastalığıdır. Bazal membranın temel bileşenlerinden biri olan tip 4 kollajenin, COL4A3, COL4A4 ve COL4A5 genlerindeki mutasyonlar nedeniyle hatalı üretimi sonucu ortaya çıkar.
Hipermobilite tehlikeli mi?
POTS ve hipermobilitesi olan hastalarda eklemler beklenenden fazla hareket aralığına sahip olduğu için hastalar bir yandan daha az mobil insanların yapamadığı hareketleri yapabilir; bir yandan da –yine aynı nedenle- çok kolay sakatlanabilir ve sık eklem yeri çıkığı yaşayabilir.

Hipermobilite zararlı mı?​

Bağ dokusunun yapısal proteini olan kollajenin hatalı yapımı sonucu hipermobil kişilerde normal bireylere göre kollajen fibrilleri daha ince ve düzensiz yapıdadır. Bu durum eklemlerde yıpranma ve yumuşak doku yaralanmalarında yatkınlığa yol açmaktadır.
Marfanoid Habitus ne demek?
Marfanoid yapı (Marfanoid habitus), Marfan sendromundaki bulguların büyük bölümünün saptandığı, ancak Marfan sendromunudaki genetik altyapının bulunmadığı olgular için kullanılan nitelemedir; uzun kollar ve bacaklar, örümceksi parmaklar (araknodaktili), eklemlerde aşırı gevşeklik ve mitral kapak prolapsusu Marfan …

Marfan nasıl bir hastalıktır?​

Marfan Sendromu, kalp-damar, iskelet sistemi ve göz bozuklukları ile kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalar uzun boyludur. Hastada bağ dokusu bozuktur. Anne veya babada bu hastalık olduğu zaman çocuğa geçme riski yüksektir.
Alport sendromu nasıl geçer?
Hastalığın seyri ve prognozu mutasyonun tipi ile ilişkilidir. Alport sendromunun kesin tedavisi yoktur. Proteinüri ve böbrek yetmezliği gelişimini azaltmak için renin-anjiyotensinaldosteron sistemi blokajı ilk tercihtir. Gen tedavisi gelecekte kur sağlayan bir tedavi yöntemi olabilir.

Hipermobilite için ne yapılır?​

Nasıl tedavi edilir? HMS nun ideal bir tedavisi yoktur. Bu hastalıkta eklemleri aşırı zorlanmalardan koruma, yarışmalı sporlardan kaçınma, eklem çevresindeki kasların güçlendirilmesine yönelik egzersizler tedavinin esasını oluşturur.
Hipermobilite ilerler mi?
hastalığınız ilerler, eklemleriniz su toplamaya hatta belki iltihaplanmaya başlar, ağrılarınız sürekli ve dayanılmaz hale gelir, boyun ağrınız baş ağrısına sebep olur, el ve ayak parmaklarınızı ağrıdan oynatamaz hale gelirsiniz, hayat işkence haline gelir. kemiklerde eğilmeler, burkulmalar, kırılmalar da cabası.

Hipermobilite geçer mi?​

Çoğu zaman hipermobilite ve beighton skoru yaşın ilerlemesiyle beraber azalır. Bu sendroma sahip olan kişilerde eklemlerin dışında farklı şikayetlerin de olduğu gözlemleniyor.
Hipermobilite nasıl geçer?
 
Geri
Üst