AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Edebiyatta yabancilasma ne anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.966
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Edebiyatta yabancılaşma ne anlama gelir?​

Bu da olumlu yönde bir yabancılaşmayı bize göstermektedir. Bu yabancılaşma; yazarın, okuyucunun, şairin edebiyatın doğasını dışsallaştırarak, edebiyatı doğasına döndermeyi amaçlayan bir yabancılaşmadır. Kısacası; dergi satarak bir edebiyat holdingi kurmak isteyenlerin düzenine yabancılaşmaktır.

Işe yabancılaşma ne demek?​

Marx ise işe yabancılaşma kavramını en genel anlamda bireyin yaşamını etkileyen işle ilişkili önemli olaylar üzerinde algılanılan denetimden yoksunluk olarak ifade edilen güçsüzlüğün bir şekli olarak tanımlamıştır (Kanungo,1992:415).

En yüksek yabancılaşma hangi sektörde görülmüştür?​

En yüksek yabancılaşma hangi sektörde görülmüştür?
Departman dağılımlarına bakıldığında, katılımcıların %30 ile büyük çoğunluğunun yiyecek-içecek departmanında görev yaptığı görülmektedir. Tablo 2’de ankete yanıt veren işgörenlerin işe yabancılaşma düzeylerini gösteren ortalama değerler yer almaktadır.

Örgütsel Yabancılaşma ne demek?​

Örgütsel Yabancılaşma ne demek?
Örgütsel Yabancılaşma ise; örgütte çalışan bireyin, mesleki gelişiminin, değişiminin üstleri tarafından tanınma, takdir edilme, kabul görme beklentilerinde doyumsuzluk yaşanması olarak ifade edilmektedir.

Marx a göre yabancılaşmanın orijini nedir?​

Marx’ın yabancılaşmanın kökenini işçinin işi ile ilişkisinde görüyor olması bu kavramın sadece işyerinde geçerli olan dar ekonomik bir kavram olduğu anlamına gelmez. Aksine, Marx’a göre emek insan varoluşunun her yönü için temel önemdedir. Marx insanın hayvanlardan emek yoluyla ayrıldığını ve insan olduğunu ifade eder.

Bireylerin var olan örgütsel yapılara bağlı beklentiler değerler kurallar ve ilişkilerden genel düzeyde uzaklaşması haline ne ad verilir?​

Bölünme ve sınıfsal bürokrasinin özelliklerinin bir bütün olarak toplumda görülmesi gibi benzer olayların, örgüt içindeki görülen sonucu olarak tanımlanabilen örgütlerde yabancılaşma kavramı; genel düzeyde bireylerin var olan örgütsel yapılara bağlı beklentiler, değerler, kurallar ve ilişkilerden uzaklaşması hali …
 
Edebiyatta yabancılaşma terimi, yazarın veya şairin eseri üzerinden okuyucu ile bağlantısını koparıp metni daha soyut bir şekilde ele alması anlamına gelmektedir. Yabancılaşma kavramı, edebiyat eserlerinin içeriğine yabancılaşarak, onları dışarıdan gözlemlemeyi ve analiz etmeyi hedefler. Bu durum genellikle edebiyatın daha derin katmanlarına ulaşmayı, soyutlamayı ve eleştirel bir bakış açısı geliştirmeyi amaçlar.

İşe yabancılaşma ise Karl Marx'ın ortaya attığı bir kavramdır. Bireyin çalıştığı iş ile duygusal veya zihinsel anlamda bir bağ kuramaması durumunu ifade eder. Bu durum, kişinin iş hayatında yabancı hissetmesine ve işine karşı motivasyonunu kaybetmesine neden olabilir. Marx'a göre işçinin emeği ile bağının koparılması sonucunda işe yabancılaşma yaşanır.

En yüksek yabancılaşma genellikle yiyecek-içecek sektöründe görülmektedir. Bu sektörde çalışan insanlar çoğu zaman standartlaşmış işlerde yoğun ve düşük motivasyonla çalışmak zorunda kalabilirler, bu da işe yabancılaşmayı artırabilir.

Örgütsel yabancılaşma ise bir örgüt içinde çalışan bireyin, kendi mesleki gelişimine ve değişimine duyduğu ihtiyaçların, üstler tarafından yeterince takdir edilmediğini hissetmesi durumudur. Birey, örgüt içindeki var olan yapıya uygun olamadığı için kendini yalnız ve anlaşılamamış hissedebilir. Bu durum, örgütsel verimliliği ve çalışan memnuniyetini olumsuz etkileyebilir.

Marx'a göre yabancılaşmanın orijini, işçinin işi ile ilişkisinde yatar. Marx, insanın çalışarak var olduğunu ve emeğin insan varoluşunun temelini oluşturduğunu belirtir. İşçinin emeği ile bağının koparılması sonucunda yabancılaşma yaşandığına inanır.

Bireylerin var olan örgütsel yapılara bağlı beklentiler, değerler, kurallar ve ilişkilerden genel düzeyde uzaklaşması durumuna "örgütlerde yabancılaşma" adı verilir. Bu durum, bireylerin örgüt içinde kendilerini ifade etme ve geliştirme ihtiyaçlarını karşılayamadıklarında ortaya çıkabilir ve genellikle örgütsel verimliliği olumsuz etkileyebilir.
 
Geri
Üst