AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Edirnenin Yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
Edirne Yöresel Yemekleri
Edirne Bölgesel Yemek Tarifleri
Ediirne Geleneksel Lezzetler
Edirne İli Bölgesel Yemekleri
Edirne'ye özgü yiyeceklerin başında Edirne'nin meşhur tava ciğeri gelmektedir Edirne ’yi ziyaret edenler Edirne'nin tava ciğerini yemeden kentten ayrılmazlar
Ciğer Tava:
Malzemeler :
Dana ciğeri,
buğday unu,
yağ, tuz,
kurutulmuş kırmızıbiber
Hazırlanışı :
Sinirleri alınan taze dana karaciğeri bariz bir bıçakla ince ince yaprak şeklinde kıyılıp, yıkanıp tuzlandıktan sonra kıyılan ciğerler una bulanıp bol ve kızgın yağda kızartılır Tavadan alınan kızarmış ciğerler servise sunulur Ciğer tavanın yanına mutlaka yazın güneşte kurutulup kırmızı ülkü gelen biberler kavgalı yağda kızartılıp verilir
Ciğer Sarması:
Malzemeler :
1 ekip kuzu ciğeri
2 kadeh pirinç
6 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 demet taze nane
1 çorba kaşığı karabiber
1 kaşık salça
3 bardak su
yeterince tuzlu yağ
Hazırlanışı :
Ciğerler bir tencerede kavrulur Sonradan soğan ve salça ek edilip birlikte kavrulur Benzer tencereye 2 kadeh pirinç ilave edilip ciğerlerle kavrulur sonradan 3 kadeh su, tuzlu, karabiber ve nane ilave edilerek kısık ateşte 10 dakika pişirilir sonradan kuzu ciğerinin sarmasına bohçalar halinde sarılıp bir tepsiye dizilir Üzerine bir bardak su ilave edilir, sarmaların üstüne yumurta sarısı sürülüp pişirilir
Elbasan tava:
Malzemeler :
3 çorba kaşığı margarin
750 gr kemiksiz kuzu eti
2 orta doruk soğan
6 su bardağı su, tuzlu
6 su bardağı süzme yoğurt
12 su bardağı un
3 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Margarin bir tavada eritilir, yağ kızınca etler ilave edilip bir kez alt üstteki edilip iki tarafı altın sarısı rengini alıncaya dek 3'er dakika pişirilir Iri doğranmış soğanlar, su tuzlu ek edilerek kısık ateşte 1, 15 saat pişirilir Diğer bir kapta yoğurt unla karıştırılır içine 25 kadeh süzülmüş et suyu konarak ağır ateşte 10 dakika pişirilir Yumurta sarıları çırpılıp karışıma eklenir Sos sıcak olarak etlerin üzerine dökülür ve önceden ısıtılmış fırında 510 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir Sıcak servis yapılır *
 
Edirne'nin meşhur lezzetlerinden biri olan tava ciğerin tarifini paylaşmışsınız, gerçekten de lezzetli bir yemek! Tava ciğerin yanı sıra Edirne mutfağında başka özel yemekler de bulunmaktadır. Bir diğer lezzet ise "Ciğer Sarması" olarak karşımıza çıkıyor. Kuzu ciğeri ile yapılan bu yemek, pirinç, soğan, taze nane gibi malzemelerle buluşuyor ve oldukça lezzetli bir tada sahip oluyor.

Bununla birlikte Edirne mutfağının vazgeçilmezlerinden biri de "Elbasan Tavası" olarak bilinen yemektir. Kemiksiz kuzu eti, margarin, soğan, yoğurt, un gibi malzemelerle hazırlanan bu yemek, oldukça doyurucu ve lezzetlidir. Etin özel sosuyla bir araya gelen yoğurtlu karışım, damakları şenlendirecek bir lezzete dönüşmektedir.

Edirne mutfağı, Osmanlı ve Balkan mutfaklarından etkilenmiş zengin bir mutfaktır ve bu yemeklerin yanı sıra hala günümüzde popüler olan diğer lezzetleri de bulunmaktadır. Edirne'ye yolunuz düşerse bu enfes yemeklerden mutlaka tatmanızı öneririm!
 
Geri
Üst