AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Edgar Dale nin olusturdugu hangi alani kapsamaktadir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.821
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Edgar Dale nin oluşturduğu hangi alanı kapsamaktadır?​

Dale, yaşantılarla kavramların oluşumu arasındaki ilişkilerden yararlanarak, öğrencilere en somuttan en soyuta doğru bir öğrenme yaşantısı sağlayacak olan « yaşantı konisi» adını verdiği «öğrenme yaşantılarını seçme ve eğitim durumlarını, düzenlemeye yardımcı bir model» geliştirmiştir.

Dale nin yaşam Konisinde en alt basamakta hangisi bulunur?​

Dale nin yaşam Konisinde en alt basamakta hangisi bulunur?
Dale Yaşantı Konisi: Koninin en altında somut deneyimler bulunur ve 11 aşamadan oluşur. Koninin üstlerine doğru deneyimler soyutlaşır.

Edgar Dale kim?​

Edgar Dale kim?
amerikalı eğitim teknoloğu. bireyleri hedef davranışlara eriştirerek öğrenme durumlarına ilişkin yaşantı konisi adı altında bir model geliştirmiştir. yaşantı konisinin dayandığı bilimsel ilkeler şunları içermektedir: a- iyi öğrenme ve geç unutma öğrenme işlemine katılan duyu organı ile doğru orantılıdır.

Öğrendiklerimizin yüzde kaçı görme ile elde edilir?​

Öğrendiklerimiz. Bu tablodan da anlaşılacağı gibi, öğrendiklerimizin %95’i görsel-işitsel duyularımıza hitap eden öğrenme ortamlarında gerçekleşmektedir. Diğer bir değişle, görsel-işitsel materyallerle zenginleştirilmiş öğrenme ortamları, etkin öğrenmenin gerçekleşmesinde vazgeçilemeyecek unsurlardır.

Numune ve model ne demek?​

Numune ve model ne demek?
Numune gerçek objenin bir parçasıdır. Model ise gerçek objenin kopyasıdır. Basılı gereçler, en eski ve en yaygın biçimde kulla- nılan eğitim kaynaklarından biridir. Kitap, dergi, gazete v.b. öğeler basılı gereçler kapsamına girmektedir.

Öğretim materyalleri hazirlama ve kullanma ilkeleri nelerdir?​

Öğretim materyalleri hazirlama ve kullanma ilkeleri nelerdir?
Materyal hazırlama ilkeleri basitlik, uygunluk, amaç, içeriğe uyumluluk, anlaşılırlık, görelik, bilinenden başlama, seçicilik, tamamlama, anlamlılık, kapalılık, değişmezlik, birleştiricilik, yenilik ve derinlik ilkelerinden oluşmaktadır.
Materyal nedir nelerdir?​
Gereç ya da yazılı, sözlü, görüntülü olarak kaydedilmiş her türlü belgeye materyal denmektedir. Gereçlerin yanında malzemelerin genel ismine de materyal denmektedir. Bir diğer tanımda ise bir işin ortaya çıkması için lazım olan şeylerin tamamına da materyal denmektedir.

Okuma ile öğrenilenlerin yüzde kaçı hatırlanır?​

Okuma ile öğrenilenlerin yüzde kaçı hatırlanır?
İnsanların okuduklarının yüzde onunu, duyduklarının yüzde yirmisini, gördüklerinin ise, yüzde otuzunu hatırladıkları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu oran hem görüp hem de duyma ile yüzde elli seviyesine; görüp, duyup, söyleyerek yüzde seksen seviyesine çıkmaktadır.

Görerek ne kadar öğreniriz?​

Görerek ne kadar öğreniriz?
% 83 görerek, öğreniriz. Görsel, dünyayı görür, işitsel duyar, dokunsal hisseder. İnsanlar aynı anda birden fazla dil kullanabilir, bu onların hangi algı kanallarını geliştirdiği ile ilgilidir.

Numune ne demek ne demek?​

Numune, sahip olduğu özellikler hakkında bir fikir vermesi için bir bütünden alınan parça anlamında kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre numune kelimesinin anlamı, örnek olan ve örnek gösterilen şeklinde açıklanmaktadır.

Numune misin ne demek?​

Numune misin ne demek?
Numune insan, örnek alınacak, insanlara rehber olabilecek, yol gösterebilecek kimse demektir. Esasen, güzel ahlâkı, güzel hâlleri insanlara sevdirmek, kendimizi sevdirmekle mümkün olur.
 
Edgar Dale, eğitim alanında önemli çalışmaları olan bir Amerikalı eğitim teknoloğudur. Dale, öğrencilere en somuttan en soyuta doğru bir öğrenme yaşantısı sağlayacak olan "yaşantı konisi" adını verdiği bir model geliştirmiştir. Yaşantı konisi, yaşantıların seçilmesini ve eğitim durumlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Bu koni, en altta somut deneyimlerle başlar ve 11 aşamadan oluşarak üst kısımlara doğru deneyimlerin soyutlaşmasını gösterir.

Öğrenme konusunda, insanların % 95'i öğrendiklerini görsel ve işitsel duyularıyla elde etmektedir. Bu nedenle, görsel ve işitsel materyallerle zenginleştirilmiş öğrenme ortamları önem arz etmektedir.

Materyal hazırlama ve kullanma ilkeleri arasında basitlik, uygunluk, amaç, içeriğe uyumluluk, anlaşılırlık, görelik, bilinenden başlama, seçicilik, tamamlama, anlamlılık, kapalılık, değişmezlik, birleştiricilik, yenilik ve derinlik gibi prensipler bulunmaktadır.

Okuma ile öğrenilenlerin % 10'u, duyduklarının % 20'si ve görülenlerin % 30'u hatırlanmaktadır. İnsanların görerek öğrenme oranı % 83'tür. Görsel, işitsel ve dokunsal algılar üzerinden öğrenme gerçekleşir.

"Numune" kelimesi, bir bütünden alınan parça anlamına gelmektedir ve özellikler hakkında fikir vermesi için kullanılır. Ayrıca "numune misin" ifadesi, başkalarına örnek olabilecek kimseyi tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Bir kişinin diğerlerine rehberlik edebilecek nitelikte olması durumunu ifade eder.
 
Geri
Üst