AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Edinilmis Mallara Katilma Rejimi ne zaman sona erer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.490
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ne zaman sona erer?​

TMK m. 225′ e göre “Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer./ Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.”.

Mal rejiminin tasfiyesini kimler isteyebilir?​

Taraflar veya ölüm halinde mirasçılar mal rejiminin tasfiyesini anlaşma ile gerçekleştiremezlerse, mahkeme eliyle gerçekleştirmek için tasfiye davası açabileceklerdir. Ancak Yargıtay edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesini tasfiye davasının dava şartı olarak görmektedir.

Alacaklı mal rejiminin tasfiyesini isteyebilir mi?​

Alacaklı mal rejiminin tasfiyesini isteyebilir mi?
Borçlunun adına dava açma yetkisi alacaklılara devredilebilmektedir. Değer Artış Payı: Yapılan katkı belli bile olsa tasfiyeye başlamadan önce ispat edilecek bir ortam oluşmuş değildir. Bu noktada yine alacaklıya mal rejiminin tasfiyesini talep etme imkanı tanınmıştır.

Ne kadar uzun süre boşanma davası açabilir?​

Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir.

Çekişmeli boşanma davasında Uygulanan usuller nelerdir?​

Çekişmeli boşanma davasında uygulanan usuller anlaşmalı boşanma davasında uygulanmaz; yani karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi veya ön inceleme aşaması gibi aşamalar geçilerek doğrudan duruşma günü verilir. Tarafların hazırlayarak imzaladığı protokol aile mahkemesi hakimi tarafından duruşmada onaylanarak boşanma kararı verilir.

Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme?​

Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme?
Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Çekişmeli boşanma davasında taraflar boşanmak istiyorsa?​

Ancak, anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması şarttır. Hakim, her iki tarafı dinleyerek boşanma talebiniin özgür iradeye dayalı olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. Çekişmeli boşanma davası, ispat açısından bir tartışma sürecinin yürütüldüğü bir dava türüdür.
 
TMK m. 225'e göre Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer. Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi halinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.

Mal rejiminin tasfiyesini isteyebilecek kişiler arasında taraflar ve ölüm halinde mirasçılar bulunmaktadır. Eğer taraflar anlaşarak mal rejiminin tasfiyesini gerçekleştiremezlerse, mahkeme eliyle tasfiye davası açabilirler. Ancak Yargıtay, edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesini tasfiye davasının dava şartı olarak görmektedir.

Alacaklılar da mal rejiminin tasfiyesini talep edebilir. Borçlunun adına dava açma yetkisi alacaklılara devredilebilir ve bu durumda alacaklılar mal rejiminin tasfiyesini isteyebilirler. Değer Artış Payı konusunda da belirli katkısı olan kişilerin tasfiyeye başlamadan önce ispat etme imkanı vardır.

Boşanma davası konusunda, eşlerden biri diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediğinde ve ayrılık en az altı ay sürdüğünde terk edilen eş boşanma davası açabilir. Çekişmeli boşanma davasında ise anlaşmalı boşanma davasında uygulanan usuller geçerli değildir. Duruşma günü doğrudan verilir ve mahkeme kararıyla boşanma gerçekleşir.

Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorlarsa, her iki tarafın duruşmada hazır olması gerekmektedir. Hakim, tarafları dinleyerek boşanma talebinin özgür iradeye dayalı olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. Çekişmeli boşanma davası ise ispat açısından bir tartışma sürecinin yaşandığı bir dava türüdür.
 
Geri
Üst